Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

The End

Tato dvě slova pro mne vždy znamenala, že film skončil, a když jsem jako malý kluk odcházel z kina, oči navrch hlavy a plno dojmů z právě prožitého dobrodružství, věděl jsem, že je prostě konec.

Věděl jsem, že Bajaja drakovi usekal všechny hlavy a vzal si princeznu, že Méďa Béďa se šťastně vrátil se Cindy a Bubu do Yellowstonu, že Calvera je mrtev a vesnice zachráněna i to, že Vinetou zemřel svému bílému bratru Old Shaterhandovi v náručí. Později už jako starší jsem věřil, že Butche Cassidyho a Sundance Kida zastřelila peruánská armáda a jsou mrtvi, že šerif Brody zabije žraloka lidožrouta, že Harry potká Sally a E.T konečně foun houm.

Prostě jsem věřil tomu, že příběh, který nám filmaři vyprávějí, se právě takto odehrál a občas jsem byl naštvaný, když Delona na konci zastřelili, občas spokojený, že Belmondo všechny dostal a vyhrál atd. První pochybnosti se dostavily někdy počátkem 80tých let, když se mi francouzi snažili namluvit, že Vinetou nezemřel, ale 20 let se schovával v horách a z mého Old Shaterhanda, nebo-li Lexe Barkera se mezitím stal pivní skaut přesto, že vím jak to bylo (četl jsem přeci knížku). Další věc, která mě dostala, byl návrat Bobbyho Ewinga, kde jsem již začínal pochybovat, zda to se mnou režisér myslí vážně .Ale budiž, Sherlock Holmes také vstal z mrtvých na nátlak fanoušků.A to nemluvím o takovém „Pátku 13“, nebo „Hallowenu“, kde vždy když už to vypadá, že padouch je mrtev, v dalším díle ožije

Ovšem to, co přišlo s nástupem DVD a digitálních technologií, předčilo mé nejhorší noční můry. Nejdřív George Lucas a jeho speciální edice Hvězdných válek, pak Ridley Scott a jeho Blade Runer, ten mě vůbec dostal protože těch verzí vyšlo tolik, aby se v tom jeden vyznal, tak jenom doufám, že ten Final Cut je opravdu final. A tak bych mohl pokračovat. Těch různých edicí, kterých vychází jsou mraky,vezměte si jenom třeba „ Pána Prstenu „ čím úspěšnější film, tím více různých rozšířených edicí vychází. A tak mě napadá, jestli to není pouze snaha režisérů a producentů na mě jako na divákovi vyrejžovat co nejvíc peněz. Protože proč by to jinak dělali? Nedávno v jednom rozhovoru režisér Paul Verhoeven na otázku, zda nemá někdy chuť předělat, nebo jak je teď moderní zremastrovat nějaký svůj starší film, odpověděl, že v době kdy ten který film natočil to také tak cítil a i když by ho dnes třeba natočil jinak, nemá v úmyslu se k němu vracet, protože vypovídá o jeho určitém období. A tak to má být. Jak k tomu přijdou malíři, sochaři, básnící, spisovatelé a ostatní umělci, kteří tuto možnost nemají.

Umíte si představit, že si koupíte v galerii obraz a za pár let se u vás objeví autor s tím, že jde obraz přemalovat, protože to dnes cítí jinak? Nebo si koupíte knihu a za rok vyjde v reedici rozšířená verze a za další rok verze s alternativním koncem a nakonec sběratelská edice se všemi předchozími verzemi.

Nedávno proběhl v USA experiment jednoho filmového studia, které v jednom městě nasadilo do multiplexů film s dvěma různými konci. Experiment je založen na tom, že lidé, kteří film viděli v jednom kině a budou si o něm povídat s přáteli, kteří film viděli v kině druhém, půjdou ze zvědavosti i do toho druhého kina. To už je podle mne regulérní okrádání lidí. A pak se totéž studio diví, že si většina lidí druhou verzi filmu radši stáhne.

No a v poslední době už začínají vycházet alternativní konce dokonce před vydáním či uvedením filmu do distribuce.A tak už díky Youtube vím, jak neskončí Will Smith v „ Já legenda“, nebo jak nedopadne „ The Mist“, přestože jsem ani jeden film ještě neviděl.

Závěrem bych měl tedy prosbu k režisérům, producentům a tak. Vraťte prosím slovu „THE END“ jeho pravý význam, já chci mít znovu pocit, že příběh na který jsem se právě dodíval skončil tak jak měl a jeho hrdinové pokud nezemřeli, šťastně žijí dodnes.

Tak to je KONEC PŘÁTELÉ……tá..dy..dá..dy..dá

Autor: Jiří Papež | středa 14.5.2008 8:06 | karma článku: 23,52 | přečteno: 2964x
  • Další články autora

Jiří Papež

Tak NOVA se nám už opravdu zbláznila

Alespoň to tak zvenku vypadá. Většina z vás již jistě zaznamenala, co nám to naše největší komerční televize začala od neděle vysílat.

8.2.2011 v 7:14 | Karma: 35,39 | Přečteno: 3516x | Diskuse| Ostatní

Jiří Papež

Miluješ mě?

...kdo tuhle otázku ještě nikdy od své manželky či přítelkyně nedostal. A reakce většiny z nás? „To víš, že tě miluju.“ Je to jako reflex, automaticky vypálíte odpověď, aniž by, jste přemýšleli.

13.9.2010 v 7:35 | Karma: 13,19 | Přečteno: 2087x | Diskuse| Ostatní

Jiří Papež

Koncesionářské poplatky i za dekoraci?

Hurá! Pravda a láska zase jednou zvítězily nad lží a nenávistí a Česká televize vyhrála soudní spor s paní podnikatelkou z Plzně, která musí zaplatit ČT pokutu ve výši 10 000,- Kč za nefunkční televizor sloužící coby dekorace zakrývající ošklivý kout zdi.

25.8.2010 v 9:40 | Karma: 26,79 | Přečteno: 1898x | Diskuse| Ostatní

Jiří Papež

Sportu zdar - vodákům zvláště

Musím se přiznat, patřím mezi tzv. tiché blázny – rybáře a to už skoro 20 let. Jak mám o víkendu čas, vezmu pruty, psa a vyrážíme k vodě. Není pro mne důležité kolik kilo ryb nachytám ( doma to stejně nikdo nejí), ale ten klídek a pohoda u vody mi dělá dobře. Jelikož máme chalupu kousek od Sázavy, je nasnadě, že nejvíce času trávím na této řece a tak mám možnost sledovat, jak se v posledních letech rozvíjí sport zvaný vodáctví.

27.7.2010 v 7:24 | Karma: 11,14 | Přečteno: 1140x | Diskuse| Ostatní

Jiří Papež

Papež k papeži

Nedá mi to, abych se jako „Papež“, nevyjádřil k blížící se návštěvě „papeže“ Benedikta XVI. Nejsem katolického, ani jiného vyznání, nejsem pokřtěný a ani do kostela nechodím. Dalo by se říci, že jsem ateista.

25.9.2009 v 7:21 | Karma: 15,02 | Přečteno: 1287x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3005x
Obyčejný člověk s obyčejnými problémy.
Jen pro pořádek, nejsem poslanec a nemám s panem poslancem stejného jména nic společného.