Zdravotnictví není veřejný statek

Velmi častým argumentem pro státní bezplatné zdravotnictví je tvrzení, že poskytování zdravotní péče je veřejný statek. Zkusme si tedy zopakovat, co je to veřejný statek a jak té definici odpovídá zdravotnictví.

Veřejný statek je pojem, který v ekonomii označuje skupinu statků s následujícími vlastnostmi: nevylučitelnost ze spotřeby a nerivalita (nedělitelnost). "Nevylučitelnost ze spotřeby" znamená, že je velmi obtížné zabránit spotřebitelům spotřebovávat. Příkladem může být ohňostroj, kdy těžko můžete zabránit širokému okolí užívat si nádherné podívané. Nerivalita (nedělitelnost) je jen jinak řečeno "jakmile se to vytvoří, je toho pro všechny dost". Příkladem může být nahrávka hudební skupiny - jakmile je jednou vytvořena, může z ní existovat miliony kopií a přitom vznik další kopie neomezuje uživatele ostatních kopií.

Klasickým příkladem veřejného statku jsou majáky - těžko můžete maják zapínat jen pro lodě, které si ho zaplatily, na druhou stranu pokud už maják svítí, jeho "používání" jednou lodí nesnižuje jeho užitek ostatním lodím.

Jak splňuje zdravotnictví definici veřejného statku? Příjemcem zdravotní péče je až na výjimky (některé typy infekčních chorob) výhradně nemocný. Lze nemocného vyloučit ze spotřeby? Bez problémů. Dá se v případě poskytování zdravotní služby mluvit o nerivalitě? Ne, pokud se doktor věnuje vám, nemůže se věnovat někomu jinému. Totéž platí pro léky, přístroje a další vzácné statky, které jsou použity na léčení.

Pojem "veřejný statek" nelze použít pro poskytování zdravotních služeb, tyto služby naopak až na některé výjimky zcela odpovídají pojmu "soukromý statek". Naskýtá se proto otázka, proč musí být zdravotní služby poskytovány zdarma všem. Potraviny jsou pro život také důležité a přesto dochází k pomoci pouze těm opravdu chudým - normální lidé si jsou schopni koupit jídlo za své. Situace, kdy platíme svým spoluobčanům domácí kino, asi není úplně rozumná - v každém případě ji nelze obhajovat na základě toho, že zdravotnictví je veřejný statek.

Mimochodem - i ty majáky byly původně soukromé...

Autor: Ondřej Palkovský | pondělí 9.6.2008 8:30 | karma článku: 21,39 | přečteno: 3827x