Ještě k požáru katedrály Notre-Dame v Paříži

Včera večer jsme se v televizních zprávách dozvěděli, že hoří nejslavnější francouzská katedrála (Chrám Matky Boží) Notre-Dame v Paříži. 

Jak se taková věc mohl  stát v době těch nejsofistikovanějších  bezpečnostních opatření, které mají podobné vzácné historické objekty chránit? Nevím, ale bohužel stalo se… Hořet prý začalo při opravě té vysoké štíhlé věže uprostřed chrámu - a ta také padla požáru za oběť jako první.

Požár v pařížské katedrále Notre-Dame propukl v pondělí 15. dubna večer a dnes, v úterý dopoledne se ho prý podařilo díkybohu zcela uhasit. Doufám, že i škody, které požár v chrámu napáchal, se za finančního  přispění evropských států a jejich odborníků podaří časem zlikvidovat  a podobu této vzácné historické památky znovu  uvést do původního stavu. Snad se toho ještě dožijeme.

Dovolte mi malou osobní vzpomínku.  Po prve jsme byli s manželem v Paříži v létě 1968 – a i když jsme  tam strávili pouhých 10 dní,  stihli jsme navštívit téměř všechny pařížské pamětihodnosti  včetně gotické katedrály  Notre-Dame. Ve vnitřních prostorách chrámu se mi nejvíc líbily nádherné barevné vitráže, zejména ta veliká kruhová uprostřed... Její snímek se mi ale bohužel příliš nepovedl, byla prosvětlena sluncem a barvy skleněných výplní vyšly  matně. Také jsem tam  hodně kreslila. Vzpomínám, že jsem  seděla na břehu řeky Seiny, naproti katedrály  Notre-Dame,  a  kreslila  ji na výkres jen tužkou a pastelkami. Já raději kreslím perem a tuší (kolorované perokresby),  ale tuš, ani akvarelové barvy jsem s sebou neměla. 

Včera mi bylo při pohledu na plameny, které pohlcovaly katedrálu Notre–Dame, velmi smutno, ale dnes už věřím, že středověká stavba  se podaří zachránit a  bude  zachována pro budoucí generace. 

Smutný Quasimodo z Notre-Dame

 

Autor: Mirka Pantlíková | úterý 16.4.2019 18:13 | karma článku: 19,33 | přečteno: 979x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Premiéra filmu Svatá

20.5.2024 v 10:25 | Karma: 24,17

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68