Rusko je obr na hliněných nohách

Rusko je, co se týče plochy největší zemí na světě? Ano, to je pravda. Rusko je velmocí? Rusko je velmocí ve svých představách. Žádná jiná země světa se za posledních sto let se nechovala tak imperialisticky (nárokovala si cizí území) jako Rusko.

Rusko chce být opět velmocí. Chce se dostat na úroveň USA, Velké Británie, Německa, Francie, Kanady či Austrálie. Plochou je Rusko přibližně stejně velké jako USA a Kanada dohromady. Významem je Rusko na úrovni zemí třetího světa. Je to země bohatá na suroviny a také na korupci a nezákonnost. Zabíjení novinářů, závislost veškerého obyvatelstva na Putinovy je známkou diktatury. Zákony jsou ohýbány ve jménu ruských zájmů. Ty ale určuje Putin. Svobodný svět je zděšen.

Putin je dítě školství z dílny KGB. Pravda je jen teoretická, kdo s námi nesouhlasí, je náš nepřítel a musíme ho umlčet. Tedy Rusko je postaveno na jiných, než demokratických hodnotách. Lež a přetvářka, diverze a provokace patří do každodenního repertoáru ruských úředníků.

Ukrajina chce do EU? To z ruského pohledu nejde, protože co by se stalo, kdyby Ukrajina začala bohatnout, a Rusko bude dále chudnout? V Moskvě je mnoho movitých lidí a někteří jsou označovány dokonce za Oligarchy. Kde je ale podnikatelský duch? Co může Rusko ostatním zemím nabídnout, kromě ropy a zemního plynu, který by ale bez pomoci západu neuměli sami těžit?

Velká část inovací pochází z EU a USA. Kde jsou ruské inovace? Mobilní telefony, počítače, software, automobilový průmysl – to vše Rusové nemají a dovážejí. Vyměňují za zemní plyn a ropu. EU je závislá na Rusku? Určitě. Tak to v obchodním světě bývá a je to v pořádku.

Co ale Rusko? Co se stane, když Západ přestane vyvážet náhradní díly k autům, letadlům, počítačům, nebo dokonce pro Rusko nebudou přístupné upgrady softwaru? Co budou ruští Oligarchové dělat bez náhradních dílů ke svým letadlům, Mercedesům, BMW nebo Jaguárům? Rusko bude ve slepé uličce.

Rusko je velká země s malou populací. 180 milionu Rusů na jedné straně a přes 500 milionu obyvatel EU. Který trh je větší? A co USA a jeho kupní síla? Američanů je přibližně dvakrát tolik co Rusů a do USA se chtějí stěhovat miliony dalších lidí každý rok? Co Rusko? Kdo se chce stěhovat do Ruska?

Jedna ukrajinská kamarádka mé dcery napsala, že nikdo si nedokáže představit, jaké to je, když pod okny Vám jezdí tanky a celý dům se třese. Já chci jen svobodu pro mé děti.  A proto nechci, aby diktátor Putin ohrožoval naší SVOBODU!

 

 

 

Autor: Miroslav Patočka | pátek 18.4.2014 3:44 | karma článku: 24,68 | přečteno: 1462x
  • Další články autora

Miroslav Patočka

Nebezpečný Putin

2.3.2014 v 13:08 | Karma: 19,05