Nejlepší energetická politika - spekulanti

Podle posledních zpráv to začíná vypadat, že svět má problém - všichni by chtěli spotřebovávat více a více ropy, její zásoby se však začínají ztenčovat. Objevují se proto hlasy, že by s tím vlády měly "něco udělat", projednat "energetickou politiku", protože to trh přece nevyřeší.

Prudce zvýšená cena ropy během jediného roku způsobila, že v USA poklesla spotřeba ropy v prvním čtvrtletí 2008 o 2%. Lidé začínají omezovat daleké lety, aerolinky méně létají a zbavují se nehospodárných letadel, letadla létají pomaleji s menší spotřebou. Zároveň se výrazně zvýšily přepravní náklady, firmy proto začínají přesouvat výrobu blíže k místu spotřeby. Ropné společnosti investují obrovské peníze do průzkumu, cena ropných plošin proto dosahuje astronomických výšek. V Evropě povedou brzy vysoké ceny ropy ke krachu mnoha dopravců a tím omezení dopravy a "zbytečného" převážení zboží přes půlku Evropy.

Jakou energetickou politiku předvádí vlády? Místo, aby byly rády, že vysoké ceny ropy vedou ke zvyšování účinnosti a snižování emisí CO2, začínají uvažovat o tom, že zdaní "neobvykle vysoké zisky" ropných společností. Zisk ropných společností tvoří zhruba 10% ceny produktu, velká část zisku se navíc reinvestuje do rozvoje nových nalezišť. Pro srovnání, u firmy Microsoft tvoří zisk 30% prodejní ceny. Pokud by se ropné společnosti altruisticky vzdaly veškerého zisku, cena nafty by klesla z 35Kč na neuvěřitelných 31,50. Nutným důsledkem by však byl akutní nedostatek ropy v budoucnu a ještě vyšší ceny. Daně tvoří přes 50% ceny ropných produktů, jen DPH tvoří v EU kolem 20% ceny. Státy tak profitují z vysokých cen nejméně dvakrát více než soukromé společnosti.

Zatímco vlády vymýšlí "energetickou politiku" vedoucí nevyhnutelně k ještě většímu nedostatku ropy, tržní mechanismy již velmi účinně motivují lidi směrem k úspornějším technologiím, hledání nových nalezišť a dalších zdrojů energie. Prý je vysoká cena ropy způsobena spekulanty a politikové by tomu měli zabránit. Právě naopak: měli by spekulantům poděkovat za to, že místo nich řeší energetickou politiku.

Autor: Ondřej Palkovský | pátek 20.6.2008 12:59 | karma článku: 22,32 | přečteno: 2014x