Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nepokradeš... sousedovi internetu nezabezpečeného.

Vařím právě rizoto, když tu se mi notebook rozvalený na jídelním stole rozkvíká oním nepříjemným zvukem, ohlašujícím novou zprávu na ICQ. Japato? Říkám si. Vždyť jsem před pěti minutama dělala na manžela dlouhý obličej za to, že mi odnesl naší CDMA krabičku a na svém vlastním notebooku sjíždí obrázky nějakejch vilnejch japonek, nebo co. Můj počítač se sám od sebe připojil k cizí stíti.

Posledni dobou kradu nejak casto... :-))))Corbis

Signál je poměrně slabý, zato připojení rychlé. Musí to být nějakého souseda... wifiny mají dosah tak 100-200 metrů maximálně. A tak tenhle zápisek píšu a publikuju za cizí kačky. Jsem zločinec?

Můj morální radárek je rozpolcený.

Podle čistě právní logiky nemůžu nikomu nic ukrást, pokud mu tím nevznikne újma. Pokud má soused neomezený paušál a já mu svou činností neomezím ani rychlost připojení (třeba tím, že bych stahovala filmy), tak se vlastně nic neděje. Navíc tu síť má nezabezpečenou, nikam jsem se nenabourávala, ono se to vlastně samo...

V naší kavárně máme taky nezabezpečenou wifinu. Předpokládá se, že jí budou užívat hlavně naši hosté, co si u nás daj aspoň to kafe, ale tím, že jsme jí neopatřili heslem vlastně říkáme všem "u nás máte internet zadarmo i bez podmínky být náš host". Dost možná na něm surfuje i ta paní z našeho domu, která mne zdraví slovy: "Já Vás jenom vidím a už je mi špatně." No, ať si to užije. Když jsme měli ze začátku wifinu zaheslovanou, byly s tím stále problémy, tak jsme si řekli, necháme to plavat... nám neubude, a tak internet rozdáváme sami zadarmo. I paní Voráčkové. :-)

Když si sednete u nás na schůdky a budete si zadáčo serfovat, tak zloděj rozhodně nejste.

Jenže ne všichni mají internet na neomezený paušál. Jsou i tací, kteří platí za přenesený objem dat. A když k tomu nejsou žádní počítačoví experti a vlastně neví, že si tu svojí wifinu musí nastavit tak, aby měla heslo ... a vůbec netuší, že můj noťas je tak vychytralý, že slídí po čerstvý šťávě sám ... tak těm přeci újmu způsobuju, ne? Oni mi svůj internet dávat nechtějí...

Když někdo nechá ležet u rybníka kolo a nemá ho zamčený... tak mu ho prostě kradu, když se svezu... a výmluvou není, že on je jouda hloupej, neopatrnej. Cizí neopatrnost krádež neomlouvá.

Moc hezky tenhle problém před časem řešili čtenáři internetových stránek BBC (tady )

Řešili, jestli užívání cizího internetu je ekvivalentem bezdomovce, který se vyhřívá u větrací mříže pekárny, nebo pozorovatele cizího ohňostroje. Zaplatili jste? Ne? Tak co koukáte?

Nebo je to úplně to samý, jako když někomu ukradnete hodinky?

Když serfujete s cizím internetem, je tady ještě jeden poškozený, ten kterýho nikdo nemáme rád - korporace. O2, Euphony nebo jak se ty všichni velcí provideři jmenují. Těm vzniká potenciální škoda z toho, že to co by vám mohli prodat si vy berete zadarmo... no jo, ale mohli by? Je potenciální škoda škodou skutečnou? Když vám dám zbytky svého oběda, má hospodský škodu? A že se mu ty zbytky obvykle vracej a může jimi krmit vepříka ve chlívku? A že vy neopatrně necháte talíř ležet a bezdomovec si na knédlu pochutná a vepřík hubne? Je to zločin?

Prostě, není to jednoduchý. "Morálka" se vyvýjí výrazně pomaleji než technologie a tak otázky zůstávají.

