Češi jsou ekonomickými analfabety

Máme pomoct MMF úvěrem anebo je lepší dělat, že se nás nic netýká a ta krize se nám sama o sobě vyhne, protože my Češi jsme přece něco zvláštního? Dát tedy půjčku nebo ne?

ČR se nachází uprostřed Evropy a kolem nás hoří. Vlády nemají peníze a řeší problém, jak rekapitalizovat svoje dluhy, aby se jednotlivé státy a ekonomiky nepoložily. Jak Tomáš Sedláček hezky napsal, my se hašení účastnit nechceme a očekáváme, že se nám krize vyhne.

Ne, nevyhne a nevyhýbá se již několik měsíců. Koruna dramaticky oslabila jak proti USD tak proti EURu. Bylo by velmi moudré, kdybychom se účastnili s našimi evropskými sousedy na řešení této nejzávažnější krize od II. Světové války. Když totiž dojde ke kolapsu EURa a EU, tak nás to bude bolet. A sice hodně. Koruna se bude znehodnocovat ještě víc a veškeré dovozy se dramaticky zdraží.

Většina Čechů jsou ekonomickými analfabety. To není urážkou, ale popisem stávající situace. Kde by se také měli něco dozvědět o tom, jak funguje ekonomika, když se téměř nikde nevyučuje? Děti se sice ve školách učí o tom, kolik noh má stonožka a jestli veverka rodí mláďata živá nebo snáší vajíčka. Také se učí, co bylo ve starém Římě. To co se událo před padesáti nebo dvaceti lety se ale nedozví. Pak někde po hospodách pochytí, jak nás vlastně chtějí všichni evropští sousedé zneužít a okrást, a tak si tvoří milné názory na současnou krizi a její řešení.

Neberme současnou krizi na lehkou váhu, a podporujme naše sousedy dokud můžeme a dokud to vůbec jde. Máme historickou šanci a nepromarněme tuto jako již několikrát v minulosti.

Nebo se budeme dívat jako ve filmu „Hoří, má panenko hoří“ a čekat až to všechno shoří, abychom zase mohli nadávat na naše sousedy, jako již tolikrát? Anebo chceme převzít zodpovědnost a stát se jedním ze zodpovědných členů Evropy?

Autor: Miroslav Patočka | pátek 16.12.2011 21:35 | karma článku: 15,61 | přečteno: 1581x
  • Další články autora

Miroslav Patočka

Nebezpečný Putin

2.3.2014 v 13:08 | Karma: 19,05