Proč je Jansta perzekuován

V dnešní MF Dnes se píše, a musím říci, že vcelku objektivně, jak to bylo s dotacemi pro sportovní odvětví. Co ovšem není korektní, to je název článku v MFD „Janstova dotační olympiáda“.

V článku se ovšem autor zmiňuje, že dotace, které dostaly všechny tři sportovní organizace, jsou v zásadě navýšeným  potvrzením jejich předchozích nároků na ministerstvu školství, když ani Český olympijský výbor se necítí být poškozen. Jedna věc je, pokud si Jansta, a to ne ve svém zájmu, o peníze říkal pro Českou unii sportu a druhá věc je, že po přehodnocení a překontrolování mj. i principů rozdělování dotací na ministerstvu školství (což je vždy tak trošku šamanství) sportovní unie, kterou Jansta vede, coby předseda, dostala 60 milionů korun oproti původně navrženým  48 milionům korunám. Olympijský výbor také nebyl pokrácen a dostal 67 milionů korun. Tedy více než unie, která sdružuje všemožné sportovní svazy, na něž ty peníze vlastně následně distribuuje. A třetím největším příjemcem je s 51 miliony korun Česká obec sokolská. Jak správně uvádí ve svém vyjádření pro MfD Jansta, rozdělování dotací, a to není zřejmě jenom specifika ministerstva školství, provázejí nejasnosti, jak vlastně ke konstrukci dotací dochází.

Rozhodnutí úředníků tak není de facto přezkoumatelné. Proto by všichni, kdo hospodaří s veřejnými penězi nebo hospodaření s nimi hlídají, měli být rádi za každý v diskuzi vyjádřený názor, byť by byl nesouhlasný. Dělat s nesouhlasných názorů a z hájení zájmů organizací jejich představiteli trestný čin, je nesmyslné. Minimálně Jansta by měl být v krátké době zbaven absurdního obvinění, které čím dál tím více má buď osobní nebo dokonce politický podtext. Ostatně Jansta je členem širšího vedení ČSSD a někomu může ležet pěkně v žaludku. A je otázka, kdo to jen asi je?

 

Autor: Jiří Paroubek | pátek 1.9.2017 15:34 | karma článku: 10,52 | přečteno: 631x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 12,25

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,52