Co hladovějícím lidem opravdu nepomůže

Na jeden kilogram hovězího masa je potřeba 8 kg obilovin. Na světě se pro výkrm dobytka využije zhruba 760 milionů tun obilí. Pokud přestanete jíst hovězí maso, bude problém hladovějících vyřešen. A vy té pohádce také věříte?

V mnoha článcích se dočtete o "rozdělení produkce" na volném trhu. Trh je směna, takže nakonec každý má to, co vyrobil nebo to, za co to dokázal vyměnit. Filosofická otázka férovosti takového "rozdělení" je sice zajímavá, nicméně pro zjištění, zda absence steaků v jídelníčku pomůže chudým, si stačí uvědomit, že příjem lidí na trhu nakonec odpovídá jejich produktivitě.

Světlou pravdou je, že západní společnost je velmi produktivní. Žije tam mnoho vzdělaných lidí, docela stabilní majetková práva umožňují dlouhodobé plánování a je tam mnoho funkčních továren a podniků - kapitálu. Lidé toho proto dokáží vyrobit hodně. Naopak lidé v rozvojových zemích žijí bohužel v prostředí, ve kterém je velmi pravděpodobné, že o vydělané peníze přijdou, pracně postavenou firmu jim zničí a o vzdělaného člověka tam skoro nezakopnete. Tamní obyvatelstvo tak dokáže vyrobit velmi málo, mnohdy to sotva stačí na obživu.

Co uděláte s penězi, které neutratíte za hovězí steak? Utratíte je za něco jiného. Protože produktivita chudých lidí se vaším odmítnutím hovězího masa nezměnila, nezmění se ani to, co si budou schopni koupit. Pokud lidé nebudou jíst dobytek, nebude se ani chovat. Jenomže nyní nadbytečné obilí nepoputuje do chudých zemí, ale použije se na výrobu něčeho jiného, co si budete ochotni za ušetřené peníze koupit. Nebo pěstitelé obilí začnou pěstovat něco jiného, za co od vás dostanou peníze. A nebo opravdu vypěstují obilí, které pak poputuje do chudých zemí, ale vy své peníze utratíte za jiné věci, které tyto chudé země před tím dovážely a nyní se pro ně stanou příliš drahé. Tamní lidé sice budou mít co jíst, ale zase jim bude chybět nějaká jiná důležitá věc.

Jediný způsob, jak pomoci hladovým lidem, je zvýšit jejich bohatství. To je možné třeba tak, že jim peníze, "rybu" darujete. Ještě lépe tím, že jim pomůžete zvýšit jejich produktivitu - naučíte je ryby chytat. Chcete-li pomoci hladovým lidem darováním "ryby", musíte jim ji poslat. Změna jídelníčku z hovězího steaku na kuřecí řízek je jen symbolické gesto, kterým ochuzujete svůj jídelníček aniž byste vylepšili jejich. Ale klidně to udělejte - jediný, kdo tím utrpí, bude vaše večeře.

 

Autor: Ondřej Palkovský | pondělí 21.4.2008 8:30 | karma článku: 20,11 | přečteno: 1628x