Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
GKB-

Glock každopádně bez -e

9. 6. 2008 13:04
Pár poznámek

Píši narychlo:

Autorovi: Možná jste měl hned zpočátku viditelně tučným písmem napsat, že se hodláte pohybovat v ekonomických pojmech. Někteří přispěvatelé prostě tuto skutečnost nepochopili (nebo ekonomii jako vědu neuznávají). A pro pořádek na konci napsat, že se snažíte pouze vyvrátit 1 argument s tím, že jeho používání není z hlediska ek. terminologie adekvátní.

J@ck: Možná jste dobrý doktor, inteligentní člověk (to téměř jistě), ale od autora Vás dělí absence ekonomického vzdělání, které navíc neuznáváte. Definice "veřejného statku" je možná několika způsoby, Váš dojem do nich nezapadá. Chyba není v intelektu, ale v absenci vědomostí.

Rezjir: Který z Vás píše nyní? Včera večer jste urážel diskutující "komoušema" a jinými zkratkami. Dnes opět jako beránek?

0 0
možnosti
RR

rezjir

9. 6. 2008 14:26
Re: Pár poznámek

A proč bych neměl některého bloggerra nazývat komoušem, když si dá do záhlaví něco co dával jako

krédo komunistické společnosti Marx?

0 0
možnosti
JB

Jari_B

9. 6. 2008 11:37
Mimochodem tu zmínku o Misesovi

nemyslíte vážně v jednom z vašich odpovědí. Nejste zastánce libertariántsví??8-o

0 0
možnosti
A

andy2000

9. 6. 2008 11:41
Re: Mimochodem tu zmínku o Misesovi

Jsem zastáncem rakouské ekonomické školy, protože mi na rozdíl od ostatních připadá velmi smysluplná. Přiznám se, že ty autory, o kterých píšete, neznám, nicméně problematiku "veřejných statků", nicméně právě problematiku veřejných statků lze na základ argumentů "rakušanů" opravdu velmi smyslupln kritizovat.

0 0
možnosti
JU

urbi001

9. 6. 2008 11:04
definice

Máte samozřejmě pravdu. Je ale škoda, že ti, kdo pojem "veřejný statek" vymysleli, nepřišli na nějaký méně zavádějící termín. Např. "zvláštní statky", "specifické statky" nebo něco podobného. Takhle to bohužel opravu snadno vyvolává nesprávné souvislosti, které s podstatou věci nemají nic společného, např. absurdity typu, že ekonomické vlastnosti určitého zboží či služby jsou dány tím, co někdo napíše do Ústavy. (Jen tak na okraj - trochu mi to připomíná spor, který vede Paroubek s ostatními a týká se toho, jestli má politik naslouchat veřejnému mínění. Z Paroubkovy strany je to samozřejmě demagogie, o to hůř, že naprosto vědomá.)

0 0
možnosti

Alexandr Špáta

9. 6. 2008 11:46
Re: definice

Znovu. Zdraví či zdravotní péče je statkem ve smyslu ekonomické terminologie. Zdravotnictví nikoli, to je nějaký způsob správy určitého odvětví. To, že něco je nějakým statkem vůbec neříká samo o sobě, zda je či není ta či ona reforma efektivní. Neříká to ani sama ekonomie.

0 0
možnosti
NB

j@ck

9. 6. 2008 10:41
myslim ze to vi kazdy a na ideologicky slepe ekonomy

,,Všichni víme, že volná hra hospodářských sil, nespořádaný a bezuzdý hon jedinců za majetkem a mocí už sám o sobě nevede ke snesitelnému řešení problému. Je třeba jistého racionálního pořádku ve výrobě statku, v užívání pracovních sil a v rozdělování vyrobeného zboží, abychom zabránili hrozivému vyřazování produktivních sil a ochuzování a zvlčilosti velkých skupin obyvatelstva".

Albert EINSTEIN

0 0
možnosti
A

andy2000

9. 6. 2008 10:43
Re: myslim ze to vi kazdy a na ideologicky slepe ekonomy

To, že je někdo genius ve fyzice bohužel neznamená, že rozumí ekonomii.

