Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Další malá strana na odstřel?

Historie naší polistopadové politické scény, když se na ni zkoumavým okem podíváte s odstupem času, je zajímavá tím, že žádná z malých politických stran, které se mohly stát potenciálními konkurenty těch dvou velkých, nepřežila více jak dvě volební období - nejčastěji po prvním působení krachovaly.

Zajímavé je, že jejich krach byl vždy krachem začínajícím vnitřními rozpory členů strany. Pak se tomu trochu pomohlo zvenčí a bylo vystaráno. Výjimka je pouze Občanské Fórum, které nebylo malé, a tak bylo „rozkulačeno“ samotným jejím předsedou Václavem Klausem.

Jako první byla „odejděna“ ODA. První nájezd byl na magistra Kalvodu, který používal neoprávněně titul JUDr., protože ho už nebavilo stále každému vysvětlovat, že i když je právník, tak JUDr. není. A pak udělal chybu, že si to dal na vizitku. Na druhou stranu ještě patři mezi ty slušné a bez zaváhání odstoupil. Pak se přidal dluh asi 40 mil., který na rozdíl od dluhu ODS (150 mil.) tato strana neustála. Paralelně s tím probíhaly slovní souboje mezi některými členy vedení. No a zazvonil zvonec.

Mezitím vznikla, převážně z bývalých členů ODS, strana US-DEU, jako nesouhlas s finanční politikou a jejím vysvětlením (dárci Schrejber, peníze z různých „ostrovů“ pod.). Výsledek tohoto souboje je jasný, ODS přežila US-DEU zmizela v propadle dějin a zazvonil zvonec.

Na politickém poli se objevila strana Zelených. Začínala docela nabírat na dechu a to zřejmě vyplašilo někoho v pozadí a tak bylo třeba zasáhnout. Základ položili nespokojený mladý Stropnický a zhrzená Dana Kuchtová, která zdá se, toho později, leč pozdě litovala. Velmi důležitou roli také sehrála manželka podezřelého malíře – Rusa Zubova, která vlastně rozhodla druhou volbu prezidenta ve druhém kole ve prospěch Klause. A nešťastné vystoupení Kateřiny Jacques nechtěně dalo straně ránu z milosti. A opět zazněl zvonec.

Poslední na řadě jsou nyní Věci Veřejné. Zase to začíná uvnitř strany. Tentokráte je to však absurdní skoro jako v Havlových dramatech. Poslanec sám na sebe poví, že bral úplatky, které dokonce zapomněl zdanit. Kolik mu asi někdo musel nabídnout (pokud je pravda, že ty úplatky dostával), aby se jich dobrovolně zřekl? A nebo, pokud mu nikdo takové úplatky nedával, kolik to stálo, aby si na hlavu nechal nalít kýbl špíny, jako ten kdo bere úplatky? A zdá se, že mu asi nenabídli dost, protože veřejně naznačil, že to vlastně ani pravda není, že si dělal legraci. No a když zřejmě „sponzor“ tohoto představení přitlačil na penězích, tak se zase vrátil k původnímu tvrzení! 

Komu teď vadí strana VV, případně pan Bárta osobně, aby byl ochoten investovat jistě nemalé peníze na jejich „likvidaci“. Ne, že bych si myslel, že pan Bárta je výlupek cnosti, protože je ministr dopravy a tam to snad ani nejde. Tam tlačí betonové lobby a majitelé některých pozemků. Z filmů známe, kolik se dá nacpat i původně živé výplně do betonu. To je ve filmu, u nás to obvykle spraví podíly či akcie na doručitele.

Je teď na řadě TOP 09?

Na druhou stranu však máme jistotu, že i kdyby všechny malé strany zemřely na úbytě (s výjimkou KSČM, kterou chrání hloupost a krátká paměť jejich vyznavačů), že zbylé dvě strany se vždy dohodnou ať ve formě opoziční smlouvy a nebo jako vstřícně spolupracující koalice podle vzoru z Magistrátu Prahy.

Někdo by mohl namítnout, že jsem zapomněl na KDU-ČSL. No nezapomněl, ale myslím si, že ti si za to převážně mohou sami. Ti se vlastně ukličkovali k nevěrohodnosti a tím si uřízli větev u zadku.

Tak teď budu s napětím pozorovat, jak bude vypadat režie té absurdní hry s hlavní hvězdou Škarkou. Bojím se však, že ABL proti KGB nemá šanci.

 

Autor: Pavel Beneš | středa 6.4.2011 19:46 | karma článku: 13,76 | přečteno: 843x
  • Další články autora

Pavel Beneš

Vynořilo se z dávné minulosti

Televize i tisk nám připomínají, že před 70 lety byly vybombardovány Drážďany a druhý den na to zažila bombardování i Praha. Byl jsem tenkrát u toho. 

14.2.2015 v 11:52 | Karma: 15,66 | Přečteno: 562x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Nemají to lehké – ani voliči, ani volení

Tak už máme zase před volbami. Sdělovacím prostředkům všeho druhu se teď zjednoduší život, protože si témata nemusí vymýšlet. Samy se jim hrnou a ještě za to často dostanou i tučně zaplaceno. Tedy od těch co na to mají, někdy i od těch co na to nemají a pak na to trapně dojedou.

5.10.2014 v 14:03 | Karma: 10,86 | Přečteno: 281x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Právo a (ne)spravedlnost (Sci-fi úvaha)

Právě probíhající soudní proces a verdikt v případu pana Janouška mě přiměl k zamyšlení na téma uvozené nadpisem.

3.5.2014 v 20:46 | Karma: 22,22 | Přečteno: 666x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Duchovní úloha Tibetu

Zcela šokován přístupem naší vlády a především ministerského předsedy Sobotky z přístupu k čínsko tibetskému problému jsem se rozhodl vyjádřit můj totální nesouhlas s jejich postoji. Jsem přímo zhnusen slabostí charakteru lidí, kteří nám chtějí vládnout. Za vidinu lepšího žvance prodáme svůj charakter a čest, které nám, bohužel zatím jako jediný, začal obnovovat pan prezident Havel.

25.4.2014 v 16:28 | Karma: 25,28 | Přečteno: 849x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Ukrajina a co my na to – NATO?

Situace na Ukrajině je vážnější, než si většina lidí myslí. II. světová válka začínala z podobných podnětů nenažranosti a mocichtivosti, ale dneska máme k disposici ještě děsivější zbraně a techniky, takže účinek by mohl být totální

12.3.2014 v 17:13 | Karma: 21,19 | Přečteno: 876x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 56
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1241x
Profesí jsem kybernetik, což znamená, že se mimo jiné zajímám o procesy řízení (čehokoli). Teoretický aparát s tím spojený mi umožňuje vidět souvislosti mnohdy pro jiné neviditelné. Zajímám se o teorii informace, především jejími dopady do medicíny a fyziky. Jsem důchodce.

Seznam rubrik