Další malá strana na odstřel?

Historie naší polistopadové politické scény, když se na ni zkoumavým okem podíváte s odstupem času, je zajímavá tím, že žádná z malých politických stran, které se mohly stát potenciálními konkurenty těch dvou velkých, nepřežila více jak dvě volební období - nejčastěji po prvním působení krachovaly.

Zajímavé je, že jejich krach byl vždy krachem začínajícím vnitřními rozpory členů strany. Pak se tomu trochu pomohlo zvenčí a bylo vystaráno. Výjimka je pouze Občanské Fórum, které nebylo malé, a tak bylo „rozkulačeno“ samotným jejím předsedou Václavem Klausem.

Jako první byla „odejděna“ ODA. První nájezd byl na magistra Kalvodu, který používal neoprávněně titul JUDr., protože ho už nebavilo stále každému vysvětlovat, že i když je právník, tak JUDr. není. A pak udělal chybu, že si to dal na vizitku. Na druhou stranu ještě patři mezi ty slušné a bez zaváhání odstoupil. Pak se přidal dluh asi 40 mil., který na rozdíl od dluhu ODS (150 mil.) tato strana neustála. Paralelně s tím probíhaly slovní souboje mezi některými členy vedení. No a zazvonil zvonec.

Mezitím vznikla, převážně z bývalých členů ODS, strana US-DEU, jako nesouhlas s finanční politikou a jejím vysvětlením (dárci Schrejber, peníze z různých „ostrovů“ pod.). Výsledek tohoto souboje je jasný, ODS přežila US-DEU zmizela v propadle dějin a zazvonil zvonec.

Na politickém poli se objevila strana Zelených. Začínala docela nabírat na dechu a to zřejmě vyplašilo někoho v pozadí a tak bylo třeba zasáhnout. Základ položili nespokojený mladý Stropnický a zhrzená Dana Kuchtová, která zdá se, toho později, leč pozdě litovala. Velmi důležitou roli také sehrála manželka podezřelého malíře – Rusa Zubova, která vlastně rozhodla druhou volbu prezidenta ve druhém kole ve prospěch Klause. A nešťastné vystoupení Kateřiny Jacques nechtěně dalo straně ránu z milosti. A opět zazněl zvonec.

Poslední na řadě jsou nyní Věci Veřejné. Zase to začíná uvnitř strany. Tentokráte je to však absurdní skoro jako v Havlových dramatech. Poslanec sám na sebe poví, že bral úplatky, které dokonce zapomněl zdanit. Kolik mu asi někdo musel nabídnout (pokud je pravda, že ty úplatky dostával), aby se jich dobrovolně zřekl? A nebo, pokud mu nikdo takové úplatky nedával, kolik to stálo, aby si na hlavu nechal nalít kýbl špíny, jako ten kdo bere úplatky? A zdá se, že mu asi nenabídli dost, protože veřejně naznačil, že to vlastně ani pravda není, že si dělal legraci. No a když zřejmě „sponzor“ tohoto představení přitlačil na penězích, tak se zase vrátil k původnímu tvrzení! 

Komu teď vadí strana VV, případně pan Bárta osobně, aby byl ochoten investovat jistě nemalé peníze na jejich „likvidaci“. Ne, že bych si myslel, že pan Bárta je výlupek cnosti, protože je ministr dopravy a tam to snad ani nejde. Tam tlačí betonové lobby a majitelé některých pozemků. Z filmů známe, kolik se dá nacpat i původně živé výplně do betonu. To je ve filmu, u nás to obvykle spraví podíly či akcie na doručitele.

Je teď na řadě TOP 09?

Na druhou stranu však máme jistotu, že i kdyby všechny malé strany zemřely na úbytě (s výjimkou KSČM, kterou chrání hloupost a krátká paměť jejich vyznavačů), že zbylé dvě strany se vždy dohodnou ať ve formě opoziční smlouvy a nebo jako vstřícně spolupracující koalice podle vzoru z Magistrátu Prahy.

Někdo by mohl namítnout, že jsem zapomněl na KDU-ČSL. No nezapomněl, ale myslím si, že ti si za to převážně mohou sami. Ti se vlastně ukličkovali k nevěrohodnosti a tím si uřízli větev u zadku.

Tak teď budu s napětím pozorovat, jak bude vypadat režie té absurdní hry s hlavní hvězdou Škarkou. Bojím se však, že ABL proti KGB nemá šanci.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Beneš | středa 6.4.2011 19:46 | karma článku: 13,76 | přečteno: 843x
  • Další články autora

Pavel Beneš

Vynořilo se z dávné minulosti

14.2.2015 v 11:52 | Karma: 15,66

Pavel Beneš

Duchovní úloha Tibetu

25.4.2014 v 16:28 | Karma: 25,28

Pavel Beneš

Ukrajina a co my na to – NATO?

12.3.2014 v 17:13 | Karma: 21,19