Proč ušetřený čas nevyužíváme ve svůj prospěch?

Náš vztah k času se mění. Hranice se posouvají, životní kroky oddalují. Tak je tomu přibližně od počátku 20. století. Od té doby se totiž náš život přestal řídit přírodním cyklem.

Alvin Toffler, filozof a futurolog, popsal zrychlování životního tempa ve své knize Šok z budoucnosti. Podle něj jde o jeden z hlavních trendů současnosti. Projevuje se například v umění, kde je „životní doba“ různých směrů mnohem kratší, než bývala dříve.

Díky výdobytkům moderní civilizace (mobilní telefony, internet atd.) dnes stíháme více věcí. Co byl dříve celý den, je dnes hodina. Už psycholog Erich Fromm v 60. letech uvažoval o tom, jak moc je pro lidi důležité ušetřit čas. Ten má totiž čím dál větší hodnotu. V konečném důsledku to ale vede k tomu, že se člověk neustále štve dál, chce toho spoustu stihnout. A nakonec se úplně vyčerpá. Člověk ztratil pojem cíle, zaměnil prostředek za cíl. A časové úspory přestal využívat ve svůj prospěch, protože se vynořují nové a nové věci, které je třeba (které chce) stihnout.

Z tohoto důvodu začaly vznikat tzv. brzdící aktivity. Mnoho lidí se dnes učí, jak se uvolnit, jak odpočívat. Přitom dříve byly tyto záležitosti samozřejmostí. Objevuje se tak tzv. hnutí „slow food“, které propaguje přípravu kvalitního domácího jídla. Místo toho, aby člověk jídlo rychle někde „na stojáka“ zhltnul, podporuje toto hnutí lidi v tom, aby si jídlo v klidu vychutnali – nejlépe v příjemné společnosti. O oblíbenosti tohoto trendu svědčí i televizní pořady o vaření, které ukazují, že existují i jiné způsoby přípravy jídel, než jakými jsou fast foody, polotovary a mikrovlnky. Do této oblasti patří také nabádání lidí k tomu, aby chodili více pěšky. Nestane se nám potom, že životem jen tak proplujeme a z let, které jsme nechali za sebou, si vlastně nic moc nepamatujeme.

Jak se vypořádat se stresem se můžete naučit na semináři stres management.

 

Přečtěte si původní článek na téma stres, stres management, štěstí, radost, time managment, GTD, motivace.

A co vy, jak si umíte vychutnat chvíle klidu?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Patrman | pondělí 20.10.2014 8:00 | karma článku: 5,55 | přečteno: 325x