Varování: ministerstvo zdravotnictví způsobuje rakovinu

Ministerstvo zdravotnictví chce na nekuřáckých místech zakázat i elektronické cigarety. Je k tomu nějaký důvod, nebo se jedná jen o další v sérii tažení proti nepříteli?

Elektronické cigarety jsou pro kuřáka výrazně bezpečnější variantou než kouření normálních cigaret. Elektronické cigarety jsou bezpečné pro okolí - odpadají problémy s pasivním kouřením. Vypadá to, že elektronické cigarety jsou velmi účinným nástrojem při odvykání, možná dokonce účinnější než různé nikotinové náplasti a další náhražky.

Omezováním používání elektronických cigaret omezuje ministerstvo zdravotnictví mnoha lidem možnost poměrně jednoduchým způsobem výrazně zlepšit své zdraví - a to možnost, kterou by mnozí skutečně využili. Možnost, která nikoho neobtěžuje. Proč ji tedy chce ministerstvo zdravotnictví omezit? Protože to "může v některých lidech vyvolávat například pocity bažení po nikotinu a její používání může mít negativní dopad na vnímání a budoucí návyky například u dětí".

Jinými slovy - zakážeme lidem používat poměrně bezpečné věci, protože to může vyvolat bažení po nikotinu a může to mít dopad na budoucí návyky na dětí. A zítra tady může spadnout meteorit, takže by všichni měli nosit helmy. Kolik to "může" znamená? Moc ne; už je to delší dobu, co byly zakázány reklamy na tabákové výrobky. Jaký měl tento zákaz dopad? Nikdo se studií příliš neobtěžoval, nicméně letmý pohled na kouřící mládež a občasně zveřejněné statistiky ukazují, že efekt zákazu reklamy je nula. Takže ono "může mít dopad" by mělo znít spíše jako "pravděpodobně nemá dopad". Dopad na zdraví kuřáků je však velmi výrazný.

Ministerstvo zdravotnictví se tak snaží prosadit změny, které by v porovnání se současným legislativním stavem zvýšily riziko rakoviny plic a srdečních chorob u poměrně velké části populace. Proč tak činí? Nevím, zde je několik možnosti, možná vás napadnou i jiné:

  • Proti kouření je nutno bojovat, i kdyby nemělo žádná zdravotní dopady na nikoho; svatá válka je svatá válka, společný nepřítel je jasný a argumenty se hodí jakékoliv; majitele restaurací je potřeba regulovat, hlavně, aby neposkytovali to, co jejich zákazníci chtějí.
  • Kuřáci normálních cigaret odvádějí poměrně velké množství daní do státního rozpočtu, kuřáci elektronických nikoli.
  • Elektronické cigarety se ukazují jako velmi účinná alternativa nikotinových náhražek (možná dokonce i účinnější), lobby výrobců léků se snaží odstranit konkurenci.

To, co současné vlády (a nejen ty české) vytvářejí, začíná vypadat jako absurdní divadlo. Při boji proti kouření ministerstvo zdravotnictví (a další evropské instituce, viz. zákaz snusu) způsobují rakovinu. Při boji proti diskriminaci je často zákonem diskriminace nařízena. Co nás ještě čeká?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ondřej Palkovský | pátek 27.4.2012 10:00 | karma článku: 14,64 | přečteno: 942x