Očekávaný konec v pražské radniční koalici

Pražská ČSSD dnes dopoledne oznámila, že pro ni končí koalice na pražské radnici, neboť ztratila důvěru v partnery z tzv. Trojkoalice (slepenec lidovců, Zelených a STAN).

Je pravdou, že koalice s většinou jednoho jediného hlasu nemá zajištěnu dlouhodobou životnost. Kromě toho se čas životnosti každé koalice krátí úměrně počtu partnerů, kteří v ní jsou. Čím větší počet partnerů, tím menší pravděpodobnost, že koalice přežije delší čas.

A v této radniční koalici bylo zastoupeno de facto pět politických stran. Najít pro ně společný jmenovatel zejména v situaci, kdy v čele města stojí slabá primátorka bez větší znalosti pražských reálií, je skoro nemožné. Zejména pokud se tyto strany neshodnou, že tímto společným jmenovatelem by měla být práce pro město a její viditelné výsledky. 

V městské radě, až na naprosté výjimky, byli zastoupeni lidé často s velkým sebevědomím, ale s malým potenciálem schopností a znalostí pražské problematiky.

Městská rada také zdědila po předchozích chaotických slepencích z minulého období, kdy se postupně ustavovaly a rozpouštěly radniční koalice, celou řadu těžko řešitelných problémů. I pro zkušené komunální politiky by řada z nich, například Opencard, tunel Blanka, dokončení městského okruhu, zahájení příprav na výstavbu trasy D metra, byly velmi obtížným problémem.

Za rok se Praha téměř nehnula z místa a vedení města tak pokračovalo v bezkoncepční politice, která na pražské radnici trvala již od roku 2006, respektive od okamžiku, kdy ODS po vítězných komunálních volbách ustavila radu opírající se o sovu většinu v zastupitelstvu.

Pražené za sebou mají zatím devět ztracených let, kdy byly pokroky v rozvoji města minimální a Praha zjevně zaostává za metropolitními městy okolních země: Vídní, Mnichovem, Drážďanami, Berlínem či Norimberkem.

Ustavení nové koalice bude velmi obtížné, protože každá z variant, které přicházejí v úvahu, znamená potřebu změnit teze, se kterými jednotlivé strany do radniční politiky vstupovaly.

Jestliže tedy Piráti veřejnosti sdělili, že v rámci rady nechtějí spolupracovat ani s ODS ani s ČSSD a jestliže i další strany mají předběžné podmínky, a velmi pravděpodobně ani ČSSD ani ODS již velmi pravděpodobně nebudou chtít spolupracovat s Trojkoalicí, bude sestavení příští rady velmi obtížné.

Buďto do rady vstoupí s účastí ANO a ČSSD TOP 09, anebo začnou chaotická jednání, v jejichž důsledku mohou být, pokud se nepodaří zformovat radniční většinu, vypsány nové volby. To samozřejmě vůbec není jednoduchý proces, ale pokud by chaos na radnici trval příliš dlouho, i samy politické strany již budou mít zájem na ukončení takové agónie.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Paroubek | úterý 10.11.2015 12:23 | karma článku: 13,18 | přečteno: 511x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 12,27

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,72