Povím Vám jednu pohádku...

o nezbedném kuřátku. Nee, tu známe. Tak třeba o chudobě a bohatství? Je to vděčné téma, jak chudák k bohatství přišel a boháč, ten nenasyta, časem utřel nos. Že jsou to pohádky? Nemusí. Může to být i životní realita. Tak začínáme.

Byla jedna malá země uprostřed Evropy. 

Lidé se v té malé zemičce pachtili na svých zahrádkách, ohýbali záda nad všemožnými záhony zeleniny, pečovali o ovocné stromy, starali se o domácí drůbež, králíky a sem tam i pašíka. Na nějaký okrasný keř nebylo ani pořádně místo. Využil se každý metr země k obživě. Bazén s krásnou modrou vodou? To znali jen hollyvoodských filmů. Představte si to. Lidi se museli chodit koupat do řek a rybníků. Ó, ta hrůza.

Lidičky té země se jednoho dne rozhodly, že chtějí být stejně bohatí jako jejich sousedé za sedmero řekami a sedmero horami na jihozápad od ní. Panečku tam se lidé mají velice dobře. Mají krásná auta ve kterých vozí i své děti do školy. Mají krásné domy s upravenými zahrádkami, kde roste anglický trávník, okrasné keře všemožných barev a před každým hausem mají, podržte se všichni, ano, mají tam skutečné bazény s krásně modrou vodou. Skoro by se chtělo říci opravdový ráj na Zemi.

Opravdu ale jen skoro. 

A pak to jednoho dne přišlo. Lidé v malé zemi překopali své zahrádky, přestali chovat slepičky i králíčky i pašíky, a najednou začali také mít anglické trávníky, bazény s krásně modrou vodou a taky krásná auta, krásné domy. 

A lidé v té malé zemi se najednou cítili jako ti boháči. Mámo, podívej co všechno máme. Už se prostě taky máme. 

Lidé v té malé zemi, v tom shonu za bohatstvím zapomněli, že bohatství založené na dluzích, na hypotékách, na leasingu, prostě na úvěrech, není bohatství.

Je to balvan uvázaný kolem krku. Je to ztráta svobody svého druhu.

A s balvanem na krku se těžko jde životem. Čím je stát a jeho občané bohatší tím je vlastně v dnešní době zadluženější. Přesto všichni v malé zemi jásají, jak je jejich malá zem bohatá, ekonomicky vyspělá a svobodná Vždyť to přece mámo říkají v televizi.

Jenže milé děti, a to si dobře pamatujte, bohatství a svoboda založená na dluzích není bohatství. Řeknu to jasně a otevřeně. NENÍ  TO  BOHATÁ  ZEMĚ. Je to hodně zadlužená země.

Je tedy bohatství vzniklé zadlužením opravdu bohatstvím???

Opravdu? Ekonomicky vyspělá a bohatá a hlavně svobodná země, stejně jako její občané, je bez dluhů. A víme všichni jak to jednou může dopadnout s velkými dlužníky. Jednou si utřou nos.

Tak dobrou noc občané malé země a hezké sny.

Z myšlenek o bohaté, ekonomicky vyspělé a svobodné zemi sepsal: Chalupský Pavel

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Pavel Chalupský | středa 22.2.2023 7:33 | karma článku: 17,03 | přečteno: 291x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,61