0 0
možnosti
X

xxxxyyyy

9. 6. 2008 10:16
Pokud teorie neodpovídá praxi,

je na čase změnit teorii.

0 0
možnosti
A

andy2000

9. 6. 2008 10:19
Re: Pokud teorie neodpovídá praxi,

Ono je to trošku jinak - pojem "veřejný statek" není "statek, který (by měl) dodávat stát" - ale statek splňující určité vlastnosti Stejně tak pojem "soukromý statek" není "statek, který by měl být dodáván tržně", ale opět statek splňující jiné vlastnosti. Zdravotnictví je statek soukromý. Pro argumentaci, proč by to měl dodávat stát je potřeba použít jiný argument, než že se jedná o "veřejný statek".

0 0
možnosti

Alexandr Špáta

9. 6. 2008 10:12
???????

Myslím, že se vám podařilo zaměnit veřejný statek za veřejné pojištění. Nezaznamenal jsem, že by někdo argumentoval tak, jak tvrdíte. Povinné veřejné pojištění existuje na základě úradku společnosti. Důvody víceméně v diskusi.

0 0
možnosti
NB

j@ck

9. 6. 2008 10:02
-

Tak je na case tu spatnou definici zmenit a prestat se hadat o slovicka, ne? Muzeme tomu rikat treba nasledovne - vseobecne maximalni zdravi populace je prospesne pro celou spolecnost, proto je dobre mit universalni zdravotni peci na principu castecne solidarity, jelikoz trh by to nezajistil. Zdravotnictvi je jedna z oblasti, kde cisty trh selhava, coz je jasne nejen logicky, ale i empiricky. Ja mam na rozdil od vas tu vyhodu, ze skutecne vim, jak zdravotnictvi funguje.

0 0
možnosti
JB

Jari_B

9. 6. 2008 9:16
O zdravotnictví vždy nejraději píšou ti, kteří jsou

v dobré zdravotním stavu (ten dobré zdraví přeji všem).

Ve své článku jste opomenul některé důležité věci, za 1. nikdo není schopen si plně platit zdravotní péči v hotovosti (pominu marginální procento velmi bohatých), 2. součástí zdravotnictví je i systém pojištění. Pokuď jste v ekonomii došel dál než k soukromým a veřejným statkům, tak jistě jste se dočetl že právě v oblasti pojištění zdraví, selhává trh. Proto zde musí být záruky aby všem byla poskytnuta kvalitní péče. Zdravotní pojištění se platí, protože stát považuje zdraví svých občanu za důležité, nerad bych se dožil znovuvyskytnutí různých chorob, které to spílané, socialistické zdravotnictví dokázalo vytlačit, omezit. Mimochodem skutečně se nedomnívám že se zdravím by se mělo obhcodovat ve stylu např. USA. Přeji krásný den a hodně úspěchů při poznávání ekonomie.

0 0
možnosti
RR

rezjir

9. 6. 2008 8:49
Ekonomovi pro poučení

Zdravotnictví v ČR je veřejným statkem, protože je to takto zakotveno v ústavě. A v té ústavě je to zakotveno takto proto, že jsme všichni společně, počínajíc Englišem, uznali, že zdraví jednotlivců je důležité pro stát. Tedy jednotlivci jsou zde objektem péče státu. Napřed si to vyříkejte s Englišem, a potom přiďte diskutovat mezi normální smrtelníky.

  A proč je zdraví objektem péče státu. Protože i na mou osobu dopadá těžce, když vy budete poněkud churav. HDP bude klesat, natož HNP, jako národ začneme prohrávat v soutěži států. A navíc mě nakazíte tuberou. Proto já ochotně platím zdravotní daň, aby i takovým bezdomvcům, bloumající po internetu, bez ohledu na stav své peněženky, byla poskytnuta zdravotní péče. Aby Palkovský mohl být dobrou potravou pro děla.   

0 0
možnosti
  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2292x
Je obtížné najít hloupější a nebezpečnější způsob rozhodování než dát tato rozhodnutí do rukou lidem, kteří nic neplatí za to, že se zmýlí.
-- Thomas Sowell