Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

Šerlok Homeless

9. 2. 2012 20:07
Kolem nás nehoří.

To se jen někteří naši sousedi drobátko předlužili, když neodhali své možnosti.

!!

Autore, kolika svým sousedům ve Vaší obci jste už pomohl finančním darem, když se předlužili u lichvářů chtějíce dělat hogo fogo?

0 0
možnosti
I

ivko12

17. 12. 2011 14:55
Já si tak myslím...

Pochybuji že krize neodezní, pokud EU dále povedou socialisticko-ekonomičtí analfabeti s diletantskou politikou. Tady je potřeba změna a to radikální.;-O

0 0
možnosti
P

pěnice

17. 12. 2011 14:22
Když mi pane napíšete,

co se vyřešilo těma miliardama eur, v podstatě z velké části darované Řecku, možná změníme názor na těch 90 miliard.

2 0
možnosti
PZ

Rájec

17. 12. 2011 14:19
analfabet

Autor sám patří mezi ty, jež nazývá ekonomuickými analfabety. Argument pro půjčku jím uváděný nemá z ekonomikou mnoho společného. Spíše papouškuje tísíckrát papouškované. Půjčku z pohledu ekonomiky zpravidla půjčuje věřitel vždy s určitým rizikem. To vyjadřuje ůrokovou sazbou. Půjčka na projekt, který se hroutí, protože kdyby byl dobrý tak by se asi nehroutil, je více než riziková. Může se blížit i tzv. hazardu. Škoda, že nadšenci pro půjčku nerozhodují, tedy neagitují o poskytnutí půjčky z jejich vlastních peněz. To že je autor  jako analfabet neznamená, že všichni češi jsou analfabeti. To si mohl ušetřit. Inu agitka musí být úderná.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

17. 12. 2011 11:37
Píšete, že koruna "dramaticky oslabila"

Vždy je však třeba poznamenat, k jakému období své tvrzení vztahujete.  Pokud srovnáváte současný (krátkodobý) stav s průměrem březen - září 2011, došlo skutečně k oslabení koruny o cca 5 %.  Pokud srovnáváte se stejným obdobím loňského roku. Pokud současný (opět zdůrazňuji: krátkodobý) vývoj s průměrem minulého roku, je pořád koruna na stejné úrovni, či dokonce pevnější. Které srovnání je - podle vás - z dlouhodobé perspektivy správnější. I to je o ekonomické vzdělanosti: z krátkodobých výkyvů nikdy neusuzujeme na trend.

0 0
možnosti
PK

ahaswer

17. 12. 2011 8:10
Souhlasím

Myslím,že to autor silně vystihl.Ani já to neberu jako urážku,je věc systému vzdělávání a vlastně i systému hodnot a bohužel i morálním stavem společnosti.Přečetl jsem si jeden blog,kde se jaksi v režimu utajení popisují ekonomické pikantnosti zásadního charakteru,přičemž se jedná o obludný omyl a nepochopení takového rozměru,že nebýt myšleno vážně(a rovněž tak vážně mnohými přijímáno),tak by to bylo humorné až směšné.Jenže jako jakýsi barometr ekonomického povědomí obyvatelstva je to hrozivé až hororové...Rád beru jiný názor.Případné nadávky si ušetřete,už jsem se naučil jim smát. :-)

0 0
možnosti
MV

kurt godel

17. 12. 2011 6:57
Je potřeba

se na půjčku podívat ze dvou pohledů: morálního a technického. Co se týče technického provedení, není v tom problém, MMF je nejserioznější věřitel na světě, nehledě na to, že nám peníze kdykoliv vrátí aby byla zajištěna likvidita u ČNB. Ale z morálního hlediska říkám nepůjčovat. Proč taky? Proč půjčovat někomu, kdo své bohatství (a šanci s příchodem Eura) "prožral"? Bude někdo za tento průšvih potrestán? Máme jistotu, že když se do jižního křídla EU nalijí miliardy, že se situace za pár let nebude opakovat?

