Budu volit člověka, se kterým takřka v ničem nesouhlasím

Ty senátní volby, to je oříšek. Nastudovala jsem, co je v rámci mých skromných voličských možností reálné a dospěla k závěru, že se mi kandidáti prazvláštně rozdělili do dvou velmi paradoxních skupin.

Dilema...flickr.cz - Questions by Oberazzi

V té první jsou ti, kteří hlásají zajímavé věci, se kterými místy i hodně souhlasím - ale jsou to zároveň ti, kterým nevěřím ani nos mezi ušima.

A v té druhé je jen jeden. Působí velmi důvěryhodně. Ovšem jeho vlastní názory a zejména názory strany, za kterou jako nezávislý kandiduje jsou mi velmi cizí. Skoro bych řekla, že víc odlišné snad ani být nemohou.

A tak řeším dilema - volit určitý názorový postoj, aniž důvěřuji tomu, kdo ho hlásá a nebo člověka, který mou důvěru má, ale u nějž vím, že bude prosazovat věci, který se mi třeba hodně nelíbí?

Záměrně neříkám, kdo je kdo, ani v jakém obvodu volím, ani v čem se neshodneme. Neřeším to politicky, řeším to lidsky. Konkrétní jména i konkrétní politické postoje jsou v tomhle vedlejší.

Zvolila jsem tu druhou možnost. Budu volit člověka, se kterým nesouhlasím, ale kterému mohu věřit.

Myslím, že je prostě důležitý mít v senátu slušný lidi. A raději slušný lidi se "špatnými" názory, než bandu ambiciozních vychytrálků, kteří tam budou řešit především svoje zlatý bidýlko a mávat u toho líbivejma praporkama.

Ještě je tady totiž jeden faktor - třeba jsou špatný ty MOJE názory.

Kdo je grázlík, to je často vcelku zjevný. Určitě zjevnější než to, čí pravda je lepší. Upřímně prosazovaný "špatný" názor je pro mne proto dalelko přijatelnější než názor, který aktuálně považuji za "dobrý", prosazovaný však osobou zcela nedůvěryhodnou.

K názorovému posunu na jednu či druhou stranu dojít může, není to nic proti ničemu a je to vlastně dobře. Pan XY může přijít na to, že se ve věci A a B mýlil; můžu na to přijít i já, což je samozřejmě daleko reálnější - ten pán je starý moudrý muž, já excentrická třicítka, co o životě ví kulovíčko. Když budem fér a slušný lidi, řeknem si to, potřesem si packou a vše je fajn, o nic nejde.

Že by se však z vykuka stal přes noc slušný člověk, to už tak pravděpodobný není...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Pallotto | pátek 10.10.2008 22:26 | karma článku: 20,18 | přečteno: 2236x