Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ondřej Palkovský

29. 1. 2008 15:54
Glocku....

"Podívejte se na platební bilanci obou zemí. Zjistíte, pro koho je v současné době vzájemný obchod přínosnější - pro Čínu"

Glocku, mohl byste, prosím, přihlédnout k bodu č. 2 starých ekonomů: Vývozem platíme za dovoz. Jako dobří obchodníci bychom se měli snažit dostat co nejvíce za co nejméně.

A vysvětlit mi, jak jste přišel na to, že je pro Čínu v současné době vzájemný obchod přínosnější? Vysvětlíte mi, jaký přínos Číně přináší, že posílá zboží do zahraničí a dostává za to zelené papírky - za které si nic nekoupí? Nebo snad máte pocit, že peníze jsou bohatství?

0 0
možnosti

Ondřej Palkovský

29. 1. 2008 15:58
Re: Glocku....

"Pro ČLR je hloupost opouštět zaběhaný mechanismus a měnit ho za fiktivního holuba na střeše."

Chcete říct, že pro Čínu je výhodné žít v iluzi, že za své zboží, které exportují do ameriky, dostanou nějakou protihodnotu, místo aby začali prodávat tam, kde za to něco dostanou? Uvědomujete si, že zisky, které v současné době čína za své výrobky získává, jsou zcela fiktivní - a to do té doby, než si za ty dolary čína něco koupí?

Je vám jasné, že tím, že odporujete návrhu, aby si za dolary čína něco koupila, vlastně říkáte, že by se čína měla držet svých fiktivních zisků?

0 0
možnosti

Glock

29. 1. 2008 14:17
Podiv

"Asijské země udržují kurz svých měn vůči dolaru uměle nadhodnocený." To myslíte vážně???? Proexportní ekonomiky asijských zemí mají naopak tendenci držet kurzy svých měn při zemi, PODHODNOCENÉ (což vede k nerovnováze v platební bilanci). Jüan je toho zářným příkladem (nebo si myslíte, že Američané měli tolik námitek ke kurzu jüan/dolar z plezíru?).

0 0
možnosti

Ondřej Palkovský

29. 1. 2008 15:46
Re: Podiv

Oops, překlep se vloudil, máte samozřejmě pravdu. Opravím to, zbytek článku se nemění. Nějaké další námitky?

0 0
možnosti
DN

Englishman

29. 1. 2008 11:18
Úsměvná teorie

Čína svoje dolary neprodá ze dvou důvodů:

1) I prodej "zlevněného" zboží do USA je pro ni velmi výhodný, Pokud by prodala dolary, neprodá do USA už nic a mohlo by se velmi snadno stát, že od USA už ani nic nekoupí.

2) Velký otřes je to poslední, co Čína potřebuje. Otřesů se bojí všichni, Čína má navíc speciální důvody k obavám a ještě navíc je odpor vůči náhlým změnám součástí čínské kultury, která vyznává stabilitu.

Vaše srovnání se Zimbabwe je už úplně legrační. Ekonomika USA je především velký samohyb a s výjimkou importu ropy a nějakých surovin v podstatě nic od zbytku světa nepotřebuje. V tomto (ale nejen v tomto) kontextu je pokles kurzu dolaru pro USA výhodný. Další pokles třeba o dalších 60% nebo i více by byl sice pro USA drastickým šokem, ale za pár let by se Američané oklepali a ekonomika USA by byla mnohem méně energeticky náročná než dnes. Pokud  by v USA po pádu dolaru zvítězily izolacionismus, tak by to byl nakonec mnohem větší průšvih pro zbytek světa než pro Ameriku.

0 0
možnosti

Ondřej Palkovský

29. 1. 2008 11:36
Re: Úsměvná teorie

Englishmane, četl jste ten článek?

1) Jak že jsem to psal? Vyvážíme kvůli dovozům. Cílem každého z nás je vyvézt co nejméně a dovézt co nejvíce - ideální by bylo dovážet úplně zadarmo a nemuset za to nic dodat.. Vy se právě snažíte tvrdit, že pro Čínu je výhodné vyvážet co nejvíce a v podstatě nic (nebo málo) nedovážet. Vysvětlíte mi, pro koho je takové počínání "výhodné"? Pro Číńany určitě ne, ti vlastně díky tomu pracují pro američany zadarmo.

2) Takže pro Čínu je lepší nakládat lodě plné zboží a ty potápět (nebo posílat do USA, vyjde to na stejno - nic za to stejně nedostanou), než kdyby to přestali dělat? Ztracené iluze bolí, ale je to důvod bránit se podívat se pravdě do očí?

3) Dovolil bych si nesouhlasit, ale radši někdy jindy v nějakém dalším článku.

