Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přejděme na střízlivější správní uspořádání naší země zrušením krajských molochů!

V roce 1990 se s velkou slávou rušilo krajské uspořádání s tím, že toto správní rozdělení je přežité, aby se s ještě větší slávou toto uspořádání v roce 2000 obnovilo jako samosprávný orgán. Deset let kraje nikomu nechyběly.

Po přečtení článku hejtmana Schreka v Jihlavských listech ze dne 9.4.2024 si dovolím se vyjádřit v tom smyslu, že každopádně nemohu už z principu souhlasit s tím, co tady hlásá hejtman Schrek uměle vytvořeného Jihlavského kraje, posléze kraje Vysočina a aktuálně Kraje Vysočina, že v existenci krajů vidí logiku.

Já naopak v tom nevidím logiku žádnou. Jediné, co vidím, je obrovský byznys pro krajské politiky a úředníky, pro obyvatelstvo jednotlivých krajů v tomto uspořádání nevidím nic úchvatného. I samotný hejtman přiznává, že je občas konfrontován otázkami, jestli kraje nejsou zbytečné a jestli by nebylo lepší, aby si svá území spravovala města a obce anebo aby naše území spravoval centrálně sám stát. Dle mého názoru jsou obě tyto možnosti špatně a kraje v tomto uspořádání jsou opravdu chybou, která se táhne už 24 let a není byť jen minimální politická vůle toto změnit.

To je jako byste se mě zeptali, zda-li jsou např. okresy špatně nebo dobře a já byl při tom šéf okresu. Správně pan hejtman dodává, že kapři si svůj rybník nevypustí a nová organizace správy země by měla přijít shora a to schváleným zákonem. Tedy ne zevnitř tohoto orgánu, jak si někteří naivní politici myslí, když s touto myšlenkou kandidují v krajských volbách do orgánu, který chtějí posléze zrušit. Pan hejtman zapomněl ale ještě na jednu možnost a to je zemské uspořádání, které mi připadá pro velikost naší země střízlivé a vcelku rozumné i logické už vzhledem k historii, o které se hejtman Schrek také zmiňuje, ale ve zcela jiném kontextu.

V roce 1990 se s velkou slávou rušilo krajské uspořádání s tím, že toto správní rozdělení je přežité, aby se s ještě větší slávou toto uspořádání v roce 2000 obnovilo jako samosprávný orgán. Deset let kraje nikomu nechyběly.

Naše země je příliš malá na čtrnáct krajských molochů s tisíci úředníky a s paláci za miliardy korun, kteří nedělají nic jiného, než přerozdělují transferované peníze od státu – takový průtokoměr na peníze, kde ne malé peníze z tohoto balíku skončí placením samotného provozu těchto krajských institucí.

Proč toto všechno píši – za prvé je to reakce na článek hejtmana Vysočiny pana Schreka (ODS) v Jihlavských listech, kde zcela chybí elementární možnost připuštění jiného názoru na správní uspořádání našeho státu, přičemž tomuto lidsky rozumím, protože pan hejtman by přišel hlavně o moc přerozdělovat obrovské peníze kamarádům a spřáteleným firmám, ale hlavně by přišel o skvělý byznys, kde může zcela nepokrytě a skrytě upřednostňovat své vlastní zájmy a zájmy svého chlebodárce dnes již zcela zprofanované ODS a jejího financování, aby se tito udrželi u moci, alespoň té krajské. Obojí je špatně, protože tam, kde nevidíte jinou politiku než dotace- dotace -dotace, tak to je ideální prostředí pro obrovskou korupci, kterou vidíme dnes, a zvláště u této strany napříč celou zemí. Jednotlivé korupční kauzy nebudu popisovat, to by bylo na další, podstatně delší článek.

Toto výše jmenované je jeden důvod k vážnému zamyšlení nad tím, proč toto správní uspořádání přehodnotit. Druhým, neméně důležitým důvodem je úspora státních financí, kdy tedy pětikoaliční vláda hledá úspory všude jinde, jen ne tam, kde by je měla hledat a to např. u provozních výdajů všech 14ti krajů, kde by ušetřila v součtu stovky miliard. A teď samozřejmě nemám na mysli agendu, kterou každý kraj spravuje, ta by přešla na zemské uspořádání, ale opravdu úsporu v tom, že 14 krajských molochů by se zúžilo na tři zemské instituce a ty miliardové paláce krajů by se mohli prodat a tisíce velmi dobře vzdělaných a kvalifikovaných úředníků krajských samospráv by mohli pokrýt potřebu soukromých firem, které se neustále potýkají s nedostatkem kvalifikovaných odborníků a které velmi nutně tento soukromý sektor potřebuje. Tím vyvracím časté a známé reakce některých politických subjektů, co by propuštění úředníci dělali, jak by se uživili. Vemte na to jed, že ti schopní by byli ihned zaměstnatelní a ty méně schopní by holt museli slevit ze svých nároků a zaměstnat se na nižších pozicích s menším finančním ohodnocením, na které byli u eráru zvyklí. A o tom to celé je…

Autor: Pavel Paulát | neděle 14.4.2024 13:10 | karma článku: 0 | přečteno: 29x
  • Další články autora

Pavel Paulát

Žijeme ještě v právním státě?

Ústavní soud nedávno svým nálezem o zamítnutí valorizace penzí potvrdil totální rezignaci na princip právního státu. Tento soud vzkázal vládě, dělejte si, co chcete. Obrovský precedens pro budoucnost. Velmi nebezpečný precedens.

23.2.2024 v 23:49 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Společnost

Pavel Paulát

Nezapomněl se prezident Pavel projevem ke státnímu svátku v minulém komunistickém režimu?

Včera 17.listopadu na Národní třídě v Praze promluvil na improvizovaném vyvýšeném podiu prezident Pavel k našemu státnímu svátku Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studenstva (1939 a 1989).

18.11.2023 v 22:04 | Karma: 0 | Přečteno: 25x | Diskuse| Osobní

Pavel Paulát

Chamtivá jihlavská radnice pokračuje v odírání vlastních občanů

Nenasytný Otesánek jihlavských vládnoucích politiků v čele s ODS s jejich kmotrovskými manýry jménem Horácká „multifunkční“ aréna si vybírá svoji první drsnou daň – zvýšení daně z nemovitostí až o 500% na vlastním obyvatelstvu.

29.10.2023 v 0:08 | Karma: 7,21 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Paulát

Pohádky o dezinformacích od jihlavského primátora Ryšky

Tož jsem si oddechl. Tak už nejsem sám v očích primátora Ryšky, který mě nazval v souvislosti mé ostré kritiky o hospodaření Jihlavy dezinformátorem, už jsou dezinformátoři i tři bývalí primátoři.

12.10.2023 v 0:51 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Paulát

Vyrovnaný rozpočet v Jihlavě? Zapomeňte. Na dlouhé dekády.

Nezodpovědná rozpočtová politika a megalomanské choutky vládnoucích dobrodruhů v Jihlavě pokračují.

21.9.2023 v 22:26 | Karma: 9,57 | Přečteno: 427x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:15

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

„Mimořádně trapné“. Akademici a ekonomové kritizují úroveň Tulejových publikací

3. května 2024  14:09

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja publikoval své práce v potenciálně...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 467x
Narozen v roce 1957 v Jihlavě. Jsem člověk, kterému není jedno, co se děje v jeho zemi, v jeho kraji i v jeho obci.

"Když budete mít deset tisíc nařízení, zničíte jakýkoliv respekt k právu". Winston Churchill

Seznam rubrik