Povinné přimíchání biopaliv nevede k redukci emisí CO2

Obnovitelné zdroje jsou CO2 neutrální zatímco fosilní paliva nikoliv. Povinné přimíchávání biopaliv tedy zvýší efektivitu výroby energie ve vztahu k CO2 - na stejné množství energie vyprodukujeme méně CO2. Správně? Ne. Špatně.

Následující obrázek ukazuje některé činnosti, které se podílejí na produkci a zachytávání CO2. Zahrnuje emise a energii týkající se fosilních paliv a emise a energii týkající se potravin a zachytávání emisí rostlinami na polích.

Z obrázku je patrné, že emise lze snížit dvěma různými způsoby. Osobně bych navrhl začít u lidí. Geniální nápad, nemyslíte?

Politikové se vydali jinou cestou: povinné používání biopaliv. Někdo nešťastně zapomněl, že biopaliva se pěstují na polích a pokud na jednom poli vypěstujete biopaliva, už tam nevypěstujete jídlo. Volných polí je bohužel v Evropě jako šafránu. Následující obrázek ukazuje to, co prosazují aktivní ekologičtí politikové. Politikové jsou výjimečně geniálnější než já - dosáhli téměř identických výsledků, dokonce se jim podařilo vyřešit problém, že by náhodou mohly vypěstované rostliny sežrat zvířata a vypouštět tak do ovzduší CO2.

Porovnáváme-li u aut, které z nich má větší efektivitu z hlediska CO2, ujedeme s oběma auty stejnou vzdálenost a změříme emise. Málokdo by bral vážně tvrzení, že auto Václava Klause je šetrnější k přírodnímu prostředí, pokud bychom provedli následující pokus:

Stejnou chybu ale dělají lidé prosazující biopaliva. Původním způsobem jsme vyrobili energii a jídlo, při použití biopaliv vyrobíme pouze energii. Abychom dosáhli stejného výstupu, museli bychom ztracené jídlo vyrobit někde jinde jiným způsobem. Emise spojené s tímto dorovnáním produkce z velké části vykompenzují emise ušetřené nespalováním fosilních paliv. Je pravděpodobné, že díky dopravě jídla z velké vzdálenosti nebo kvůli obdělávání půdy nevhodné k pěstování nakonec fosilních paliv spálíme mnohem víc.

Někteří lidé zastávají názor, že díky biopalivům snížíme svou energetickou závislost na ostatních státech. Základní pravidlo ekonomie zní: nic není zadarmo. Jak vyplývá z obrázku, v lepším případě vyměníme energetickou závislost za závislost na dovozu jídla. V tom horším budeme závislí jak na energii tak na jídle. Nevím, co politikové povinným používáním biopaliv sledují, ale snížení emisí CO2 a snížení závislosti na okolních státech to zřejmě není.

Autor: Ondřej Palkovský | čtvrtek 21.2.2008 8:30 | karma článku: 26,83 | přečteno: 1423x