Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč by hypotéka neměla být výhodnější než nájem

Existují určité ekonomické důvody, proč by hypotéka neměla vycházet výhodněji než nájem. Pokud vychází, jak tomu bylo před několika lety, je něco špatně a je velmi pravděpodobné, že se to v budoucnu změní.

Investor se rozhoduje, kam uloží peníze. Jedna z možností je stavba nového domu a jeho pronájem. Druhou možností je poskytnutí peněz na hypotéku. Zkusme tedy malý zjednodušený příklad. Životnost domu je 100 let, cena domu je 1 milion, roční nájemné, které lze na trhu získat, je 50 000 Kč. Chudý zaměstnanec uvažuje o tom, že by získání hypotéky mohlo být výhodnější, jedná se přece o investici. Jaké podmínky pravděpodobně získá?

Uvažujme pro jednoduchost hypotéku s dobou splatnosti 50 let. Investor bude požadovat, aby mu 2x hypotéka po 50. letech přinesla stejný budoucí výnos jako 1x dům za 100 let. Jaké podmínky tedy získá zájemce o podobnou nemovitost? Aby dosáhl stejného výnosu, poskytne kapitalista nabídku na roční splátku ve výši 54.800. 50.000 je tak de-fakto splátka nájemného, 4.800Kč je investice. Je to stejné, jako kdyby zájemce volil variantu bydlení v nájmu a ukládal si každý rok 4.800Kč do obdobné investice. Našetří si za 50 let 1 milion Kč a po 50. letech si dům koupí. To vše, aniž by se musel zadlužit.

Za normálních okolností by tedy hypotéka měla být dražší než nájem. V minulých letech však byla naprosto běžná opačná situace. Čím to je způsobeno?

Hypoteční úvěr nejsou peníze, které si kapitalista vydělal. Jsou to nové peníze, které banka vytvoří, když je hypotéka vytvořena. Začnou-li banky masivně poskytovat hypotéky, způsobí pokles úrokových měr na těchto úvěrech a tím zlevní hypotéky. Jestliže v našem příkladě začnou banky poskytovat hypotéky za 4%, bude roční splátka pouhých 46.500. Bohužel, "nenormální" stav na trzích nikdy netrvá věčně.

Prvotním důsledkem uměle nízkých úroků bude růst cen nemovitostí. Ten postupně začne srovnávat výši platby za hypotéku s výší nájemného. V Praze je již často výhodnější bydlet v nájmu než si brát hypotéku.

Druhým důsledkem je postupný tlak na inflaci a následně na zvyšování úrokových měr. Většina dnešních hypoték nemá fixaci na plnou délku splatnosti. Nikdo tedy vlastně neví, zda je hypotéka opravdu výhodnější než platba nájemného, nikdo neví, jaká bude v budoucnu splátka. Díky inflačním tlakům je silně pravděpodobné, že úroková míra v budoucnu silně vzroste. (druhá možnost je vysoká inflace - je otázka, jak by se chovala úroková míra za takových podmínek)

V Praze je v současné době levnější bydlet v nájmu než si koupit byt na hypotéku, a to přitom počítáme s velmi nízkými úrokovými sazbami. Úrokové sazby v budoucnosti budou pravděpodobně vyšší než teď, je tedy silně pravděpodobné, že náklady na hypotéku s krátkou dobou fixace budou výrazně vyšší, než se kterými lidé počítají dnes.

Někteří obchodníci opustili americký "internetový" akciový trh již v roce 1998, k pádu tohoto trhu však došlo až o několik let později. Bylo to dobré rozhodnutí, nebo se připravili o 2 roky zisků? Podobná situace se začíná pomalu objevovat na trhu nemovitostí - situace u nás zdaleka není tak vážná, jako například ve Spojených státech, přesto je růst cen zvláště v některých městech výrazně rychlejší než inflace. Může růst cen nemovitostí vyústit ve stejně vážnou situaci, jako v USA? Pravděpodobně ne. I tak ale nakupovat předražené věci a ještě se kvůli tomu zadlužit nepatří mezi rozumná rozhodnutí.

Autor: Ondřej Palkovský | úterý 18.3.2008 8:30 | karma článku: 16,68 | přečteno: 2048x
  • Další články autora

Ondřej Palkovský

Jak trh nutí pumpaře k vyšším ziskům

Některé situace nastávají s železnou pravidelností každých pár let, přesto vlády reagují stále stejně špatně. Malý článěk z rubriky "ekonomické sofismy podesáté" aneb už byste to konečně mohli pochopit.

16.3.2022 v 12:52 | Karma: 17,47 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Ekonomika

Ondřej Palkovský

Jak obejít blokování hazardu navrhované ministerstvem financím do 20 minut

Ministerstvo financí chce za účelem lepšího výběru daní zavést v ČR totalitní praktiky. jak se důsledkům těchto praktik vyhnout jen ukazuje, jak funguje současná politika.

24.5.2016 v 15:24 | Karma: 20,58 | Přečteno: 1194x | Diskuse| Občanské aktivity

Ondřej Palkovský

Zákon proti kouření - smutný svědek současné politiky

Zjistit, co je správné, je nesmírně obtížné. Je to stejně obtížné, jako jakákoliv jiná lidská činnost. Poslední dobou mám pocit, že to ale vůbec nikoho nezajímá.

18.12.2015 v 8:56 | Karma: 21,39 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politika

Ondřej Palkovský

Zbytečný boj proti kouření

Díky panu ministru Hegerovi se znovu objevují nápady na další kroky proti kouření. Neděsí mě ani tak to, že se stát snaží zakročit proti tomuto zlozvyku, jako spíše argumenty, které pro to používá. Nedá mi než se ptát: kdo bude další skupina, další činnost, proti které se začne vést podobně hloupá válka?

2.4.2013 v 9:15 | Karma: 25,70 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Společnost

Ondřej Palkovský

Tacitní koluze a telekomunikační operátoři

Vypadá to, že se ČTÚ se bude snažit obvinit operátory z kartelové (ne)dohody. Ze zpráv to zatím vypadá, že operátoři se sice na ničem nedohodli, ale aniž by se dohodli, tak postupovali tak nějak ve shodě, aby si udrželi vysoké zisky. A to se prý nesmí.

10.12.2012 v 9:30 | Karma: 9,39 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Politologové: TOP 09 jen ztrácí, nemá lidi. Tulejův odchod je logický

3. května 2024  16:50

Premium Poté, co se Pavel Tuleja vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace, nemá podle...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2292x
Je obtížné najít hloupější a nebezpečnější způsob rozhodování než dát tato rozhodnutí do rukou lidem, kteří nic neplatí za to, že se zmýlí.
-- Thomas Sowell