Zdravím Vás, paní Boženko...

Na FB se objevil článek Kalendárium od mé přítelkyně, novinářky paní Boženky z N....  Vzpomněla v něm na svátky a významné dny, které se vztahují k měsíci březnu, ale hlavně na ty se světovým  významem. Toto je moje odezva.  

Zde je moje reakce na její zajímavý článek: 

Zdravím Vás, paní Boženko, a děkuji za Kalendárium, za připomenutí březnových svátků a významných dnů vztahujících se k měsíci březnu. Březen je  Měsíc knihy, 7. březen dnem narozenin  našeho prvního prezidenta, T. G. Masaryka (1850 - 1937), a 8. březen, Mezinárodní den žen. .

Někteří tento svátek MDŽ sice považují za přežitek doby, protože byl v minulosti značně zbagatelizován, ale mnozí z nás si ho rádi připomenou. Já například tvrdím, že svátků není nikdy dost, a pro jistotu, že by snad  někdo přišel,  připravím aspoň něco dobrého ke kávě. Třeba rychlý nepečený  tvarohový dortík.  A pokud si manžel vzpomene a přinese z protějšího supermarketu aspoň maličkou rozkvetlou primulku, bude to OK. 

Nejvíc jste mne ale potěšila připomenutím "svátkem štěstí", kterým je podle Vás 20. března. V ten den totiž očekáváme narození naší šesté pravnučky.  Snad se strefí do termínu - a pokud ne, bude to aspoň v jeho blízkosti. 

28. březen je jak známo také Dnem učitelů. V ten den se narodil i náš velký Moravan, filosof a  Učitel národů,  Jan Amos Komenský (1592 - 1670). Jeho slova "Uč se, synu, moudrým býti", by si dnes měli vzít k srdci nejen děti ve školních lavicích a mladí lidé posluchárnách vysokých  škol,  ale i politici a  naši zvolení zástupci sedící ve vyhřívaných parlamentních lavicích.

A  11. březen, Světový den instalatérů? Správně. Instalatéry potřebujeme stále, bez nich se neobejdeme. Jsou pro nás často důležitější než hlava státu. Tu potřebujeme jen jednu, zato těch instalatérů mnoho. A ať už jsou bezvousí, nebo vousatí jako náš nastávající nově zvolený  a inaugurovaný prezident P.P.,  anebo ten sice trochu podivínský, ale dobromyslný samorost J.K. z filmu Instalatér z Tuchlovic. Dobré ráno. :-)

 

 

Autor: Mirka Pantlíková | úterý 7.3.2023 11:07 | karma článku: 16,29 | přečteno: 273x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

8.3.2024 v 18:13 | Karma: 20,57