Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Opravdu není v zájmu Číny potopit dolar?

Čína, Japonsko a další asijské státy drží ve svých trezorech velké množství amerických dolarů a dluhopisů. Klesající hodnota dolaru přímo vybízí k otázce, kdy se tyto státy začnou dolarů zbavovat. Pokud by se Čína zbavila všech svých dolarových rezerv, došlo by patrně k totálnímu kolapsu dolaru a Spojené státy americké by se zařadily po bok například dnešnímu Zimbabwe. Na tuto otázku je však slyšet jediná odpověď: Čína by tím přišla o významný exportní trh, není to v jejím zájmu. Je tomu opravdu tak?

Velkým tématem ekonomů 19. století byl boj proti protekcionismu. Při hledání účinných argumentů objevili několik zajímavých pravd o tomto světě, na které se často zapomíná.

  • Peníze nejsou bohatství, peněz se nenajíte. Bohatství je to, co si za peníze koupíte.
  • Vývozem platíme za dovoz. Jako dobří obchodníci bychom se měli snažit dostat co nejvíce za co nejméně - snažit se minimálně vyvážet a co nejvíce dovážet. Plnit lodě zbožím a tyto lodě pak potápět (nebo posílat levně do zahraničí za účelem podpory exportu), není cesta, jak zbohatnout.

Podívejme se očima starých ekonomů na současnou situaci. Asijské země udržují kurz svých měn vůči dolaru uměle nadhodnocený podhodnocený (oprava překlepu). Funguje to následovně: čínský obchodník vyrobí výrobek a chce ho prodat do USA. Američané zaplatí v dolarech, obchodník si může něco koupit na oplátku v USA. Pokud nechce, jsou mu dolary na nic. Může zkusit najít někoho jiného, kdo pro změnu dolary nemá, ale má čínské juany a chce si v Americe něco koupit. Tito lidé se sdružují na peněžních trzích, kde se pak podle zájmu stanovuje směnný kurz.

Pokud by američané neměli co nabídnout, čínští obchodníci by měli v ruce mnoho dolarů, za které by si nic nekoupili a odmítli by dál do USA cokoliv dodávat. Proč někomu dávat zboží, za které toho dostanete směšně málo? Čínská vláda se rozhodla, že taková logika není namístě. V zájmu podpory exportu odkoupí přebytečné dolary, uloží je do trezoru a obchodníkům dá do ruky nově natištěné juany.

Výsledky takové politiky na sebe nenechají dlouho čekat. Na jedné straně mnoho obchodníků v Číně žije v iluzi, že za své zboží, které posílají do USA, něco dostanou, a proto investují a staví nové továrny. Na druhé straně se tisk juanů začne projevovat v domácích cenách - inflaci. Centrální banky postupně ukládají do trezorů spoustu peněz, za které si díky klesajícímu dolaru koupí stále méně. Co s tím?

Jedno z řešení tohoto problému je přestat podporovat export a zbavit se dolarů, dokud se za ně dá ještě něco koupit. Prodej tak obrovského množství dolarů samozřejmě způsobí, že hodnota dolaru bude klesat ještě rychleji. To je prvním důvodem, proč prý takový čin není v zájmu Číny. Pokud bych já měl v držením cenný papír, jehož cena postupně klesá, hleděl bych, abych se ho zbavil co nejdříve. Kdo se ho zbaví jako poslední prodělá nejvíc. V případě státu tomu není jinak, jakmile se někdo začne dolarů zbavovat, ostatní ho budou velmi rychle následovat.

Pokud americký dolar výrazně oslabí vůči čínskému juanu, zdraží v USA čínské zboží a američané ho přestanou nakupovat. To povede k uzavření mnoha továren v Číně, které vyrábějí většinu výrobků pro export do USA. Tento fakt je druhým důvodem, proč se prý Čína nebude dolarů zbavovat. Jejich podniky ale dnes v zásadě veškeré zboží posílají američanům s velkou slevou. Jen díky manipulaci čínské vlády žijí tamní podnikatelé v iluzi, že za jejich zboží američané platí normální cenu. Přestat pracovat pro někoho jiného, plýtvat zdroji a začít pracovat pro sebe bude pro číňany rozhodně prospěšnější, než pokračovat v obdarovávání američanů.

Zbavit se dolarů a přestat exportovat zlevněné zboží americkým spotřebitelům je v nejlepším zájmu obyvatel Číny. Je jen otázkou času, za jak dlouho to dojde i jejich politikům.

Autor: Ondřej Palkovský | úterý 29.1.2008 8:30 | karma článku: 15,57 | přečteno: 1356x
  • Další články autora

Ondřej Palkovský

Jak trh nutí pumpaře k vyšším ziskům

Některé situace nastávají s železnou pravidelností každých pár let, přesto vlády reagují stále stejně špatně. Malý článěk z rubriky "ekonomické sofismy podesáté" aneb už byste to konečně mohli pochopit.

16.3.2022 v 12:52 | Karma: 17,47 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Ekonomika

Ondřej Palkovský

Jak obejít blokování hazardu navrhované ministerstvem financím do 20 minut

Ministerstvo financí chce za účelem lepšího výběru daní zavést v ČR totalitní praktiky. jak se důsledkům těchto praktik vyhnout jen ukazuje, jak funguje současná politika.

24.5.2016 v 15:24 | Karma: 20,58 | Přečteno: 1195x | Diskuse| Občanské aktivity

Ondřej Palkovský

Zákon proti kouření - smutný svědek současné politiky

Zjistit, co je správné, je nesmírně obtížné. Je to stejně obtížné, jako jakákoliv jiná lidská činnost. Poslední dobou mám pocit, že to ale vůbec nikoho nezajímá.

18.12.2015 v 8:56 | Karma: 21,39 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politika

Ondřej Palkovský

Zbytečný boj proti kouření

Díky panu ministru Hegerovi se znovu objevují nápady na další kroky proti kouření. Neděsí mě ani tak to, že se stát snaží zakročit proti tomuto zlozvyku, jako spíše argumenty, které pro to používá. Nedá mi než se ptát: kdo bude další skupina, další činnost, proti které se začne vést podobně hloupá válka?

2.4.2013 v 9:15 | Karma: 25,70 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Společnost

Ondřej Palkovský

Tacitní koluze a telekomunikační operátoři

Vypadá to, že se ČTÚ se bude snažit obvinit operátory z kartelové (ne)dohody. Ze zpráv to zatím vypadá, že operátoři se sice na ničem nedohodli, ale aniž by se dohodli, tak postupovali tak nějak ve shodě, aby si udrželi vysoké zisky. A to se prý nesmí.

10.12.2012 v 9:30 | Karma: 9,39 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2292x
Je obtížné najít hloupější a nebezpečnější způsob rozhodování než dát tato rozhodnutí do rukou lidem, kteří nic neplatí za to, že se zmýlí.
-- Thomas Sowell