Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z černé kroniky

Krajský soud v Plzni potrestal třicetiletého Pavla Javorčáka za ubodání své milenky dvacetiletým trestem vězení. Ženu zabil loni v listopadu za obcí Bor na Karlovarsku. Do těla dívky zasadil dvanáct ran. Muž byl už v minulosti trestán. V roce 1998 byl souzen za loupeže, ublížení na zdraví s těžkou újmou, dále se dopustil vydírání a znásilnění. (Po odsezení dvou třetin tzn. Ve 43 letech, může být propuštěn a vraždit dál)

Policie v neděli obvinila devětatřicetiletého narkomana Romana Postla z Teplic z další vraždy. Měl zastřelit šestačtyřicetiletého manažera a spolumajitele úspěšné strojírenské společnosti DSK Karla Diviše z Teplic. Zabil ho pravděpodobně už v pondělí, tedy ještě před úterní vraždou osmnáctiletého čerpadláře v Ústí nad Labem. Ve středu měl pak zastřelit v Chomutově dvacetiletého Vietnamce a o osm let staršího policistu.Z předběžného policejního vyšetřování vyplývá, že muž, který ve středu v Chomutově zastřelil policistu a Vietnamce, má na svědomí i úterní loupežné přepadení pumpy v Ústí nad Labem. Tam zastřelil čerpadláře. Vrah opustil vězení po dvou třetinách trestu letos v dubnu. Odpykával si třináctiletý trest za zastřelení mladého muže. „Na jaře 1998 v časných ranních hodinách po potyčce před restaurací opakovaně vystřelil pistolí na tehdy osmnáctiletého místního mladíka. Ten na následky zranění ještě téhož dne zemřel,“ (Kolik lidí u nás musí člověk zavraždit, než dostane doživotí?)

Okresní soud v Chrudimi poslal v úterý šestadvacetiletého Luboše Sahulu na pět let do vězení. Sahula letos v květnu vjel vozem na chodník v Chrasti u Chrudimi, kde zabil osmadvacetiletou ženu a jejího tříletého syna. To vše na vlastní oči viděl další čtyřletý syn. Sahula má problémy se zákonem dlouhodobě. Byl už několikrát trestaný za krádeže a řízení bez řidičského oprávnění. Řidičský průkaz přitom nikdy neměl. Naposledy byl z vězení propuštěn loni v červenci. (Za 2,5 roku může být venku a vesele drandit dál.)

Neobyčejně brutálním způsobem si počínal dvacetiletý recidivista, který v Třinci před několika dny přepadl šedesátiletou ženu. Z obou uší jí strhl zlaté náušnice a natrhl jí přitom oba ušní boltce. Od čtvrtečního rána je obviněný ve vazbě. Nyní mu hrozí až 13 let vězení. (Po dvou třetinách v necelých třiceti bude venku. To už nebudou jenom náušnice!)

Dvaadvacetiletý trest odnětí svobody uložil v úterý senát zlínské pobočky Krajského soudu Brno 47letému Svatoplukovi Blažkovi z Kunovic na Uherskohradišťsku. Obžaloba jej vinila z toho, že začátkem března loňského roku umlátil 38letou ženu a vážně zranil 62letého bezdomovce. Ženu přitom Blažek doslova skalpoval. Ještě před vraždou byl Blažek pro uherskohradišťské policisty známou osobou. Okresním soudem byl za posledních pětadvacet let třináctkrát pravomocně odsouzený, část života si odseděl za mřížemi. Problémy měl i jako mladistvý. Většina jeho skutků se týkala ublížení na zdraví s těžkou újmou či porušování osobní svobody. (Doufejme, že tam už i umře.)

Toto je pouze malý výtah z černé kroniky za poslední tři měsíce. Myslím si, že tyto články mluví sami za sebe. Jak dlouho bude ještě našim zákonodárcům trvat, než se začnou zabývat tím nejdůležitějším, a to, ochranou lidského života. Tresty, které se dnes dávají za závažné trestné činy jsou recidivistům pouze k smíchu, navíc pro tyto lidi to není žádný trest, ale součást jejich života. Znám jedince, kteří se do basy dokonce těší, že zase uvidí kamarády a tak. Jídlo 5x denně, do práce nemusí, k dispozici posilovna, internet, televize apod. Když si vzpomenu na svoji základní vojenskou službu, mám pocit, že, kam se na ní hrabe dnešní kriminál a určitě nejsem sám, kdo má tyto pocity. Když už tak poklonkujeme pro změnu zase Západu a zejména Americe, měli bychom si vzít příklad i z jejich trestů. Nejsem zastánce trestu smrti, ale za 4 vraždy takových 4x 50 let bez možnosti propuštění klidně, nebo 3x a dost taky není špatná věc, pochybuji, že kdo se nadvakrát neponaučí, že se ponaučí po 13nácté. Tady přeci nejde o to, převychovat nenapravitelného recidivistu a na jejich lidská práva, s prominutím ser…., tady jde přeci o to ochránit před takovými jedinci společnost. Člověk, který, sám a dobrovolně porušil pravidla společnosti, ve které žije, nemůže se přeci na tyto pravidla spoléhat a odvolávat.

