Ej, od Buchlova větr věje…

Není to od nás daleko, a je tam krásně. Zámek  Buchlovice se nachází 11 km od města Uh. Hradiště.  Celý barokní komplex se skládá ze dvou budov a rozsáhlého parku. Je ve vlastnictví státu, pod správou Národního památkového ústavu.

Stavba zámku byla zahájena těsně před rokem 1700 urozeným hrabětem Janem Dětřichem Petřvaldským který zámek zamýšlel jako dar své italské manželce Anežce Eleonoře z Collona .Proto byly jeho architektonické plány objednány u předních vídeňských architektů ve stylu tak zvané villy rustica. Výsledkem je nečistší  příklad italského šlechtického  barokního sídla v  středoevropském prostoru. Kolem zámku byla vybudována nádherná barokní zahrada, udivující svou krásou i současné návštěvníky.  

Jezdíme tam s manželem pravidelně na jaře, v květnu, v době, kdy se Buchlovice, i ostatní okolní vesnice, proslavené vinohrady a dobrým moravským vínem, chlubí vysokými štíhlými májkami, které  patří ke květnovému panorámatu  slováckých dědin.  Jezdili jsme tam i před léty s  dvěma neposednými vnoučky,   které  tehdy  víc než buchlovický zámek,  a jeho nádherný park,  zajímalo  všechno živé,  co se tam pohybovalo...  Zejména   pávi a  pávice, kteří návštěvníkům  ochotně zobali z ruky, i mrštné barevné  rybičky čile se pohybující v zámeckém bazénu. Kdysi, na jednom z našich výletů,  jsme se trochu zapovídali se známými – a  najednou  křik: „Tome, podívej, už ji mám!“ No jo,  pustit  ty  dva pětileté  raubíře na chvíli z dohledu – hned je průšvih… Oba naši výlupci dřepěli u bazénu, obě  ruce měli  až po ramena  ve vodě,  lovili  tam  "zlaté" rybky...  

No jo, děti -  s nimi aby měl člověk pořád oči na stopkách...  :-(  

Foto M. Pantlíková

Autor: Mirka Pantlíková | sobota 21.5.2016 19:08 | karma článku: 19,47 | přečteno: 585x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Premiéra filmu Svatá

20.5.2024 v 10:25 | Karma: 24,17

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68