Nebezpečný Putin

Je přípustné, aby prezident Putin argumentovalochranou ruských a rusky mluvících obyvatel Krymu jako ospravedlnění k vojenskémuútoku? Rusové na Krymu se prý cítí ohroženi, a proto Krymská autonomní vládapozvala cizí armádu. Toto stačí k vojenské agresi? Nebyla by diplomatickájednání namístě?

Představme si, že v Karlových Varech vzniknou na základě negativního obrazu Ruska nepokoje, které budou probíhat obdobně, jako protiromské demonstrace v různých českých městech minulý rok. Lidé vyjdou do ulic a budou urážet a fyzicky napadat rusky mluvící obyvatele. Na rozdíl od Romů mají Rusové žijící v EU v zádech silného vládce, který jim pošle na pomoc letadla a tanky. Takovéto protiruské demonstrace by byly špatné, protože tito lidé žijící např. v Karlových Varech, za kroky svého prezidenta nemůžou, ale může k ním dojít.  Jaká bude reakce Putina? Pošle armádu na ochranu rusky mluvících obyvatel a postřílí demonstranty? Zasáhne na území cizího, svrchovaného státu a obsadí ho pod rouškou „pomoci“ jako právě teď na Krymu?

Na Krymu k žádným takovým scénářům nedošlo, přesto ale Putin neváhá použít vojenskou sílu k anekci kousku země, která se mu líbí. Kousku země, který je strategicky důležitý a ekonomicky zajímavý.

Jaký bude další vývoj? Kdo by před třemi týdny, když probíhala Olympiáda v Soči, si odvážil předpovídat ruskou vojenskou agresi proti Ukrajině? Odpověď je velmi těžká – je těžká z jednoho prostého důvodu. Putin je nepředvídatelný. Putin je úskočný, prolhaný a nespolehlivý. Nevíte, kdy jeho proslov je jen na oko pro ostatní a kdy vyjadřuje své vlastní názory. Lest, prolhanost a úskočnost byly vlastnosti, které proslavily např. i Hitlera, který celému světu vzkázal, že když obsadí Sudety, tak už nebude mít žádné další územní nároky, aby, jak se o pár měsíců později ukázalo, začal válku proti Polsku společně s ruským, téměř stejně prolhaným, diktátorem Stalinem.

Další vývoj na Ukrajině a v Evropě záleží i na nás a našich politicích. Budeme na straně práva na sebeurčení a svobody, nebo budeme na té špatné straně barikády, jako již mnohokrát v minulosti?

Desítky lidí zemřeli v Kyjevě pod palbou sniperů – bezcharakterních lidí, kteří stříleli z úkrytu na lidi vyzbrojené kameny a tyčemi. Tito lidé zemřeli, protože chtěli svobodu pro svůj národ – oni obětovali svůj život pro svobodu druhých. To jsou skuteční hrdinové.

Putin je úskočná osoba s pochybnou minulostí šéfa KGB ve Východním Německu. Je prohnaným, nečitelným a proto velmi nebezpečným politikem. Když je člověk s takovýmito charakterovými vlastnostmi na špičce malého státu, který neznamená nebezpečí pro světový mír, tak se to dá přejít s přimhouřením oka a s vědomím, že tento člověk odejde a lidé v této zemi snad zase budou svobodní. Když ale člověk s těmito charakterními vlastnostmi vládne velkému, modernímu vojsku, je naše budoucnost nejistá. Co si ostatně myslet o člověku, který dá azyl Janukovichovi, který má krev na rukách?

Rozdíl východ - západ

Rozdíl mezi západními, angloamerickými hodnotami a východními je obrovský. V USA je svoboda na prvním místě a je neustále hlídána veřejností. To, že občas administrativa zkusí svobodu omezit je běžné, protože každá administrativa k tomu tíhne. Rozdíl je v tom, že když lidé v USA jsou se svými politiky nespokojeni, tak tito odstoupí. Východní hodnoty jsou jiné – když voliči jsou nespokojeni se svými politiky, tak se tito nespokojenci musí umlčet a když to nejde jinak, tak i násilím a zabitím, jak nám ukázal Janukovich v Kyjevě, nebo jak nám teď předvádí Putin na Krymu.

Putin je u moci od roku 1999 – tedy patnáct let. Střídavě jako předseda vlády nebo prezident. To v USA také není možné. Po osmi letech je prezident minulostí a nemá žádné další politické funkce. Dokud k této změně nedojde i v Rusku, budou se i nadále objevovat individua, která si myslí, že z boží vůle mohou vládnout desítky let až do své smrti.

Ruská politika je hegemonistická – imperialistická. Země, která má přibližně stejně velkou plochu jako USA a Kanada dohromady, nemá nikdy dost. Každých pár let Rusko vede nějakou invazi nebo válku buď na svém území, nebo v blízkém sousedství. A to není dobrá perspektiva.

Západní svět musí Putinovi ukázat, že nemá co dělat na cizím území. Zpochybňování hranic sousedních států vždy vedlo a vždy povede k válkám.

Autor: Miroslav Patočka | neděle 2.3.2014 13:08 | karma článku: 19,05 | přečteno: 821x