Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na korupci se musí z gruntu

Korupce je dnes nejožehavější téma jak mediálních, tak i hospodských či politických diskusí. Všichni se tváří, že je to špatné a že jí nechtějí. Na druhou stranu však existuje neidentifikovatelná množina těch, pro které je korupce doslova živná půda, navenek to však nemohou a ani nechtějí přiznat. Mezi ně patří spousta státních úředníků, kteří rozhodují o přidělení zakázek, většina obřích firem, které usilují o státní zakázky (v dělné spolupráci s úředníky), některé malé firmy, které by se jinak nemohly protlačit na trh atd. Mezi velké korupční hráče patří také pokladníci všech politických stran. A tam to vlastně začíná, protože ti si jsou si schopni zajistit politickou a další ochranu, včetně zametací služby pod koberec.

Chceme-li korupci zamezit, musíme se ptát, co je vlastní příčinou tohoto jevu. Je to velmi prosté.  Nejde o nic jiného než o předbíhání v řadě čekatelů nebo získání peněz "zadarmo", takže vlastně podvod na který musí být nejméně dva, kterým se to vyplatí. A to je možné jen tehdy, když chtění toho jednoho podpořeno odpovídající sumou překoná morální zábrany toho druhého, který mu pak nezaslouženou výhodu (ať místo, zakázku nebo peníze) poskytne. Takže na jedné straně za to může nedostatečná morální úroveň aktérů a na druhé straně nedostatečná kontrola a neprůhlednost prostředí, ve kterém se to odehrává. Že by se skokem podařilo napravit morálku politiků nevěří snad nikdo a tak se tedy zaměřme na tu průhlednost.

Začněme u stran. Některé banky poskytují občanským sdružením a i jiným subjektům tzv. "Transparentní účet". Kdokoli ze zájemců si ho může prohlédnout aniž by s ním mohl manipulovat. Ať mají všechny strany ze zákona jediný účet a to transparentní. Vždyť to jsou vlastně naše peníze, které strany od státu dostávají, takže máme plné právo vědět jak se s nimi zachází! A protože sponzorské dary se musí přiznat v daňovém přiznání, nejsou taky tajné, takže teoreticky nic nebrání takovémuto opatření. Kámen úrazu však je, že by tam byly vidět všechny nelegální peníze a transakce.

Vymahatelnost volebních slibů je v současném politickém systému téměř nulová, respektive teprve až po čtyřech letech můžeme volit jiné podvodníky, ale za tu dobu už je buď všechno jinak a nebo jim nahrává krátká paměť lidí. Teorie řízení říká, že jakékoli zpoždění v řídícím obvodu zhoršuje jeho jakost a může způsobit až nestabilitu!!! Zde by pomohla razantní změna přidělování peněz stranám. Zůstal bych u přidělování podle počtu voličů s tím, že částku, kterou za voliče přiděluje stranám stát jednorázově ze státního rozpočtu, bude moc volič z této kapitoly přidělit rozděleně (jednu dvanáctinu) každý měsíc podle své vůle. "Své" peníze připíše těm, kteří se podle něj nejlépe starají o stát a občana. Pokud by neprovedl během měsíce změnu, platila by stará volba. Změny příjemce by bylo možno provádět přes internet (elektronický podpis) a nebo přes "check point" na příslušném místním úřadě (MÚ). Přidělovat by směli pouze registrovaní voliči, kteří se v daném volebním období zúčastnili voleb. (Způsob kontroly jako u elektronických voleb viz např. http://www.podnety.cz/podnet-cislo-20061003175221, nebo http://www.podnety.cz/podnet-cislo-20061231113345 .)
To bychom zírali, jak by se chování politiků změnilo. Konečně by se museli zajímat o to co si o nich myslíme a korigovat svoje chování.

Samozřejmě naprostou nutností je majetkové přiznání všech státních úředníků s rozhodovací pravomocí. Další samozřejmostí je akcií ma doručitele.

Všem nám je jasné, že pro zákonné úpravy v tomto smyslu by se našlo v senátu a poslanecké sněmovně tak nejvýše pět a půl hlasu, takže to vypadá jako sci-fi. Ale zase tak beznadějné to není. Pokud by se našla třeba i nová strana, která si to vezme jako hlavní cíl změn, můžeme ji dát ve volbách dostatečně silný mandát tak, že bude schopna tyto změny sama prosadit. No a pak by se začalo blýskat na lepší časy.

Po dokončení těchto zásadních změn by mohlo dojít i na zjednodušování zákonů a tím i zrychlení práce justice a na mnoho dalších velmi potřebných změn. Ale státní rozpočet by už byl jako ve vatičce. Možná jen by bylo třeba vyčlenit určitou částku na postavení speciální věznice pro korupčníky.

Zatím to bohužel vypadá tak, že velcí korupčníci vědí o těch dalších a jejich kauzách a tak dělají vše pro to, aby nebyl jako korupčník dopaden ani jejich konkurent, protože by hrozilo, že to v tísni nakonec vykecá všechno a to přece nejde, že?

Autor: Pavel Beneš | úterý 28.6.2011 14:23 | karma článku: 12,55 | přečteno: 781x
  • Další články autora

Pavel Beneš

Vynořilo se z dávné minulosti

Televize i tisk nám připomínají, že před 70 lety byly vybombardovány Drážďany a druhý den na to zažila bombardování i Praha. Byl jsem tenkrát u toho. 

14.2.2015 v 11:52 | Karma: 15,66 | Přečteno: 562x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Nemají to lehké – ani voliči, ani volení

Tak už máme zase před volbami. Sdělovacím prostředkům všeho druhu se teď zjednoduší život, protože si témata nemusí vymýšlet. Samy se jim hrnou a ještě za to často dostanou i tučně zaplaceno. Tedy od těch co na to mají, někdy i od těch co na to nemají a pak na to trapně dojedou.

5.10.2014 v 14:03 | Karma: 10,86 | Přečteno: 281x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Právo a (ne)spravedlnost (Sci-fi úvaha)

Právě probíhající soudní proces a verdikt v případu pana Janouška mě přiměl k zamyšlení na téma uvozené nadpisem.

3.5.2014 v 20:46 | Karma: 22,22 | Přečteno: 666x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Duchovní úloha Tibetu

Zcela šokován přístupem naší vlády a především ministerského předsedy Sobotky z přístupu k čínsko tibetskému problému jsem se rozhodl vyjádřit můj totální nesouhlas s jejich postoji. Jsem přímo zhnusen slabostí charakteru lidí, kteří nám chtějí vládnout. Za vidinu lepšího žvance prodáme svůj charakter a čest, které nám, bohužel zatím jako jediný, začal obnovovat pan prezident Havel.

25.4.2014 v 16:28 | Karma: 25,28 | Přečteno: 849x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Ukrajina a co my na to – NATO?

Situace na Ukrajině je vážnější, než si většina lidí myslí. II. světová válka začínala z podobných podnětů nenažranosti a mocichtivosti, ale dneska máme k disposici ještě děsivější zbraně a techniky, takže účinek by mohl být totální

12.3.2014 v 17:13 | Karma: 21,19 | Přečteno: 876x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 56
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1241x
Profesí jsem kybernetik, což znamená, že se mimo jiné zajímám o procesy řízení (čehokoli). Teoretický aparát s tím spojený mi umožňuje vidět souvislosti mnohdy pro jiné neviditelné. Zajímám se o teorii informace, především jejími dopady do medicíny a fyziky. Jsem důchodce.

Seznam rubrik