Jak obejít blokování hazardu navrhované ministerstvem financím do 20 minut

Ministerstvo financí chce za účelem lepšího výběru daní zavést v ČR totalitní praktiky.  jak se důsledkům těchto praktik vyhnout jen ukazuje, jak funguje současná politika.

Státy, které respektují svobodu slova se od těch totalitních neliší tím, že v těch prvních toho cenzoři zakazují méně. Liší se tím, že v těch netotalitních žádní cenzoři nejsou. A tak když si třeba zahraniční státy stěžují na ministerstvu zahraničí, že naše noviny otiskly něco urážlivého, tak je to asi tak všechno co s tím mohou dělat.

Ministerstvo financí patrně dle hesla "účel světí postředky" chce zavést cenzuru na internetu a přiblížit nás tak totalitním státům. Internet je naštěstí velmi anti-totalitní médium a proti zavádění cenzury je odolný. Cenzurovat cokoliv je prakticky nemožné, nehodláte-li přistoupit k opravdu drsným opatřením, jako například v Číně.

Standardní blokování některých stránek stojí peníze. Stojí čas úředníka, čas administrátorů, často investice do různých technologií. Je to přechod z režimu "žádný cenzor" do režimu "blahosklonný cenzor". Je to rozdíl mezi totalitním státem, který občany přiliš neomezuje a státem založeným na respektu ke svobodě a právům jednotlivce. Po kontrolních hlášení DPH, online elektronických pokladnách a návrhu cenzorovat internet se tak nabízí otázka: Pane Babiši, kam až jste ochoten kvůli pár korunám do státního rozpočtu ochoten zajít? Obyvatelé tohoto státu nejsou vaši zaměstnanci, tak se tak k nim nechovejte. Vzhledem k tomu, že průměrně schopný člověk by případnou cenzuru internetu měl být schopen obejít během cca. 20 minut, nabízí se tak otázka: proč chcete bezdůvodně plýtvat prostředky státu a firem a diktovat firmám, jak mají připojení k internetu omezovat?

A nyní návod, který bude fungovat i v případě zavedení "cenzury internetu". Existují různé způsoby - sofistikovaní uživatelé by možná raději použil např. Tor síť. Tento návod ukazuje, jak obejdete případnou českou cenzuru pomocí standardních komerčních služeb. O formě zakazování stránek se jedná, pokud by výsledkem bylo blokování na úrovni URL, pak takové blokování je naprosto neúčinné, nemusíte instalovat vůbec nic a stačí použít šifrované připojení (ve webovém prohlížeči začíná webová stránky slovem https://).

Vytvořte si účet na poskytovateli Virtualních serverů, např. aws.amazon.com

Vytvořte si linuxový virtuální stroj - v případě amazonu to je tzv. EC2 instance, zvolíme Ubuntu Linux,   např., variantu t2.micro. Začněte na https://console.aws.amazon.com. Některé virtuální stroje jsou na určitou dobu zdarma, za jiné se platí.

Klinkěte na odkaz "EC2 - Virtual servers in the Cloud"

Klikněte na Launch instance.

Ze seznamu vyberte Ubuntu Linux, klikněte na Select:

Vyberte instanci t2.micro, možná bude fungovat i t2.nano, klikněte na Review and Launch:

Klikněte na Launch:

Nechte vytvořit nový klíč (vyberte Create a new key pair), klikněte na Download key pair a klíč uložte např. na Plochu - pod jménem Testovaciklic.pem. Poté už klikněte na Launch instance.

Nyní se vám vytvoří a spoustí virtuální server v amazon hosting centru. Klikněte na jméno instance (zde i-db5b15er9):

Vyberte v seznamu svůj virtuální server a klikněte nahoře na tlčítko Connect.

Opište si jméno instance (zde: ec2-52-91-225-36.compute-1.amazonaws.com):

Stáhněte si program putty a puttyGen.

Otevřete program puttyGen - budeme muset provést konverzi přihlašovacího klíče. Postup je následující:

  1. Klikněte na tlačítko Load a vyberte na ploše Testovaciklic.pem (musíte vybrat Soubor typu: All files, jinak soubor nenajdete)
  2. Stiskněte tlačítko Save private key a klíč uložte do souboru Testovaciklic.ppk

 

 

Otevřete putty. Ve stromě voleb vyberte Connection-SSH-Auth, klikněte na tlačítko Browse a vyberte na ploše soubor Testovaciklic.ppk:

Připojte se uživatelským jménem ubuntu - vyjeďte vlevo úplně nahoře, vyberte Session, do políčka "Host name" vyplňte opsané jméno instance. Klikněte na tlačítko Open:

Putty se následně zeptá na ověření šifrovacího klíče z druhé strany - zvolte ano:

Přihlašte se jako uživatel ubuntu

Nainstalujte web proxy server příkazy:

sudo apt-get update;sudo apt-get install -y squid

Nastavte port forwarding v programu putty. Klikněte na ikonku v levém horním rohu a vyberte Change settings.

Vyberte Connection - SSH - Tunnels. Do pole Source port vyplňte 3128, do pole Destination vyplňte localhost:3128 a stiskněte tlačítko Add. Poté stiskněte tlačítko Apply.

Pokud jste v předchozím kroku zapomněli kliknout na tlačítko Add, tak vám postup nebude fungovat!

Nastavte proxy server ve vašem webovém prohlížeči (zde obrázky ve firefoxu):

Přepněte se do nastavení - vyplňte do adresního řádku: about:preferences a klikněte vlevo na Rozšířené

V horním řádku vyberte "Síť" a klikněte na Nastavení připojení:

Vyberte "Ruční nastavení proxy serverů", do políčka http proxy vyplňte 127.0.0.1, port nastavte na 3128 a zaškrtněte "Pro všechny protokoly používat tento proxy server".

A je to. Od teď si můžete prohlížet internet, jako kdybyste seděli v nějakém hosting centru firmy Amazon po světě.

Až budete s prohlížením hotovi, můžete na webových stránkách Amazonu vypnout počítač (tlačítko Actions - Instance state - Stop) nebo použít příkaz "sudo poweroff".

 

Budete-li chtít opět v budoucnu svobodný přístup k internetu

  • spusťte svůj virtuální stroj
  • přihlašte se pomocí putty na virtuální stroj
  • nastavte port forwarding v programu putty
  • nastavte port forwarding ve vašem prohlížeči

Firma Amazon zajisté provoz procházející skrz její servery sleduje, takže pokud budete páchat pomocí jejích serverů nějaké zločiny, asi u vás brzy zaklepe policie. Je ale docela nepravděpodobné, že by někdy byla ochotna nastavovat omezení tohoto provozu podle toho, jak v Čechách ministr financí pískne. Pokud by se tak náhodou stalo, můžete lehce využít nějakého jiného poskytovatele, postup bude podobný. A pak možná uvidíte, kam až je pan Babiš v totalitních praktikách ochoten zajít.

Autor: Ondřej Palkovský | úterý 24.5.2016 15:24 | karma článku: 20,58 | přečteno: 1194x