Kůrovec, Harvester, nebo...?

Hned na počátku mého zamyšlení podotýkám, že nejsem, jako mnozí jiní, a politici zejména, odborníkem, či jiným znalcem na posuzování vlivu kůrovce na naše lesy. 

Nabídnu jen krátké zamyšlení a srovnání, které mi poskytl náš hajný, tedy člověk v lese denně se pohybující, který je obdarován určitou mírou znalosti lesního hospodaření. Ten názor jsem totiž ještě nikde nezaregistroval. Při psaní blogu mi ale přišlo další poznání.

 

Bavili jsme se společně o práci hajného, stavu zvěře v našich lesích, posedech, které občanstvo lesy navštěvujíc ničí společně se seníky pro zvěř. Až se mi tomu nechtělo věřit, kolik lidské zloby a vandalismu se projevuje i v lese.

 

V průběhu rozhovoru jsme se dostali k těžbě dřeva a kůrovci. Jaké bylo moje překvapení, když mi zcela rezolutně sdělil svůj názor, že větším ZLEM pro les není kůrovec, jak se obecně traduje, ale harvester, což je samochodný těžařský stroj na kácení stromů. Je to takový speciální traktor s hydraulickým ramenem, pilou a frézou na odvětvování.

 

Jeho zkušenost je taková, že po těžbě harvesterem v rozmáčením lesním terénu zůstanou až 40cm hluboké a 50cm široké vyjeté koleje,v nichž zdržující se voda je plná oleje z netěsnící hydrauliky stroje. Voda a půda zamořená oleji. Vyjeté koleje fungují jako odvodňovací strouhy. Polámané mladé stromky ani nepočítá. Je to lesní stroj, dravec, moderní technický predátor, který hledí jen na co největší těžbu a zisk. To ostatní jej vůbec, ale vůbec nezajímá. Nemyslel tím stroj, ale posádky těchto strojů.

I já nacházím po těžařích kanystry od olejů pohozené v borůvčí. Utržené vysokotlaké olejové hadice. Oleje se musí dolévat, neboť hydraulika tak nějak moc netěsní.

 

Z osobní zkušenosti mohu potvrdit takto poznamenaný les. Leasing je drahý, stroj musí vydělávat stůj co stůj, les neles. Těžit, těžit, vytěžit a surové dřevo prodat. Nejlépe do Německa. Je to kšeft, nic jiného. Ochrana lesa? Hahaha. Dnes se už v českých lesích jinak netěží.

Co takový kůrovec? Je to živočich. Byl tu vždy. Je na celé planetě. Stvořitel nedělá nic zbytečného. Člověk ano. Kůrovec je živočich. Harvester ne.

 

Pak tu máme dalšího živočicha. ČLOVĚKA. Naštěstí není (zatím) strojem. Je stále (zatím) prací, myšlenkou Stvořitele. Pasovali jsme se do role nejchytřejšího, nejvyspělejšího živočicha, pardon, bytostí na této planetě.

 

Zamýšlím se. Co když je Člověk větším škůdcem, lesu, přírodě a vlastně celé Matce Zemi. Kam na nás s kůrovcem a harvesterem. Z globálního hlediska, ale i jen z našeho lesa. Tak se jen tak zamýšlím a asi se kůrovci a harvesteru OMLUVÍM.

 

Opravdu mi nepřísluší zde určovat a vynášet soud, kdo škodí víc. Jde mi jen o to, že se v odborných a politických kruzích vedou spory o škodlivosti kůrovců. Kůrovec? Harvester? Nebo Člověk?

 

Je to nabídka k zamyšlení.

 

Z myšlenek a setkání s hajným sepsal: Chalupský Pavel

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Chalupský | pátek 23.12.2016 5:50 | karma článku: 14,16 | přečteno: 307x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,61