Páchne vám z úst? Ne? A jak to víte?

Měla jsem tuhle jednání s jistou paní z jednoho kontrolního úřadu. Velmi jí páchlo z úst. Hovořit s ní u jednoho stolu bylo velmi nepříjemné. Dáma to byla vcelku milá, kultivovaná a hezky oblečená. Z nedostatku hygieny bych jí mohla podezřívat jen velmi nesnadno. Přistihla jsem se, že jí nejsem schopna o problému nějak kulantně říci. Asi jsem měla strach, že by se paní naštvala a že by kontrola vyšla v náš neprospěch. Když odešla, byla jsem docela naštvaná sama na sebe - proč by jí proboha taková informace měla rozladit? Proč jsem jí to neřekla? Vždyť já v její kůži bych se asi malonko zastyděla, ale pak bych byla za upozornění velmi, velmi vděčná. Vždycky si říkávám, kolik lidí nás nechá běhat po světě s páchnoucí tlamkou aniž by nás upozornili? Skoro se bojím že většina. Proč je to takové tabu?  

Hlídejme si navzájem dech....Sasha and Julie Love by Robert Hayman

Zápach z úst může mít desítky příčin - špatná ústní hygiena, ale i zkažený zub, kouření, vyschnutí ústní dutiny kvůli nedostatku tekutin v organismu, reflux žaludečních šťáv při špatném trávení a konec konců i strava samotná.

Průšvih je, že sami nemáme možnost se o kvalitě svého dechu přesvědčit.

Dýchání do vlastní dlaně nefunguje a my jsme v té informaci zcela závislí na ochotě či neochotě okolí nám o problému povědět.

A tady je právě ten zakopaný bernardýn .... říkáme si o tom? Myslím, že ve velké většině případů ne.

A přitom je to zdálnivě tak jednoduché. Stačí říci: "Nechcete žvýkačku? Asi Vám trochu vyschlo v puse." Inteligentní člověk by měl takovou narážku pochopit, nenaštvat se a být za otevřenost vděčen.

Vždyť málokomu z nás je jedno, jak jeho dech působí. Při obchodních jednáních může mít kvalita našeho dechu dramatické následky... partner může od jednacího stolu utéci i když vaše nabídka bude úžasná. To samé platí o prvních schůzkách a všelikých jiných mezilidských kontaktech obecně.

Proto se moc přimlouvám, informujme se navzájem! Ohleduplně!
Já se dušuju na psí uši a kočičí svědomí, že začnu u sebe a budu mít pro tu paní úřednici připravené v kapse orbitky, až zase přijde. Slibuju! ;-)

A co vy?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Pallotto | pondělí 16.7.2007 6:10 | karma článku: 24,28 | přečteno: 3107x