"Na vědomost se dává, že skončila Druhá světová válka" (1)

To byla slova obecního bubeníka Rudolfa Dobeše oznamující občanům mé rodné obce Násedlovice konec válečných útrap. Kalendář ukazoval 8. květen 1945.  Byl  teplý májový podvečer  a šeříky  na zahrádce byly v plném květu.  

Doba okupace, válečná léta,  a ty dubnové dny, kdy se přes  naši obec přehnala fronta, mi nikdy nevymizí z paměti. Obecnou školu jsem začala navštěvovat v roce 1944 a ten školní rok 1944 - 1945 byl již poznamenán válkou.   I na mém školním vysvědčení  je to patrné, klasifikovalo se jen v prvním pololetí.

Pan řídící s námi o válce hovořil a připravoval nás na ni. Byly to hlavně simulované poplachy, při nichž jsme byli pouštěni ze školy dřív domů, abychom se mohli v případě leteckého náletu schovat do krytů. „Umíš německy - strč hlavu pod necky,“ tak jsme komentovali výuku tehdy nenáviděného německého jazyka.

Vždy po setmění zatemňovali rodiče podle nařízení okna roletami a černým papírem, prý aby nesloužila jako orientace „nepřátelským“ letadlům. Otec tajně poslouchal u sousedů „Londýn“ a maminka se strachovala, že jej seberou. Vždyť o „jednom v dědině“ se šuškalo, že je udavač. A pana učitele odvezlo gestapo i s rádiem přímo ze školy -  na vlastní oči jsem to viděla.

Nikdy nezapomenu na jedno strašidelné ráno. Bylo to v listopadu. Maminka mě právě chystala do školy, když najednou prásk!... Ve dveřích stojí místní policajt a dva muži v dlouhých kožených kabátech, na hlavách čepice se smrtihlavem. Jeden z nich s revolverem v ruce začal řvát na tatínka, že se u nás ukrývá uprchlý vězeň. Šmejdili po světnici, rozhazovali peřiny, vyběhli na dvůr, vlezli do kurníku,kde vyplašili hejno slepic,  i na půdu - a že prý si ho stejně najdou - a pak celou naši rodinu postřílejí.

U nás  se ale opravdu někdo skrýval, i já jsem to postřehla. On však přicházel i odcházel tajně. Rodiče si toho rána nebyli jisti, jestli  na půdě zrovna  není.. . Maminka se ale nedala. Obořila se na gestapáky, jestli by s tou prohlídkou nechtěli počkat, aspoň než  až mě vypraví do školy, a nelekali mě...Vyhrožovali, běhali po domě i po dvoře jako zběsilí, ale nikoho nenašli. Přišli ještě jednou, ale odešli s nepořízenou. Pátrání po neznámém (J.S.) , který se ukrýval ve vesnici na několika různých místech, však neustávalo. Když po čase poznal, že je zde  pro něj situace  neúnosná, chtěl odejít jinam. Byl ale nemocen a cestou  vysílením omdlel. Náhodná německá hlídka jej pak kdesi u silnice ke Karlínu sebrala a byl znovu uvězněn. V pověstném brněnském kriminále, Kounicových kolejích, se mu podařilo přežít až do konce války. Krátce po osvobození se u nás ukázal, aby rodičům poděkoval za poskytnutí úkrytu a nevyzrazení.... Ještě dnes visí v chalupě po  staříčcích kuchyňské hodiny, které jim tenkrát  věnoval na památku.

V naší obci stojí před starou radnicí skromný pomník s podobiznami dvou  jednadvacetiletých chlapců, Karla Šemory a Františka Dobeše. Chtěli přejít protektorátní hranice směrem na Slovensko a připojit se k západnímu odboji. Bohužel se jim to nepodařilo, oba byli zadrženi - a v roce 1944 popraveni. 

