Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsou Rusové nadřazeni ostatním národům?

Nemohu se zbavit pocitu, že ano - alespoň v jejich myšlení. Jak jinak si vysvětlit, že se samozřejmostí, která je posledních šedesát let jen Rusům vlastní, okupují nejdřív Krym a teď válčí na Ukrajině? Domnívám se již delší dobu, že Rusové vyznávají jiné hodnoty, než mi na Západě.

Dnes jsem četl nádherný článek v posledním čísle vydání časopisu Der Spiegel, č. 34, str. 122-123, od ruské spisovatelky Ljudmily Ulitzkajové, 71 let, která patří k nejvýznamnějším literátům současné doby.

Ulitzkaja se ve své úvaze pozastavuje nad hrůzami, které putinovské Rusko páchá na svém lidu a svém okolí a vysvětluje to ruským myšlením, které je dle jejího názoru, našemu západnímu tak vzdálené.

Rusko světu zatím nic dobrého nepřineslo. Sice měli několik významných umělců, ale celkově svět Rusové obohatili především násilím. Když národ chce silného vůdce a stát se začne plést do soukromí, vybírá pro lidi, co smějí poslouchat za hudbu, co smí jíst a co smí říkat, bude to mít fatální dopad na celou společnost.

Rusové rozpoutali společně s hitlerovským Německem II. SV

Rusové se dodnes nedokázali vypořádat se svou minulostí. Celým generacím se lhalo o chrabrých ruských vojácích, ale urputně mlčelo o skutečnosti, že Rusové společně s hitlerovským Německem, rozpoutali nejkrutější válku ze všech přepadením Polska v září 1939. Na tuto válku doplatili nakonec Rusové ze všech národů nejvíc, když Hitler přepadl Sovětský Svaz v létě 1941 – předtím ale byly Rusové a němečtí nacisté bratří ve zbrani a Stalin se přátelil s Hitlerem – nebo přesněji – Stalin Hitlera respektoval jako silného vůdce.

Toto přátelství bylo zpečetěno paktem ze srpna 1939 – Molotov-Ribbentrop-Pakt. Dva diktátoři si rozdělili Polsko a Rusové ve své části povraždili celou polskou elitu – politici, vědci, učitelé, právníci, obchodníci, armádní velitelé atd. byli povražděni v Katyňském lese. Odhady se liší, ale 24 – 25.000 zabitých Poláků záludnou Rudou armádou je ze všech čísel nejpravděpodobnější. Tak rychlý nebyl ani Hitler. Tyto vraždy se konaly v měsících duben a květen 1940 – tedy několik měsíců před akcí „Barbarossa“ – to byl německý název pro přepadení SSSR.

Nesmíme se dopouštět chyb z minulosti a paušálně odsuzovat všechny Rusy, protože ne všichni Rusové Putina podporují, ale zatím to vypadá tak, že Putin má ve svém lidu velkou podporu při svých válečných taženích – i tato epizoda připomíná léto 1914 a 1939, kdy nejenom obyčejný lid, ale i mnoho umělců a politiků selhalo a přáli si válku.

Jaké právo mají Rusové rozhodovat o osudu Ukrajiny – jsou snad nadřazeným národem? Rus je víc než Ukrajinec a Čech bude zase jednou méně než Rus nebo Němec?

Rusové nejsou žádným výjimečným národem – je to seskupení lidí jako každé jiné a nesmí si nárokovat utlačování ostatních národů, jak to prováděli po II. SV ve střední a východní Evropě.

Pochopíme všichni to nebezpečí, které z Ruska vane? Zatím to vypadá, že ano, přesto se ale ozývají hlasy, že vývoz českého sýra do Ruska je důležitější, než mír a svoboda na Ukrajině. Jak daleko může někdo klesnout, když je mu jedno, co se děje kousek od nás? Jak daleko může někdo klesnout, když Putinovi kroky ještě schvaluje?

Nenaučili jsme se nic z minulosti? 1953 – NDR, 1956 – Maďarsko, 1968 ČSSR, pak Afghánistán, Čečensko, Gruzie, Krym…..

USA a Rusko v dohledné době nebudou na stejné úrovni – ani morální, ani ekonomické, protože Rusové vedou války okupační – všechny lidi ve svém okolí si chtějí podrobit – přesně tak jak to dělal Hitler. USA vedou války ve jménu ochrany civilního obyvatelstva a svobody – neanektují území a celý svět vždy před útokem informují.

