Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podivný dlouhán s bíbrem

Aneb jak jsem se setkala s podvodníkem...  V letech  po sametové revoluci jsem si, jako mnozí z nás,  pořídila živnostenský list a začala s vlastním podnikáním… Měla jsem k tomu pádný důvod… 

 

Velký  podnik, ve kterém jsem byla zaměstnána,  se začal  „zeštíhlovat“ -  a tím pádem propouštět  spoustu svých zaměstnanců. Mezi prvními přišli na řadu  i  podnikoví výtvarníci – ze čtyř nás propustili rovnou tři. Mně to celkem nevadilo, pořídila jsem si počítač s grafickým programem  a jako návrhářka jsem pak pracovala doma na „volné noze“ ještě nejmíň dalších deset let.  Zakázky jsem mezi jinými získávala  i od podniku, který mě propustil. Pracovala jsem pro něj dál, ale externě. 

Někdy v tu dobu se stala tato událost: Zavolala mi přítelkyně Jana, která mi občas vypomáhala s realizací grafických zakázek: „Mirko, posílám ti zákazníka, jakéhosi podnikatele přes čokolády, měl by zájem o  nějaké reklamní záležitosti pro svoji novou firmu… Jedná se o  firemní označení podnikových automobilů, návrhy na jejich reklamní tašky,  a nějaké další drobnosti… Pokud budeš mít zájem, domluv se s ním… Ahoj.“  Byla jsem pro – proč taky ne?

Netrvalo to dlouho, někdo zazvonil,  a za dveřmi se objevila vysoká mužská postava v tmavé bundě, v černých riflích a neuvěřitelně velkých botách, traktorácích. Překvapilo mě, že  namísto obligátního podnikatelského kufříku držel v ruce jen  malou, plastovou tašku. Obličej mladého muže, orámovaného tmavým bíbrem,  působil docela příjemným dojmem. Představil se  mi  jménem -  s omluvou, že mi nemůže poskytnout navštívenku, které mu  prý bohužel  právě „došly.“ Na můj dotaz, kam zaparkoval svůj automobil, pravil, že v ulici mimo náš blok.  

V pracovně jsme začali hovořit o záležitostech požadované zakázky a přitom jsem si povšimla, že se neshodují s těmi, o kterých se  telefonicky zmiňovala přítelkyně Jana. Zákazník se pak rozhovořil a vlastní firmě. Sdělil mi, že ač  se teprve zavádí, je již prý velmi úspěšná. Je to  prý velkoobchod, komerčně zaměřený na prodej zahraničních čokoládových výrobků,  se sídlem v městě B… v jižních Čechách. Požádala jsem ho o podklady potřebné k mé práci, ale sdělil mi, že je nemá u sebe, přinese mi  je prý až za tři dny. Tím jsem rozmluvu považovala za ukončenou – ale on se neměl k odchodu.

Asi po čtvrté kávě začal vychvalovat pohostinnost Moraváků  a požádal mě o skleničku slivovice. Vyhověla jsem mu nerada, s upozorněním, že je motorizovaný, ale i ubezpečil mě, že dnes už nikam nepojede. Asi po dvou hodinách se zvedl, s tím,  že má prý před sebou ještě dlouhou cestu do jižních Čech (?) Jeho slova mě překvapila, ale nedala jsem to na sobě znát…  Venku se mezi tím setmělo a začalo hustě sněžit…

Za tři dny se k večeru  skutečně objevil. Firemní doklady u sebe zase neměl, ale řekl mi, že mu je přinese jeho kolega, se  kterým si prý u nás domluvil schůzku. Jeho chování mi  začalo být  podezřelé – a byla jsem ráda, že je doma manžel... Venku byla tma,  hustě sněžilo, náš host se neměl k odchodu, vymlouval se,  že čeká na kolegu -  ale ten nejel  a nejel… Vypil čaj  se slivovicí, nepohrdl ani večeří, seděl a seděl - a neměl se k odchodu...

Asi po dvou hodinách mu dal manžel  najevo, že je načase se rozloučit… Při odchodu mi řekl,  že přijde zítra a přinese konečně  ty firemní   podklady.  Na můj dotaz - kde bude dnes nocovat, sdělil, že v místním hotelu O.... Pak odešel do noční chumelenice,  k autu, které měl  prý zaparkováno až za vzdálenou křižovatkou… Bylo mi to divné… Ráno jsem si zjistila, že žádná firma toho jména, jak uváděl, neexistuje a  že v hotelu O... vůbec nebyl, a  nikdo toho jména  tam  nepřespal...  

U nás se již také víc neobjevil… Po podivném dlouhánovi s bíbrem jakoby se slehla zem… Možná v tu dobu  dál  cestoval s malou igelitkou po Moravě, tvrdil, že je ředitelem velkoobchodu,  a svou přítomností „obšťastňoval“ pohostinné Moraváky. A ti ho důvěřivě častovali kávou a slivovicí… Ale možná byli ostražitější než jsem byla  já  a  odkázali  ho  tam, kam patřil…  Tam, kam patří všichni podvodníci  a hochštapleři, kteří zneužívají důvěřivosti slušných lidí…  Pozor na ně i dnes… 

Autor: Mirka Pantlíková | sobota 3.12.2016 18:35 | karma článku: 15,08 | přečteno: 503x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Není nad srpnovou dovolenou

Domluvili jsme se u snídaně, „Rostislave, že bychom zase jednou po letech vyrazili na nějakou kratší dovolenou? Loni nám v tom zabránila epidemie covidu, pak nastaly rodinné problémy, až teď máme konečně možnost někam vyrazit".

23.8.2022 v 12:13 | Karma: 21,19 | Přečteno: 641x | Diskuse| Cestování

Mirka Pantlíková

Jak jsme vyháněli sršně

Je horké léto, dozrává ovoce, z kterého se vaří sladké džemy a marmelády - to je ráj pro vosy, a někdy i pro větší a agresivnější odrůdu této létající bodavé havěti, sršně.

8.8.2022 v 14:33 | Karma: 22,68 | Přečteno: 530x | Diskuse| Ostatní

Mirka Pantlíková

Pocházím z „meruňkového kraje"

Pocházím z "meruňkového kraje“, z nevelké vesnice na Kyjovsku. Meruňky (marhule) bývaly pro mne běžné letní letní ovoce, i když dnes, hlavně v supermarketech, jsou dražší než exotické ovoce dovezené někde z Afriky.

1.8.2022 v 13:52 | Karma: 24,54 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Mirka Pantlíková

„Pane policajte, máte pumpu?“

K napsání tohoto článku o úsměvných příhodách s našimi vnuky mě inspiroval článek blogerky Jitky Štanclové, ve kterém popisuje zážitky ze svého „babičkovského“ života.

19.7.2022 v 17:35 | Karma: 21,45 | Přečteno: 752x | Diskuse| Zlín

Mirka Pantlíková

Musím pochválit Českou televizi

za televizní přenos velkolepého koncertu pod Eiffelovou věží v Paříži, který se tradičně konal 14. července na počest Velké francouzské revoluce (1789).

16.7.2022 v 0:15 | Karma: 15,29 | Přečteno: 496x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 332
  • Celková karma 22,21
  • Průměrná čtenost 719x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik