Rusko je ekonomickým trpaslíkem

Rusko má nominální HDP 1,85bil USD - USA má nominální HDP 16,9 bil USD - tedy výkon americké ekonomiky je9x vyšší než ekonomiky ruské. EU má HDP 18 bil USD - EU + USA mají téměř 19x vyššíekonomicky výkon, než Rusko. USA a EU mají dohromady 820 mil. obyvatel a Rusko pouhých145 mil.

Putin by rád hrál stejnou ligu, jako USA nebo EU. Ekonomicky je Rusko ve srovnání s USA a EU jen ekonomickým trpaslíkem. Navíc, jeho závislost na vývozu plynu nebo ropy je veliká a každé embargo znamená pro Rusko velké nebezpečí.

Jedním z nejvýznamnějších evropských politiků současnosti je polský premiér Donald Tusk, který je výraznou tváří v postupu EU proti Rusku. Poláci, na rozdíl od mnohých českých politiků mají jasné postoje vůči ruskému agresorovi a chtějí mj., aby EU měla centrální nákup na zemní plyn. Tím by se váha EU ještě zvýšila a Putinova pozice by byla ještě slabší, než je teď.

Úvaha, že Putin může Evropu vydírat zastavením dodávek zemního plynu je sice oprávněná, ale velmi nepravděpodobná. Putin, jehož země je ve velmi špatné ekonomické kondici, by tímto krokem spáchal ekonomickou sebevraždu. Je důležité zdůraznit, že Rusko je v porovnání se Západem, zemí velmi chudou a její ekonomika dosahuje jen 5% ekonomiky USA a EU. Rusko je tedy v mezinárodním měřítku ekonomickým trpaslíkem.

Z této skutečnosti vyplývá, že Putin má zájem na rozdělení EU, protože jednotná EU je pro něj velkým soustem. Samostatné evropské státy by to měly proti Rusku velmi těžké, protože ani jeden sám za sebe není dostatečně silný, ale jednotná EU je velkou vahou na světovém hřišti. Snahy rozdělit EU slouží jen ruským zájmům.

Vydírání zemním plynem bude mít ještě jeden dopad. Evropa pochopila, že Rusko není seriózním partnerem, ale nevypočitatelnou, nespolehlivou a nebezpečnou zemí, která Vám ublíží, když k tomu bude mít šanci. Navíc začalo hledání po alternativních energiích, což je další ránou pro Rusko.

Opovězme si na následující otázky:

Má Rusko zájem, aby EU dál vyvíjela alternativní a obnovitelné energie?

Jakým zájmům slouží Václav Klaus a jiní proruští politici, kteří chtějí poškodit EU?

 

Jednotná Evropa je Putinovi trnem v oku a soupeřem, na kterého Rusko nemá!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Patočka | úterý 22.4.2014 19:39 | karma článku: 28,73 | přečteno: 1997x
  • Další články autora

Miroslav Patočka

Nebezpečný Putin

2.3.2014 v 13:08 | Karma: 19,05