- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Beleše jsou typické slovácké kynuté moučné jídlo, zrovna tak jako makové či povidlové buchty, nebo božíhodové koláče. Naše maminka Terezka je dělávala často, my děti jsme je milovaly, a proto jsme jim říkaly "belíšky." Později, když jsem se vdala, dělávala jsem je manželovi a našim dětem, později vnukům. A smažím je vlastně dodnes, máme je rádi - a přijde-li k nám nějaká návštěva z rodiny, nebo i cizí, nikdo jimi ke kávě nepohrdne.
Jejich příprava není náročná. Pro nás beleše stačí usmažit ze čtvrt litru mléka a asi půl kila polohrubé nebo hladké mouky. A postup? Do malého kastrólku dám půl hrnku teplého mléka, trošku cukru, půl kostky kvasnic. Až se droždí omladí, přidám 3 vrchovaté lžičky cukru, tak 8 dkg hery (nebo jiného tuku), 2 žloutky, (aby byly křehčí), anebo jedno vejce, špetku soli a pak postupně přidávám asi půl kila PH mouky, a vypracuji těsto. Mísím je tak dlouho až je pěkně hladké a na povrchu se dělají puchýřky. Pak si nachystám pomoučený vál a dávám na něj po lžící kousky vykynutého těsta, z kterých tvořím maličké bochánky. Pak je ještě chvíli nechám na vále kynout, a když je začnu smažit na teflonové pánvi, oběma rukama je ve středu trochu roztáhnu. Smažím je po třech na troše oleje, kterým je postupně maličko podlévám, aby se nepřipálily. Jo, abych nezapomněla, aby beleše při smažení olej nesály, přidávám do těsta lžíci rumu.
Když jsou beleše hotové, dám na každý z nich lžičku trochu rozvařených povidel, na ně pomletý mák, nebo kopeček tvarohu a pocukruji je. (Anebo také malou lžičku višňové nebo meruňkové marmelády a nahoru na ni kopeček šlehačky). Záleží na tom, co mám zrovna doma.
Pokud takové belíšky usmažíte, zavděčíte se hlavně dětem. Dietní jídlo to tedy, zrovna jako jiné moučná jídla, není. Já se ale díkybohu těmito záležitostmi příliš netrápím. Bývaly takové časy, ale už minuly. Hlavně, že chutná… A pak se prý říká – „kilečko sem, kilečko tam - hlavně prý, když je jedno pěknější než druhé..." Dobrou chuť!
Další články autora |
Nad Štolou, Příbram - Příbram V-Zdaboř
2 700 000 Kč