A člověk (dá-li se tak nazývat), který někomu jinému úmyslně a s rozmyslem ublíží, či dokonce připraví o život, nemá v této společnosti co dělat. To není trest pro něj, to je ochrana společnosti před ním.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Papež | čtvrtek 11.9.2008 9:45 | karma článku: 23,52 | přečteno: 1484x
  • Další články autora

Jiří Papež

Tak NOVA se nám už opravdu zbláznila

Alespoň to tak zvenku vypadá. Většina z vás již jistě zaznamenala, co nám to naše největší komerční televize začala od neděle vysílat.

8.2.2011 v 7:14 | Karma: 35,39 | Přečteno: 3516x | Diskuse| Ostatní

Jiří Papež

Miluješ mě?

...kdo tuhle otázku ještě nikdy od své manželky či přítelkyně nedostal. A reakce většiny z nás? „To víš, že tě miluju.“ Je to jako reflex, automaticky vypálíte odpověď, aniž by, jste přemýšleli.

13.9.2010 v 7:35 | Karma: 13,19 | Přečteno: 2087x | Diskuse| Ostatní

Jiří Papež

Koncesionářské poplatky i za dekoraci?

Hurá! Pravda a láska zase jednou zvítězily nad lží a nenávistí a Česká televize vyhrála soudní spor s paní podnikatelkou z Plzně, která musí zaplatit ČT pokutu ve výši 10 000,- Kč za nefunkční televizor sloužící coby dekorace zakrývající ošklivý kout zdi.

25.8.2010 v 9:40 | Karma: 26,79 | Přečteno: 1898x | Diskuse| Ostatní

Jiří Papež

Sportu zdar - vodákům zvláště

Musím se přiznat, patřím mezi tzv. tiché blázny – rybáře a to už skoro 20 let. Jak mám o víkendu čas, vezmu pruty, psa a vyrážíme k vodě. Není pro mne důležité kolik kilo ryb nachytám ( doma to stejně nikdo nejí), ale ten klídek a pohoda u vody mi dělá dobře. Jelikož máme chalupu kousek od Sázavy, je nasnadě, že nejvíce času trávím na této řece a tak mám možnost sledovat, jak se v posledních letech rozvíjí sport zvaný vodáctví.

27.7.2010 v 7:24 | Karma: 11,14 | Přečteno: 1140x | Diskuse| Ostatní

Jiří Papež

Papež k papeži

Nedá mi to, abych se jako „Papež“, nevyjádřil k blížící se návštěvě „papeže“ Benedikta XVI. Nejsem katolického, ani jiného vyznání, nejsem pokřtěný a ani do kostela nechodím. Dalo by se říci, že jsem ateista.

25.9.2009 v 7:21 | Karma: 15,02 | Přečteno: 1287x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Studenti v Belgii, Irsku či Británii protestují kvůli Gaze, staví tábory

6. května 2024  17:38

Studenti na třech univerzitách v Belgii a Nizozemsku zahájili v pondělí jejich okupaci na protest...

Pětiletá dívenka vdechla párek v rohlíku, za pár dní v nemocnici zemřela

6. května 2024  17:30

Velká tragédie se odehrála na konci dubna v Kravařích na Opavsku. Pětiletá dívka si šla o přestávce...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  17:28

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

V predátorských titulech publikovala i Nerudová. Bylo to dávno, hájí se

6. května 2024  15:16,  aktualizováno  17:26

Danuše Nerudová je lídr kandidátky STAN a také aspiruje na post europoslankyně. Česko by ráda...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3005x
Obyčejný člověk s obyčejnými problémy.
Jen pro pořádek, nejsem poslanec a nemám s panem poslancem stejného jména nic společného.