Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rusko je obr na hliněných nohách

Rusko je, co se týče plochy největší zemí na světě? Ano, to je pravda. Rusko je velmocí? Rusko je velmocí ve svých představách. Žádná jiná země světa se za posledních sto let se nechovala tak imperialisticky (nárokovala si cizí území) jako Rusko.

Rusko chce být opět velmocí. Chce se dostat na úroveň USA, Velké Británie, Německa, Francie, Kanady či Austrálie. Plochou je Rusko přibližně stejně velké jako USA a Kanada dohromady. Významem je Rusko na úrovni zemí třetího světa. Je to země bohatá na suroviny a také na korupci a nezákonnost. Zabíjení novinářů, závislost veškerého obyvatelstva na Putinovy je známkou diktatury. Zákony jsou ohýbány ve jménu ruských zájmů. Ty ale určuje Putin. Svobodný svět je zděšen.

Putin je dítě školství z dílny KGB. Pravda je jen teoretická, kdo s námi nesouhlasí, je náš nepřítel a musíme ho umlčet. Tedy Rusko je postaveno na jiných, než demokratických hodnotách. Lež a přetvářka, diverze a provokace patří do každodenního repertoáru ruských úředníků.

Ukrajina chce do EU? To z ruského pohledu nejde, protože co by se stalo, kdyby Ukrajina začala bohatnout, a Rusko bude dále chudnout? V Moskvě je mnoho movitých lidí a někteří jsou označovány dokonce za Oligarchy. Kde je ale podnikatelský duch? Co může Rusko ostatním zemím nabídnout, kromě ropy a zemního plynu, který by ale bez pomoci západu neuměli sami těžit?

Velká část inovací pochází z EU a USA. Kde jsou ruské inovace? Mobilní telefony, počítače, software, automobilový průmysl – to vše Rusové nemají a dovážejí. Vyměňují za zemní plyn a ropu. EU je závislá na Rusku? Určitě. Tak to v obchodním světě bývá a je to v pořádku.

Co ale Rusko? Co se stane, když Západ přestane vyvážet náhradní díly k autům, letadlům, počítačům, nebo dokonce pro Rusko nebudou přístupné upgrady softwaru? Co budou ruští Oligarchové dělat bez náhradních dílů ke svým letadlům, Mercedesům, BMW nebo Jaguárům? Rusko bude ve slepé uličce.

Rusko je velká země s malou populací. 180 milionu Rusů na jedné straně a přes 500 milionu obyvatel EU. Který trh je větší? A co USA a jeho kupní síla? Američanů je přibližně dvakrát tolik co Rusů a do USA se chtějí stěhovat miliony dalších lidí každý rok? Co Rusko? Kdo se chce stěhovat do Ruska?

Jedna ukrajinská kamarádka mé dcery napsala, že nikdo si nedokáže představit, jaké to je, když pod okny Vám jezdí tanky a celý dům se třese. Já chci jen svobodu pro mé děti.  A proto nechci, aby diktátor Putin ohrožoval naší SVOBODU!

 

 

 

Autor: Miroslav Patočka | pátek 18.4.2014 3:44 | karma článku: 24,68 | přečteno: 1462x
  • Další články autora

Miroslav Patočka

Jsou Rusové nadřazeni ostatním národům?

Nemohu se zbavit pocitu, že ano - alespoň v jejich myšlení. Jak jinak si vysvětlit, že se samozřejmostí, která je posledních šedesát let jen Rusům vlastní, okupují nejdřív Krym a teď válčí na Ukrajině? Domnívám se již delší dobu, že Rusové vyznávají jiné hodnoty, než mi na Západě.

23.8.2014 v 11:01 | Karma: 26,70 | Přečteno: 1384x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Patočka

Před lidmi jako je Putin jsem před 30 lety utekl

V září 1983 jsem si sednul v Bratislavě do autobusu a měl jsem jen jeden cíl. Odejít z nenáviděného, prolhaného, komunistického Československa. Nechtěl jsem žít v režimu, ve kterém jsem musel od rána do večera lhát, aby mě náhodou nevyhodili ze školy, nebo moje rodiče z práce. Chtěl jsem, aby moje děti vyrůstaly ve svobodném světě. 45 let nejdřív nacistické a poté komunistické propagandy udělaly své - úroveň lidí byla zoufalá – morální hodnoty? Kdepak, žádné nebyly. Vstupovalo se do KSČ, SČSP (Svaz československo-sovětského přátelství), SSM (Svaz socialistické mládeže), ROH (Revoluční odborové hnutí) a malé děti se naháněli do Jiskřiček a do pionýra, aby se dětem již od malička vymývaly mozky komunistickými lžemi. To se na celé společnosti muselo podepsat. Ti co se nechtěli podřídit, museli trpět v pracovních táborech a ve vězení.

10.8.2014 v 0:28 | Karma: 46,71 | Přečteno: 14400x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Patočka

Rusko je ekonomickým trpaslíkem

Rusko má nominální HDP 1,85bil USD - USA má nominální HDP 16,9 bil USD - tedy výkon americké ekonomiky je9x vyšší než ekonomiky ruské. EU má HDP 18 bil USD - EU + USA mají téměř 19x vyššíekonomicky výkon, než Rusko. USA a EU mají dohromady 820 mil. obyvatel a Rusko pouhých145 mil.

22.4.2014 v 19:39 | Karma: 28,73 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Patočka

Nebezpečný Putin

Je přípustné, aby prezident Putin argumentovalochranou ruských a rusky mluvících obyvatel Krymu jako ospravedlnění k vojenskémuútoku? Rusové na Krymu se prý cítí ohroženi, a proto Krymská autonomní vládapozvala cizí armádu. Toto stačí k vojenské agresi? Nebyla by diplomatickájednání namístě?

2.3.2014 v 13:08 | Karma: 19,05 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Patočka

Globalizace pokračuje – TTIP

TTIP –Transatlantic Trade and Investment Partnership, neboli Transatlantické Obchodnía Investiční Partnerství má za úkol nastavit pravidla pro obchod mezi dvěmanejvětšími ekonomikami světa.

26.1.2014 v 21:15 | Karma: 6,62 | Přečteno: 279x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2211x
Jsem podnikatel a žil jsem do nedávna v Německu od roku 1983. Vystudoval jsem ekonomii v Německu a Velké Británii. Poslední roky trávím většinu času v Čechách, ale v Německu stále podnikám a každý rok trávím několik měsíců v USA. Jsem otec tří dětí, manželka je Němka a děti jsme vychovávali trilinguálně. V zhledem k letům strávených v zahraničí žádám čtenáře, aby byli shovívaví s mojí gramatikou. Myslím si ale, že obsah je důležitější než gramatika.

Seznam rubrik