Dodejme, že za masakry v Sýrii nese Putin také zodpovědnost, protože se postavil proti zásahu vojsk NATO. Teď z toho má zamotanou hlavu celý svět a jsem zvědavý, až tlupy islamistů začnou terorizovat jih Ruska, co bude Putin dělat. Bude mít další požár na prahu domu.

Rusko škodí samo sobě – nejen svému okolí

Rusko je ekonomickým trpaslíkem – na jedné straně je 820 mil. obyvatel EU a USA + 40 mil Ukrajinců a na straně druhé je 145 milionů Rusů. Po ekonomické stránce jsou na tom Rusové ještě hůř – výkon ekonomik USA + EU je 19x větší než ekonomiky ruské. Zatímco ekonomika USA v posledním kvartále rostla o neočekávaná 4%, ruská se nachází na pokraji recese. Již po něco víc než jednom týdnu muselo Rusko z části zrušit sankce na dovoz potravin z EU. Západ se bez Ruska obejde, Rusko bez západu ne.

„Měj se dobře Evropo, obávám se, že nikdy nebudeme patřit k evropské rodině….měj se dobře Evropo“, zakončuje svůj článek Ljudmila Ulitzkaja. Když jsem si tato její poslední slova přečetl, běhal mě mráz po zádech.

 

 

 

 

 

Autor: Miroslav Patočka | sobota 23.8.2014 11:01 | karma článku: 26,70 | přečteno: 1384x
  • Další články autora

Miroslav Patočka

EU je hrozná - údajně

Protivníci EU v Čechách mají další důvod se rozčilovat nad tím, jak je EU hrozná a bere jim svobodu. Dočetl jsem se v Reflexu, že EU chystá normu, která bude určovat, kolik skořice může být maximálně v pečivu a pro mnohé je to veliký problém.

26.1.2014 v 14:17 | Karma: 17,26 | Přečteno: 1280x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Patočka

Uzeniny na Hradě

Tak senám ty staré dobré zvyky z poválečných let opět vracejí. Nejen budoucíministr financí, ale i zemědělství přinesly koše plné uzenin. Budoucí ministrobrany zase zanechal pár doutníčků. Všimné - dobrý český zvyk a úkaz kulturnívyspělosti obyvatel kotliny české, si nachází cestu zpět nejen do společenskéhoživota, ale i na Hrad. Přinášení darů-obětí je starým dobrým a osvědčeným zvykem,jak si božstvo udržet v dobré náladě.

25.1.2014 v 13:29 | Karma: 25,23 | Přečteno: 1033x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Patočka

Pravda vítězí – skutečně?

Na Hradě máme krásnou prezidentskou vlajku, na které je napsáno „Pravda vítězí“ - bylo by dobré, kdyby i naši politici se tímto heslem řídili. TGM byl mravním symbolem státnosti ČR a naplňoval heslo na vlajce, pod kterou úřadoval, svým životním dílem.

30.10.2013 v 19:50 | Karma: 24,56 | Přečteno: 758x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Patočka

Prezident ničitel

TGM byl prezident budovatel – byl státotvorný, vytvářel hodnoty a jeho mravní integrita ovlivňovala celé generace. Byl to prostě slušný člověk, jehož slovo něco platilo a dalo se na něj spolehnout. Byl tedy důvěryhodný a dalo se od něho očekávat, jak se v určitých situacích zachová. Pro občany ČR byl TGM čitelným člověkem a politikem.

29.10.2013 v 6:38 | Karma: 36,30 | Přečteno: 1526x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Patočka

Pozdravy z USA

Před čtrnácti dny jsem přistál v USA a udělal jsem to, co vždycky dělám, když mě vyzvedne manželka s dcerami (syn musel pracovat a je v Evropě) na letišti ve Fort Myers/Florida. Šli jsme do naší oblíbené hospůdky kousek od letiště.

27.7.2013 v 17:15 | Karma: 11,07 | Přečteno: 983x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2211x
Jsem podnikatel a žil jsem do nedávna v Německu od roku 1983. Vystudoval jsem ekonomii v Německu a Velké Británii. Poslední roky trávím většinu času v Čechách, ale v Německu stále podnikám a každý rok trávím několik měsíců v USA. Jsem otec tří dětí, manželka je Němka a děti jsme vychovávali trilinguálně. V zhledem k letům strávených v zahraničí žádám čtenáře, aby byli shovívaví s mojí gramatikou. Myslím si ale, že obsah je důležitější než gramatika.

Seznam rubrik