0 0
možnosti
PK

ahaswer

17. 12. 2011 7:42
Re: Je potřeba

Ty dva pohledy beru.Pokud však prosazujete morální,což je evidentní,nutně se musíte ptát,jak moralizování pomůže hospodaření republiky v případě ekonomických komplikací způsobených působením vně evropského ekonomického systému.

0 0
možnosti
J

jupp

17. 12. 2011 6:28
Muzeme si hodit korunou,

petnik uz davno nemame.

EURO se sesype, je pouze otazka kdy a pujcka z CR to nemuze ovlivnit ani zppomalit, i kdybychom do IMF prevedli veskere devizove rezervy. Az se Euro rozlozi, bude jedno, zda nejake rezervy v znehodnocenych menach mame ci nikoli.

1 0
možnosti
PK

ahaswer

17. 12. 2011 7:54
Re: Muzeme si hodit korunou,

Korunou se vždy háže k rozhodnutí mezi dvěma variantami.Vy si házet nemusíte.A nebo doplníte tu druhou,cudně zamlčenou,variantu?

0 0
možnosti
MP

dedicate

17. 12. 2011 0:54
Souhlasím s autorem !

Myslím ovšem , že naše půjčka devadesáti miliard korun má dva důvody.Jeden racionální ...byla by pro nás větší ztráta pokud by Euro padlo. A druhá morální.Západní státy přizvaly do Eu komunistické zbídačelé země a rok od roku jim platí, třeba v případě České republiky 5o miliard korun ze svého.Znásobme si to počtem těch zbídačelých  komunistických států, které tuto pomoc dostávají./To je rozVdílem mezi odvodem těchto států do Eu a příjmem z Eu./A co ty záp. státY dostaly zpět? Pravda , východní trhy a.....východní mafie našich  všehoschopných spolubratrů...A pak..abych poněkud parafrázoval, podle mého názoru krátkozraké...když se koni podřežou šlachy, atd.,je to stejné jako lít vodu přes cedník, co nadrobili atd.Já by řekl třeba toto:Nemocná matka se neopouští...ale rodina se ji snaží zachránit všemi možnými prostředky, to je slušnost.

0 0
možnosti
S

sorki

17. 12. 2011 1:05
Re: Souhlasím s autorem !

..já obdivuji takové "optimisty", kteří při pádu z mrakodrapu ve třetím poschodí říkají "ještě to jde"..už NIKDO z odborníků nevěří, že by taková kapka (prý italská několikadenní potřeba) dovedla pomoci. Všechno ostatní jsou neskutečné ideologické bláboly, které byste mohl prošpikovat ještě více srdci i srpy s kladivy..:-P

2 0
možnosti
TH

Tak nevim

17. 12. 2011 0:50
Doufám,že autor

podporuje všechny sociálně slabé ve svém okolí.Neřikám,že nepomůžu,ale proč pomáhat lidem co prohrají životní úspory v automatech.Právě zdrženlivost české vlády dokazuje alespon minimální ekonomickou vzdělanost,ikdyž ostatní kroky jí usvědčují z opaku.Kdyby šlo vše podle plánu tak by nám Francie nebo Německo dalo část zisku,který větřili v neustálém půjčování Řecku?.

1 0
možnosti
  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2211x
Jsem podnikatel a žil jsem do nedávna v Německu od roku 1983. Vystudoval jsem ekonomii v Německu a Velké Británii. Poslední roky trávím většinu času v Čechách, ale v Německu stále podnikám a každý rok trávím několik měsíců v USA. Jsem otec tří dětí, manželka je Němka a děti jsme vychovávali trilinguálně. V zhledem k letům strávených v zahraničí žádám čtenáře, aby byli shovívaví s mojí gramatikou. Myslím si ale, že obsah je důležitější než gramatika.

Seznam rubrik