0 0
možnosti

orca1

29. 1. 2008 11:01
jak to vidím

Ekonomickej expert nejsem , ale obávám se že čína zrovna není ten ideální učebnicovej příklad tržní ekonomiky. Je třeba si uvědomit že tam je jistej hybrid socialismu + kapitalismu = sledování politických cílů často v dlouhodobějším horizontu. Pokud přesně netušíme co mají soudruzi za lubem těžko hledat logiku. Ale rozhodně číňani nejsou hlupáci jak se nám tu mnozí snaží namluvit , a jsem rád že to chápe autor - přijde doba a nebude dlouho trvat kdy čína bude číslo 2 ve světě ...

0 0
možnosti

Ondřej Palkovský

29. 1. 2008 11:11
Re: jak to vidím

Čína je paradoxně v mnoha ohledech lepším příkladem tržní ekonomiky než západní země. Ale to, co jsem popsal, je právě příkladem poněkud netržního chování. Nedá se sice vyloučit, že cílem při této politice bylo zlikvidovat USA, ale osobně bych zde spíše sázel na ignoranci základní ekonomie a zdravého rozumu.

Jinak, kdo podle Vás bude číslo 1? Rusko?

0 0
možnosti
JK

kubas_carreras

29. 1. 2008 10:31
.

Hm, jak už tady bylo zmíněno, mechanismy makroekonomiky jsou často na první pohled v rozporu se zdravým rozumem... ale o tom to je. Kdyby byl svět velkých peněz jednoduchý a logický, nepotřebovali bychom ekonomy...

Pane Palkovský, Newton si taky myslel, že dokonale chápe vesmír...

0 0
možnosti

Ondřej Palkovský

29. 1. 2008 10:41
Re: .

Kubasi, tak povídejte - kde mám chybu? Ne, vážně, já ty "mechanismy makroekonomiky" znám a většinu těchhle teorií bych vám dokázal bez problému vyvrátit. Nebo snad odmítáte věřit zdravému rozumu?

0 0
možnosti

Glock

29. 1. 2008 9:28
Pane autore

Položte si zásadní otázku: Když se zbaví dolarů (dolarových dluhopisů) - prodá je, co za tyto prostředky nakoupí? Které komodity, jakou měnu, ...¨

Kapišto?

Jinak Vaše argumenty jsou z dílny maloinvestora. Zkuste si přečíst něco o světové ekonomice.

0 0
možnosti

Ondřej Palkovský

29. 1. 2008 10:13
Re: Pane autore

Já jsem si ji právě položil. Peníze máme kvůli tomu, abychom si za ně něco koupili. Sám říkáte, že si Čína za tyto peníze toho příliš nekoupí. Jaký je tedy důvod, aby Čína tyto peníze držela, když v budoucnosti si za ně koupí ještě méně než dnes?

0 0
možnosti
RB

medea

29. 1. 2008 9:28
Jen jednoducha uvaha

Nerikam, ze vas nazor nezni zajimave. Podstatne ale je, ze neni prilis slozity a proto ho vyslovilo jiz mnoho odborniku pred vami.

Nelze tedy ocekavat, ze cinsti vladci jeho argumentaci neznaji. Nejsou tak hloupi, jak se novinari z nich snazi delat.

Zaver: holt v tom jeste "neco" musi byt a holt je realita slozitejsi.

0 0
možnosti
WD

wildge

29. 1. 2008 9:18
Vyznamny pokles dolaru

by predevsim znamenal, ze americke zbozi by bylo razem na svete velmi konkurenceschopne.

Sice by to melo vazne dusledky, USA by musely zmenit pristup k dovazenemu zbozi, ale neda se cekat zadna inflacni spirala.

0 0
možnosti

xc43t

29. 1. 2008 8:57
objektivni kritika

nebyl by tu nazor nejakeho ekonoma, ktery by clanek komentoval? neco mene hloupeho nez od UgiOchiWoo:)

0 0
možnosti

UgiOchiWoo

29. 1. 2008 8:38
Pekingská medová

Tak mi čoveče příde, že voni sou snad ten čínskej agent či co. Pošlite ten svůj canc soudruhům do pekingského kremlu, tak se vo tem dozvijó, jak na ty ouchcapky imperiálistický, který zjevně moc nemilujete, có? A to srovnání s USA a Zimbabwe fakt sedlo... jste fakt skoro rudej profesór.Rv 

0 0
možnosti
  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Je obtížné najít hloupější a nebezpečnější způsob rozhodování než dát tato rozhodnutí do rukou lidem, kteří nic neplatí za to, že se zmýlí.
-- Thomas Sowell