Občané to zaplatí, republika unese!

Vláda ve středu dala negativní stanovisko k návrhu ČSSD na zrušení akcií na majitele, s tím, že jde  o nepřiměřený zásah do soukromých práv.  Návrh dle vlády nepostihuje celou řadu metod, které i po jeho přijetí umožní zakrýt skutečné vlastnictví, a pro firmu by znamenal převod akcií finanční náklady.

Jeden by téměř křičel sláva nad povolebními slibovými veletoči, které vláda předvádí, pokud by se jednalo o mistrovství světa v cirkusové akrobacii. Tady se však jedná o naši republiku, naše právo a de facto i o naše peníze. Peníze z našich daní. Před volbami jasné stanovisko, po volbách hop, a vše je jinak. To, že anonymní akcie v Čechách neslouží ke skrytí identity movitého filantropa před útoky mafiánů, ale v podání našich Viamontů, Haguessů a dalších slouží ke krytí mafiánů před berním úředníkem a zejména policií, je zřejmé každému v této zemi. Pánům z vládní koalice nikoli. Vlastně můžeme být rádi, že vláda neřekla, že anonymní akcie jsou správná věc pro správné lidi. Kdo jsou správní lidé pak rozhodne vláda, případně agentura ABL anebo třeba Mladá fronta Dnes. Ta už se pokouší o stanovování diagnóz politických odpůrců vlády.

Právní formy podnikání umožní lidem sdružit se v obchodní společnosti, složit kapitál, omezit rizika a podnikat. Vždy jsou to však lidé. Společnosti samy podnikat neumí. Ani nejsou trestně či jinak odpovědné. Je i do jisté míry správné, že nad každou společností nesvítí seznam jejich vlastníků. Nevidím však nic špatného na tom, pokud fyzičtí vlastníci právnické osoby budou mít povinnost registrovat své vlastnictví v registru cenných papírů. Omezení rizika je běžná strategie, skrytí vlastnictví však nesmí představovat právní imunitu. Důležité je registr cenných papírů uchránit před úniky informací do nesprávných rukou, nesprávné ruce však nepatří berním úředníkům či policistům. Nebo se vláda domnívá, že ano? Jak jinak rozumět stanovisku vlády o „nepřiměřeném zásahu do soukromých práv“. Dalším argumentem vlády je, že šibalové stejně naleznou cestu, jak se jako vlastník schovat. Tak proč jim to ztěžovat, nechme to volné, jak to je. A jako přídavek další „brilantní“ argument: převod akcií by byl pro společnosti finančně nákladný. To, že listinné akcie s řádnými ochrannými prvky jsou nejdražším způsobem emise, vládě patrně ušlo. Jinými slovy – ti hodní anonymní vlastníci dali spoustu peněz za to, že jsou anonymní, tak je o ně neobírejme. Ani ty, co akcie vytiskli na tiskárně, případně napsali na papír na střelnici. Vládě ušlo, že primárním cílem založení anonymní společnosti není podnikání, ale skrývání se před právem, daní, morálkou.. Tedy v Čechách. Nebo to vládě neušlo, a tím hůř.

Jeden by téměř křičel sláva nad veletoči vlády a těšil se na zlatou medaili z mistrovství umění ve veletočích či pokrytectví. Nezvýšíme daně – tak učiní ten zlý Paroubek, zprůhledníme vlastnictví – to by si ten Paroubek nikdy netroufl, a hle.. utajení zůstanou ještě utajenějšími. Všem porostou ceny nikoli v důsledku ropné či energetické krize, ale v důsledku zvýšení DPH – plošného zvýšení daní. Babičkám, hezkým děvčatům – všem. Po pokrytectví superhrubé mzdy - zdaněním daně, přichází pokrytectví povodňového fondu – nejtriviálnější, nejméně spravedlivé zvýšení daní. Nač se zatěžovat procenty – každý zacvakejte stovku měsíčně a je to. Takto se daně počítaly v temném středověku a to ještě jen na těch nejdivočejších panstvích. Daně se tedy zvyšovat budou, ale bude se tomu říkat jinak. Třeba solární daň. Svítíš, platíš drahou elektřinu, tak ještě zaplať za naše kšefty s fotovoltaikou. Zaplať za 600 miliard deficitu z posledních čtyř let. Zaplať občane. Ale zvýšení daní to není. To jsou úspory. Úspory po Česku. Znamenají občane plať více, dostaneš za to méně. Méně veřejných služeb. To je rozpočtová odpovědnost. Kdy vládě dojde, že jejím úkolem je rozvíjet naši republiku, starat se o lidi a sloužit? Nebo se ve dvousetčlenné sněmovně už díky 118 hlasům svých poslanců necítí povinována vůbec k žádnému z výše uvedených poslání? Máme se na co těšit.

Autor: Jiří Paroubek | pátek 13.8.2010 14:15 | karma článku: 30,80 | přečteno: 3749x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 12,27

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,72