Ale mám z toho takovej blbej pocit. Třeba chudák soused za tenhle článek právě zaplatil tři padesát, protože má omezený paušál. Řekla bych, že když existuje potenciální nebezpečí, že svým konáním někomu způsobujete újmu, tak je lepší a morálnější prostě nekonat.

Nebylo to odemne hezký. Muži! Naval krabičku! :-)))

------------------------------

PS: Serfujete zadarmo když to jde?

------------------------------

PS2: I my máme doma wifinu. Nezapojenou. Máme internet přes CDMA, a ať se ho do wifiny pokoušíme sdílet z kteréhokoli počítače, hlásí nám to, že port 8080 je blokován. Nevíte někdo co s tím? Slibuju, že když mi pomůžete to rozchodit, že jí nechám nezabezpečenou a že si můžete, až půjdete kolem, zadarmiko zaserfovat z mýho. :-))))

 

 

Autor: Eva Pallotto | sobota 16.8.2008 18:35 | karma článku: 32,86 | přečteno: 5023x
  • Další články autora

Eva Pallotto

Zrůda od jezera Okeechobee

/Halloweenská povídka/ „Tomáši, nenadechuj se furt, dodělej to a let's move on!" štěkám čenglicky na kolegu Tomáše zpoza kormidla tý ponorky, ve který spolu už čtyři měsíce brázdíme pobřeží Mexickýho zálivu.

30.10.2009 v 12:36 | Karma: 32,85 | Přečteno: 4723x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Štval mě, tak jsem na něj vytáhla nůž

Milovala jsem ho. Parťák do nepohody, dlouhý léta. Byl chytrý, moudrý, vtipný, a taky provokativní a excentrický, prostě jedním slovem úžasný. Jenže se to všechno pokazilo.

15.10.2009 v 18:36 | Karma: 21,25 | Přečteno: 5654x | Diskuse| Osobní

Eva Pallotto

Ženství není invalidita!

Jsem velkým příznivcem pozitivní diskriminace těch, kteří pomoc potřebují a velkým odpůrcem pozitivní diskriminace těch, kteří pomoc nepotřebují - tedy například žen.

13.10.2009 v 8:41 | Karma: 43,38 | Přečteno: 11366x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Jak jsem Se naštvala

Rok 19xx, první zaměstnání. Natěšená jako panic před prvním stykem vrhám se nadšeně do pracovního procesu. V plátěných bílých pumpkách a tmavomodrém sáčku s dvěma řadami zlatých knoflíků jsem slečna recepční k nakousnutí. Rozdávám úsměvy, i když od prvního dne je mi jasné, že mně mé, cca třikrát tak staré kolegyně poněkud neberou. Dokonce i moje pomenší šéfová Zdena na mě kouká poněkud shora, jakkoli to zní při mé výšce nemožně. Říkám si: „Co já udělám, abych jim dokázala, že nejsem trdlo neschopný, ale že mám v té své blonďaté hlavince i něco toho mozku?"

13.10.2009 v 8:36 | Karma: 21,59 | Přečteno: 4433x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

O trpaslících, držkopádech a letech vzhůru

Musím se přiznat, že mě moc nepotěšil článek kolegyně Kláry Bresslerové, ve kterém se vyznává ze své antipatie k Báře Tachecí. Abyste mi rozuměli - já naprosto respektuju, že někdo nemá něco rád. Já třeba nemám ráda rajskou omáčku. Ale nechodím kolem staročeských restaurací a nesprejuju jim na výlohy, že rajská je hnus. Prostě se s rajskou míjím jak jen to jde a ten sladkokyselý blivajz nechávám svému osudu a jiným strávníkům.

12.10.2009 v 16:55 | Karma: 20,64 | Přečteno: 3486x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  18:36

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Rozhodnutí o přijetí či nepřijetí eura v Česku udělá příští vláda, říká Fiala

2. května 2024  14:35,  aktualizováno  18:25

Dvacet let od vstupu do Evropské unie Česká republika stále nepřijala společnou evropskou měnu...

Na Plzeňsku hoří střecha sklárny. Zásah je komplikovaný, říkají hasiči

2. května 2024  18:22

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hoří v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky