Zákaz kouření v restauracích je legalizované výpalné

Frederic Bastiat ve svém pamfletu "Zákon" vyjádřil myšlenku, že stát má jen taková práva, která mu lidé předali. Lidé nemají právo okrádat své bližní, nemohou proto takové právo předat státu. Zavedl pojem "legalizované loupení" - stát krade jedněm a dává druhým, vše pod rouškou zákona. Pokud loupení legalizujeme, nestává se z něho ctihodná činnost. Stane se z něj "legalizované loupení" a stát v něm vystupuje jako hlavní komplic.

Vybírání výpalného probíhá podle zaběhnutého scénáře: zástupci mafiánské rodiny navštíví místního podnikatele a sdělí mu, že pokud jim jeho obchody nepřinesou žádný prospěch, tak přijde na řadu rozbití výlohy, vyhánění hostů a nakonec kompletní likvidace podniku. Nemusí jít přímo o finanční prospěch - může jít o poskytnutí určitých služeb, které by jinak podnikatel nechtěl poskytnout. Všichni takové chování odsuzujeme. Proč? Protože majitel podniku má právo nakládat se svým podnikem tak, jak on uzná za vhodné, poskytovat takové služby, jaké se mu zachce a přinášet prospěch tomu, komu si přeje. Stejně jako každý jiný z nás, kupujeme si co se nám zachce, kde se nám zachce, pracujeme pro firmy, které se nám líbí a nepracujeme pro ty, pro které prostě pracovat nechceme.

V České republice v současné době existuje mnoho podnikatelů, kteří poskytují některým lidem určité služby - poskytují prostory, kde si mohou zapálit, vypít pivo, najíst se. Jiná skupina obyvatel - nekuřáci - bohužel z poskytování těchto služeb nemá takový prospěch, jaký by si přáli. Buď do takové hospody nezavítají - nemají z toho žádný prospěch, nebo tam zavítají, ale jejich užitek je výrazně snížen zakouřeným prostředím.

Naštvaní nekuřáci se proto rozhodli jednat. Chtějí sdělit podnikatelům v pohostinství, že pokud nekuřákům (mafiánům) podnikatelé neposkytnou to, co chtějí (výpalné), tak přijde na řadu pokuta (rozbití výlohy), dočasné zavření podniku (vyhnání hostů) a nebo zákaz činnosti s exekucí nezaplacených pokut (kompletní likvidace). Sami to ale nemohou učinit, berou si proto na pomoc stát. Ale stejně, jako legalizované loupení zůstane loupením, legalizace výpalného zůstane výpalným. Legalizovaným.

Je smutné, když se z instituce chránící obyvatele před porušováním jejich svobody stane nástroj pro vybírání výpalného. Je smutné, jak se lidé přestávají respektovat a využívají stát pro prosazování svých přání na úkor jiných. Nemám rád kouření v restauracích. Ale respektuji rozhodnutí hospodských, mají právo si ve své restauraci stanovit takové podmínky, jaké uznají za vhodné. Nesmí podvádět a musí mě s těmito podmínkami předem seznámit. Chtěl bych, aby i oni respektovali, až budu svůj majetek využívat podle svého přání, nikoliv podle jejich přání (samozřejmě při respektu k jejich majetku a jejich právům). Pokud však budeme prosazovat takové zákony, těžko v to mohu doufat.

Každý si přeje, aby stát "něco udělal", dokud to neudělá jim.

Chovej se k jiným tak, jak chceš, aby se oni chovali k tobě.

Autor: Ondřej Palkovský | středa 6.2.2008 11:05 | karma článku: 27,24 | přečteno: 1807x