Fyzické útoky za potlesku médií

Hodit po někom vajíčko není nic jiného než fyzický útok. Sprosté, hrubě vulgární a urážlivé výkřiky nemají nic společného s demokratickou diskusí. To jsou skutečnosti, nad kterými se shodnou snad všichni normálně uvažující lidé této země. Bohužel drtivá většina českých médií tato zásadní a podstatná fakta přechází a místo toho se pohoršuje nad sociální demokracií a označuje ji za stranu nedemokratickou.

Jen proto, že jsme se proti fyzickým útokům na naše mítinky rozhodli, skutečně jen decentně, bránit. A že jsme se pro ochranu účastníků našich mítinků, což jsou lidé často v důchodovém věku, rodiče s malými dětmi či maminky s kočárky, rozhodli požádat policii o zajištění veřejného pořádku.

Všichni povznesení a vtipkující komentátoři, kteří se ani nesnaží skrývat svou radost nad těmito fyzickými útoky, totiž přecházejí fakt, že i vržené vajíčko může vážně zranit. A hlavně: cesta od vajíčka ke kamenům je až nebezpečně krátká.

V krajských volbách jsme zvítězili i díky široké kontaktní kampani a tisícovkám mítinků, kde jsme diskutovali s občany. Zájmem ČSSD je v této komunikativní kampani pokračovat. Nejen billboardy či plakáty. Dlouhodobá práce a přímý kontakt s občany na mítincích je tím, co rozhoduje volby.

Už i v ODS to pochopili. Bohužel nemají pozitivní plán ani schopnosti, jak oslovit voliče, tak se soustředí na likvidování mítinků sociální demokracie. Jejich jediným cílem je vyhnat nás z náměstí měst.

A média to oslavují. Nevadí jim, že do českých ulic a do politické diskuse vstupuje vulgarita, násilí a fyzické útoky. Dělají, že nevidí jejich organizovanost, a vydávají to za jakousi spontánní akci. Nevidí, že titíž lidé přejíždějí z mítinku na mítink, mají stejné transparenty se stejnými hesly ve stejné podobě. Nevěřím, že vykřikované heslo „chceme rovnou daň" (které jsem včera slyšel) pochází z hlav pár středoškoláků, kteří ještě ani daně neplatí.

Občanská demokratická strana je tou stranou, která se do české politiky rozhodla vnést praktiky pouličních bojůvek a povýšila fyzický útok na politického oponenta do roviny běžné předvolební kampaně.

A kvůli tomu jsme my ti špatní, ti darebáci, co se snaží vést normální diskusi na mítinku?

Sám si kladu otázku, kolik nenávisti a zaslepenosti se musí honit klasickému českému novináři hlavou, aby mohl dojít až k podobným konstrukcím...

Věřte, že ať se mě média snaží vykreslit jakkoliv, jsem bytostným demokratem, pro kterého je pluralita názorů a diskuse nezpochybnitelnou hodnotou. Česká strana sociálně demokratická je stranou se 131letou tradicí a za dobu své existence byla mnohokrát terčem útoků jak od nejrůznějších bojůvek, tak třeba aparátu totalitního státu.

Všechny tyto útoky jsme úspěšně zvládli a stejně tak se nenecháme zastrašit ani dnes.

A všechny voliče prosím, aby se ani oni nenechali zastrašit a 5. a 6. června přišli k volbám. Nejlepším způsobem, jak se této nenávisti postavit a definitivně vyprovodit pány Topolánka, Langera a Zahradila do propadliště dějin, je vaše volba.

(článek vyšel v deníku MF Dnes dne 28. května 2009)

Autor: Jiří Paroubek | čtvrtek 28.5.2009 12:32 | karma článku: 38,56 | přečteno: 9847x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 12,26

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,72