Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bude česká účast na Expu v Dubaji úspěchem nebo fiaskem?

V Dubaji byla 1. října zahájená světová výstava, Expo 2020. Pro vysvětlení, Expo se mělo uskutečnit již v loňském roce, ale díky světové pandemii covid-19 se tak nestalo. Expo bude probíhat od října do března příštího roku.

Když se dívám na některé minulé české účasti na světových výstavách, je možné říci, že zejména v dobách starého režimu (což je smutné a paradoxní) skončily vynikajícím úspěchem republiky. Zejména Expa v Bruselu  1958 a do jisté míry i v Montrealu 1967 skončily jakoby tehdejší Československo patřilo k civilizačním oporám světa.

Včera jsem zhlédl  pavilony některých států na Expu v Dubaji. Podle očekávání na výborné úrovni byly čínský a japonský pavilon, do jisté míry také pavilon americký. Číňané a v menší míře i Američané ve svých pavilonech ukazovali mj. úspěchy své kosmonautiky. Zejména Číňané velmi podrobně. Ruský  pavilon nebyl ještě otevřen. 

Na velmi slušné úrovni je také německý pavilon. Ale k tomu, aby si návštěvník udělal ucelený obraz, musel by mít na detailnější prozkoumání pavilonů (je jich celkem 200) alespoň týden. Pavilony některých menších států, zejména států z Karibiku, si popletly své exhibice na Expu s účastí na světových výstavách cestovního ruchu (CR). Několik velkých výstav  CR jsem v minulosti viděl a musím říci, že největší hodnotou pavilonů  malých a miniaturních států a státečků je alespoň symbolická účast na Expu.

Samozřejmě mě zajímal především pavilon České republiky. Musím ale říci, že tou hlavní hodnotou českého pavilonu byla - podle mého  názoru-pečená kachna se zelím a karlovarskými knedlíky a s výtečným plzeňským pivem, které jsem si nejméně po roce dopřál (pivo za normálních okolností nepiju a tučná jídla jsem vyloučil ze svého jídelníčku již před lety). 

V přízemí budovy národního pavilonu je zařízení, které dokáže „vysublimovat“ až 900 litrů vody ze vzduchu a to každý den. A  český výrobce tohoto zařízení je pochopitelně schopen do pouštních a polopouštních států, trpících suchem dodávat nejen tato relativně velká zařízení, ale také „kapesní“ zařízení vyrábějící ze vzduchu několik desítek litrů vody denně pro osobní spotřebu. U pavilonu je také několik stovek krásných tropických rostlin, které jsou zalévány výhradně vodou, jež je vyráběna v tomto skvělém zařízení.

V prvním patře pavilonu je pak zajímavá expozice českého skla. Opravdu špičkové výrobky českých sklářů. Možná, že by stálo za to, aby českých sklářů, kteří se na Expu zúčastnili, bylo příště více, někteří prostě chyběli.

Celkově si myslím, že organizátoři Národního pavilonu tak trochu promarnili příležitost ukázat vysokou úroveň českého průmyslu, který stále ještě z velké části živí celou naši zem. Jistě by se našlo, při troše snahy, např. několik vynikajících produktů vyspělých českých start-upu, které by zdokladovaly vysokou technickou vyspělost českého průmyslu.

Upřímně, je škoda, že se Češi vzdali také ukázek artefaktů ze své více než tisícileté historie. Bylo přece možné, tak jako v minulosti, ukázat některá umělecká díla českých mistrů ze středověku. Ale třeba i svatováclavskou korunu (repliku) anebo nějaké artefakty z Expa 1958 v Bruselu. Prostě něco, co by nás odlišilo od Běloruska, Norska a desítek dalších středně velkých a malých států. Mohu-li soudit podle včerejší návštěvnosti českého pavilonu – netvrdím, že bude taková  také v těch následujících dnech, týdnech a měsících – žádná velká sláva se nekoná (řada jiných pavilonů byla naplněna). Oslavné tirády nad naší exhibicí v Dubaji se mi zdají být poněkud předčasné.

 Byla by škoda, abychom do budoucna pokračovali směrem k naprosté bezvýznamnosti v rámci celého věta, tedy ke státům typu Barbadosu, Belize Trinidadu a desítkám dalších. Měli bychom mít alespoň tu ambici, kterou mají naši sportovci na olympiádě. Získat medaile, abychom se umístili na desátém až dvacátém místě na světě. Po čase to třeba i zlepšit tak, jako tomu bylo za časů Čáslavské nebo Zátopka. Tak, aby naší republiku lidé vnímali jako přední stát světového společenství.

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | úterý 5.10.2021 12:41 | karma článku: 8,39 | přečteno: 183x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Erobarometr 2023: Češi nechtějí dodávat zbraně na Ukrajinu, nechtějí euro…

Poslední průzkum veřejného mínění Eurobarometr 2023 přinesl zajímavá čísla. Pohled českých respondentů průzkumu byl v říjnu a v listopadu silně odlišný od názorů, které sdělovali příslušnici jiných národů Evropské unie.

21.12.2023 v 12:43 | Karma: 30,02 | Přečteno: 775x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Bude Evropská unie novým žalářem národů?

Tak jako staré Rakousko-Uhersko, tak i EU směřuje k tomu, aby byla mnohonárodním soustátím. Pryč jsou doby, kdy v čele velkých ev. států stáli státníci typu Gerharda Schrödera v Německu nebo Jacquese Chiraca ve Francii.

18.12.2023 v 17:35 | Karma: 28,09 | Přečteno: 537x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

V progresivistech je kus totalitáře

„Uvnitř každého progresivity je totalitář, který se touží dostat ven“, tato slova am. spisovatele D. Horowitze se mi vybaví při pohledu na slovenské progresivity demonstrující proti rušení „politické sekce“ tamní prokuratury.

15.12.2023 v 11:15 | Karma: 28,28 | Přečteno: 478x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Je členství Ukrajiny v EU v českém národním zájmu?

Dobří politici se od těch špatných odlišují tím, že vidí trochu dál, nežli za první roh. Jsou to ti, kteří dobře chápou, že abeceda má více písmen nežli jen písmeno A. A že po písmenu A následují písmena B, C, D atd.

14.12.2023 v 10:02 | Karma: 33,14 | Přečteno: 727x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Průzkum veřejného mínění - Kantar CZ listopad

V neděli zveřejněný průzkum veřejného mínění agentury Kantar CZ přinesl nejnovější preference politických stran. Sběr podkladů pro konstrukci volebního modelu byl touto agenturou proveden od 3. 11 do 1. 12.

12.12.2023 v 11:24 | Karma: 22,83 | Přečteno: 833x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36,  aktualizováno  12:57

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 12:55

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Hory jsou poprvé bez souvislého sněhu, hlásí meteorologové. Zůstaly jen zbytky

3. května 2024  12:51

Čtvrtek byl podle Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) prvním letošním dnem, kdy nikde na...

Ukrajina může použít naše zbraně v Rusku, říká Británie. Eskalace, reaguje Kreml

3. května 2024  10:26,  aktualizováno  12:41

Ukrajina může použít britské zbraně k úderům na ruském území. Během návštěvy Kyjeva to oznámil...

  • Počet článků 839
  • Celková karma 27,31
  • Průměrná čtenost 1915x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik