Píchnu si zcela vědomě do vosího hnízda...

nebo sršního? Nebo strkám hlavu přímo do tygří tlamy, nebo KRITu? Uvidíme. Úkolem blogera, i začínajícího, je zamýšlet se i nad tématy, které vzbuzují emoce. V současné době silné emoce. Přímo nenávist. Jdeme na to.  

Vrbětice, a válečné zločiny na Ukrajině.

Jsou to témata na hodinové povídání, ale zkusím se vyjádřit zejména z pohledu mé 31 leté profese policisty, kriminalisty, vyšetřujícího tisíce zločinů. Budu se vyjadřovat čistě z pohledu profesního, nevkládám do zamyšlení politický podtext. Vycházím čistě z mé letité vyšetřovací praxe.

Vrbětice. Vzhledem k tomu, že vyšetřování ze strany NCOZ a našich tajných služeb stále pokračuje, jak je nám předkládáno, velice mě udivuje, že politici a mnozí novináři mají již pár let jasno. Viník je podle nich pojmenován, škoda také, tak viníka odsoudíme. 

Tak moment. Přímo si dovolím z pohledu trestního práva říci prrrrr.

Stále tvrdíme, že jsme právním státem a v něm vinu a trest vynáší soud, a jak naši politici rádi zdůrazňují a já nevím proč, nezávislý soud.

Jaký jiný soud může v právním státě a demokratické společnosti být??? 

Ach jo. Zcela zjevná právní nekompetentnost, diletantismus, nebo záměrná lež? O to víc mě mrzí, že se nikdo z představitelů justice k tomu nevyjádří. Tak to dělám já, obyčejný polda.

O něčem to vypovídá. 

Mnohokrát jsem měl během služby státu domněnky, indicie, různé informace k podezřelým, ale pokud chcete u soudu uspět, musíte mít zcela jasné, nevyvratitelné důkazy. I nepřímé důkazy musí tvořit spojitý, na sebe navzájem navazující řetěz důkazů, které ve svém důsledku vylučují jakoukoliv pochybnost o vině. Jinak platí zásada římského práva in dubio pro reo.

Byly nám v případě Vrbětic předloženy??? Nebyly. Bylo vyšetřování dokončeno?
Nebylo. Rozhodl o vině a trestu soud? Nerozhodl. Tak proč politici a novináři křičí máme viníka.

Nikdy bych jako vyšetřovatel v tomto případě nemohl ještě k tomu veřejně ukazovat na pachatele. To bych jako vyšetřovatel porušil zákon a byl bych dle zákona potrestán. Politiků a novinářů se to netýká? Je někdo rovný a rovnější??? V jakém státě to žijeme???

Odsouzeným se stává člověk až po pravomocném odsuzujícím rozsudku. Do té doby je v právním státě NEVINEN, ať se nám to líbí nebo ne. Tak jsme právní stát, nebo ...

Válečné zločiny na Ukrajině.

Předesílám, že jsem nikdy válečné zločiny nevyšetřoval, ale vyšetřoval jsem xxx násilných zločinů jako jsou vraždy, únosy, znásilnění, loupeže se zbraní, vydírání, drogové obchody… Vím dobře jaké to vyžaduje úsilí jak fyzické a psychické, tak profesionální nasazení. Vše je týmová práce dobře sehrané a profesně zdatné party. To musí být hodinový strojek. Byly to mnohdy měsíce usilovné práce desítek policistů. Musíte zajistit veškeré kriminalisticky relevantní důkazy, stopy, výpovědi, ohledání místa činu, laboratorní testy kriminalistické expertízy, prostě profíky. A pak doufáte, spíš věříte, že pachatele najdete a usvědčíte. To je dlouhodobá mravenčí práce, která musí být provedena v co nejkratším čase, neboť čas hraje v tomto případě proti nám. 

A teď k jádru věci. 

Buča a nejen Buča.

Během dne, nebo dvou, nebo tří, měl svět, tedy západní Evropa jasno. Došlo tam k masakru, přímo genocidě. Byly toho plné veškeré sdělovací prostředky. Pár dní poté se na místě začali objevovat politici všech možných evropských států, kteří nám začali tvrdit a přímo potvrzovat, že tam došlo k masakru a genocidě. O mezinárodních vyšetřovacích týmech, které by měly být na místě jako první, NIKOLIV POLITICI, ani slovo.

Noooo. Vážení pánové a dámy. Trestní právo pláče. Tím nechci a nemohu říci, že k válečným zločinům nedošlo. Tohle vše se ale musí nejdříve z pohledu trestního práva vyšetřit, prověřit, zadokumentovat, a předat soudu který rozhodne. Jen soud rozhoduje, NE politici.  A v tomhle případě je to na dlouuuuuhé měsíce, spíš roky. Vzpomeňme na vyšetřování válečných zločinů ve Rwandě, bývalé Jugoslávii... na některé naše ekonomické kauzy spojené s politiky, nebo ekonomickými magnáty. A to máme tak nějak fungující policii a justici. Na Ukrajině???

I s tím jsem měl určité zkušenosti. Neblahé, a to v té době nebyla válka. 

Každý zločin, ať se jedná o krádež, či válečný zločin, se musí řádně vyšetřit orgány činnými v trestním řízení a soud musí rozhodnout. 

Ale politici měli jasno hned po pár dnech. Vzpomínám na mé policejní začátky, jak dlouho a usilovně jsem vyšetřoval i obyčejnou krádež jízdního kola, nebo autorádia, abych měl veškeré důkazy pohromadě a podezřelý byl odsouzen. Taky se někdy stalo, že mi státní zástupce, či soudce i ten obyčejný případ krádeže vrátil zpět s tím, že důkazy jsou nedostačující. A to prosím probíhalo v právním státě, v míru a trvalo to i celé měsíce, než soud rozhodl. Zdůrazňuji SOUD. NE JÁ, NE POLITICI.

Mám toho opravdu DOST. DOST těch politických ideologických žvástů, proklamací o právním státu, když se jím politici a novináři neřídí. Jen káží vodu a pijí váno. Spíš šampáňo. V právním státě by si tohle nemohli dovolit. Naše justice a orgány činné v trestním řízení se proti těmto prohlášením nepostaví. MLČÍ. Mlčeli a stále mlčí.

Ptám se proč!!!??? Mají obavy, strach? V právním, demokratickém státu???

Z myšlenek a profesní praxe sepsal: kpt v.v. Chalupský Pavel

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Pavel Chalupský | středa 15.2.2023 7:24 | karma článku: 39,56 | přečteno: 2015x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,61