Válečné boje, které se odehrávaly na východě, se koncem zimy  nezadržitelně  blížily i  do našeho kraje. Když jsme, jako děti, vyběhly na Kopec nad naší chalupou a přiložili ucho k zemi, ozývalo se z ní temné dunění. Začátkem jara 1945 to bylo již zcela evidentní. Do stavení se k nám jako první nastěhovali němečtí vojáci,  mladí hoši  bez zjevného nadšení bojovat.  A nebylo se  co divit… Německá armáda již ustupovala na všech frontách, její ztráty byly velké, a tak přišli na řadu i ti nejmladší... Vojáčci rozdávali dětem mentolové bonbony, ale rodiče  nám je od nich zakázali  brát.  Poté co odjeli, objevilo se u nás  černé osobní auto se čtyřmi  německými  důstojníky. Chovali se odměřeně, dbali úzkostlivě na hygienu, ale šla z nich hrůza...  Po jejich odjezdu byl chvíli klid, ale ne na dlouho. Jednoho rána zastavil před naší chalupou těžký selský povoz tažený dvěma valachy. Vyskákali z něho rumunští vojáci, tehdy němečtí spojenci, a horempádem se hrnuli do chalupy. Rozrazili vrata a začali rvát z vrátek do dvora pověšené peřiny - až z nich peří létalo. Tatínek  jim  v tom chtěl zabránit, ale  vysloužil  si  za  to od jednoho z nich pořádnou  facku.  Vyděsilo mě to -  byla jsem toho svědkem…

Po odjezdu hulvátských Rumunů konečně přišli ruští vojáci. Všichni jsme je radostně vítali, i  když chování některých  vzbuzovalo také  obavy. Nebylo se čemu divit. Válka se chýlila k závěru a ruská armáda byla již značně zdecimovaná. Vojáci chtěli po vesničanech hlavně „časy“ (hodinky), „samohonku“ a „ďévočky.“ Ty  se před nimi chuděry schovávaly kde mohly... „Naši“ Rusové, a bylo jich v chalupě nejmíň  patnáct, byli ale kupodivu  hodní. Možná to bylo i tím, že na mamince bylo znát, že je  v "očekávání" miminka, další sestřička se nám narodila v srpnu,  a my dvě se sestrou jsme byly ještě  malé holčičky...  Ruští soldati  nám ukazovali fotografie svých žen a dětí,  a netajili se s obavami, zda se s nimi po válce shledají... Zaujal mě zvláště jeden z nich, starší voják, který donekonečna na „gármošce“ smutně vyhrával  melodii známé  ruské balady  Stěnka Razin. 

Přímá  fronta v naší obci v dubnu trvala  asi čtrnáct dní. Na jedné straně Rusové,  na  druhé Němci,  kteří byli v defenzívě.  Najednou se rozkřiklo, že Rusové ustupují a Němci se vracejí...  Mezi lidmi  vypukla panika. Někteří násedlovští občané sbalili  nejnutnější věci, popadli děti, a běželi  s nimi do sousední vesnice,  do nedalekého  Karlína,   obsazeného  ruským vojskem. Vzpomínám si, jak se mnou, a s mojí o dva roky mladší  sestřičkou,  utíkali rodiče k večeru přes pole.  Viděla jsem  tam ležet padlé vojáky a siluety mrtvých koňů se vzdutými břichy. Cestou jsem se ptala tatínka, co to kolem nás  pořád hvízdá...  Tehdy mi neodpověděl, ale dnes vím, že to byly  zbloudilé kulky.

Ve stodole karlínského velkostatku jsme s ostatními uprchlíky strávili dva dny a dvě noci.. Starostlivý tatínek chodil po večerech domů krmit naši  krávu Stračenu, a  my se s maminkou modlily, aby se nám v pořádku  vrátil…  Po návratu domů jsme se i s ostatními  ukrývali u sousedů,  jejichž sklep byl vyhlouben hluboko do svahu. Tísnily jsme se tam čtyři rodiny, dohromady nejméně patnáct lidí…  

Jednoho rána - poplach...  Na jednu z  chalup dopadl dělostřelecký granát a  zapálil ji. Naše chalupy byly, jak už to na Slovácku bývá,  štíty nalepeny jedna k druhé  a tehdy, v předjaří, byly jejich  půdy plné slámy.  Čtyři chalupy přes velké úsilí  sousedů  lehly popelem,  zůstaly z nich jen ohořelé zdi. Tu naši se tatínkovi  podařilo  zachránit...  Než se k  ní dostal oheň, vyházel z půdy všechnu slámu a spojovací štít ustavičně poléval  vodou. A to vše za vojenské přestřelky...  Později toho málem litoval. Okolní domky byly po válce  za  přispění  státních dotací postaveny znovu, kdežto ten náš, také částečně poničen,  byl přestavěn  až  někdy v šedesátých  letech...

Pokračování.                                                                              

 

Autor: Mirka Pantlíková | neděle 10.4.2016 11:07 | karma článku: 18,03 | přečteno: 437x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Premiéra filmu Svatá

20.5.2024 v 10:25 | Karma: 24,17

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68