Bitva u Slavkova - něco o nejslavnější napoleonské bitvě

Tímto  článkem navazuji na výborný fotoblog  pana J. Šiši, kterým slovy i fotografiemi dokumentuje tradiční vzpomínkovou akci Bitvy tří císařů ve Slavkově u Brna. 

Pocházím z kraje kde se památná bitva u Slavkova odehrála, a proto chci přispět svou "troškou do mlýna".

Poblíž mé mé  rodné obce Násedlovic,  v údolí  zvaném u Spáleného mlýna,  ještě za mého dětství stála staré památná lípa, pod kterou  se po vítězné Bitvě u Slavkova Napoleon  s rakouským císařem Františkem I. dohodli, že spolu šestého prosince 1805 na slavkovské zámku  podepíší smír, který bude stvrzen takzvaným  "prešpurským mírem". Do památné lípy prý několikrát uhodil blesk, ale vždycky  její vedlejší výhonky zase dorostly v košatý strom. Ale já si ji již pamatuji jen  jako olistěný pahýl. Na protější budově je umístěna pamětní deska, která tuto historickou  událost připomíná.

Blízko Slavkova na Prackém kopci stojí na památku této bitvy, a jejích tisíců padlých vojáků Mohyla míru - a v její  blízkosti je i muzeum Bitvy u Slavkova.  Je zajímavé se tam zastavit a prohlédnout si makety krajiny, rozestavení vojsk v terénu  i  další dobové historické pamětihodnosti, jako jsou zbraně, uniformy vojáků a  podobně.

Svého času jsem byla na zájezdu v Paříži, kde jsem sem měla možnost navštívit i někdejší sídlo francouzských králů, zámek Versailles. Jedna ze zámeckých komnat je tam věnována i napoleonským bitvám. Po jejích stěnách jsou umístěny monumentální  plátna se scénami  z těchto bitev. Jedna z nich patří i té nejvítěznější, Bitvě u Slavkova. Při návštěvě Paříže jsem  také navštívila  hrobku Napoleona   Bonaparte v Invalides - kde jsou ve vojenské kapli  po stranách rozvěšeny  francouzskými vojsky ukořistěné vlajky nepřátelských armád. Těch vlajek je tam mnoho, všimla jsem si, že jedna z nich byla i  japonská.  

***

Ještě něco stručně stručně z Wikipedie o památné Bitvě tří císařů u Slavkova. 

Počátkem prosince 1805 stála mezi Šlapanicemi a Slavkovem (Austerlitz) spojená rakousko-ruská vojska proti armádě francouzského císaře  Napoleona I. Napoleonovu skvělému vítězství u Slavkova předcházelo tažení v Bavorsku, kde přinutil ke kapitulaci rakouskou armádu, jejíž zbytky se  později spojily s ruskými vojsky, které byly zatlačeny  až na Moravu k Olomouci. Tam je posílila další ruská vojska,  a jejich společná síla přivedla  ruského cara Alexandra I. a rakouského císaře Františka I.  k myšlence ofenzivního postupu proti Napoleonovi. Spojenci vyrazili od Olomouce k Brnu a 2. prosince  1985 se u Slavkova střetly s napoleonskými vojsky.  Rakousko- ruská vojska disponovala 90 000 muži, kdežto francouzská byla o 15 000 mužů slabší, ovšem vojensky zkušenější.

Průběh bitvy nebudu popisovat, ale Napoleonova vojska slavily po bitvě triumfální vítězství. Spojenecká vojska utrpěla velké ztráty, kapitulovala, nebyla po porážce schopna dalšího boje a a ustoupila směrem na Hodonín do Uher. Šestého prosince 1805 byl na slavkovském zámku podepsáno příměří, následované tzv. prešpurským mírem, který přinesl Rakousku značné územní ztráty. (tolik podle Wikipedie).   

Událost této slavné Napoleonovy Bitvy u Slavkova  připomíná památník Mohyla míru a pamětní stezka. Při této vítězní“  bitvě  prý padlo na 60 000 vojáků, kteří byli z obavy před vypuknutím epidemie urychleně pohřbíváni.

 

Pamětní deska Bitvy tří císaž U d spáleného mlýna
Pahýl památné lípy
U Mohyly míru
Uvnitř Mohyly míru
V muzeu Bitvy u Slavkova

 

Slavkovská krajina

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mirka Pantlíková | neděle 10.12.2023 20:21 | karma článku: 16,33 | přečteno: 285x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

8.3.2024 v 18:13 | Karma: 20,57