Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

TloolT

19. 5. 2008 20:50
Ja si teda myslim

ze kdyby se prestalo jist hovezi maso a v uveden pomeru by najednou prebyvala ryze (za predpokladu, ze 1kg masa ma stejnou vyzivnou hodnotu jako 1kg obili ), tak by spousta lidi prestala hladovet. Byl by najednou prebytek obili, a tak by klesla jeho cena. Mohly by nakupovat i ti v chudsich oblastech, nebo by se dalo posilat vetsi mnozstvi, jako humanitarni pomoc (nakoupilo by se vice za stejnou cenu)

Taky bych se odvazil tvrdit, ze mnozstvi produkovaneho obili by pokleslo, ale rozhodne ne 8x. Prejit na pestovani neceho jineho by asi mnoho lidi nechtelo (prece jen, ucit se neco noveho...)

0 0
možnosti
A

andy2000

19. 5. 2008 22:18
Re: Ja si teda myslim

Mnozstvi produkovaného obilí by pokleslo velmi výrazně, a to, o co by to nekleslo, o to by poklesly importy jiného zboží, které ty chudé země potřebují. Třeba ropy, která se používá na soustu jiných věcí...

Z druhé strany, evropané by rozhodně nepoptávali toho obilí méně, ale dost pravděpodobně by byli schopni ten "nadbytek" odebrat a využít na spoustu jiných věcí (chlast, víc pečiva atp.). 

Lidé prostě produkují, protože mají důvod. Zemědělci produkují obilí ne kvůli tomu, aby ho snědli, ale aby za něj něco dostali. Když za to nic moc nedostanou (a od těch chudáků za to fakt nic moc nedostanou), tak se jim často ani nevyplatí zasadit.

0 0
možnosti
PO

POToole

21. 4. 2008 20:07
Jedine,

co se pro ne da udelat je naucit je ty ryby chytat. Pokud jim budeme ryby davat, funguje to pouze docasne - co kdyz sami mame problem - viz. soucasna potravinova krize s ryzi.

Demokracie je ale zaroven nejlepsi prostredi pro chytani ryb...:-)

0 0
možnosti
ZK

SID09

21. 4. 2008 12:45
Recept je jasný

Žádné darované ryby ale jen a pouze práce, jasné právní zázemí  a vymahatelnost práva. Bez těchto atributů nebude možná žádná efektivní pomoc hladovějícím.

U řady států je vidět, že jejich právo na sebeurčení jim přineslo jen bídu a hlad a pouze koloniální nadvláda by dokázala zrušit nešvary. způsobené nacionálními politickými vůdci.

Je úplně jedno, jestli jíme maso, nebo sójové boby - to hladovějící Africe nepomůže. Většina potravinové pomoci je nakonec stejně rozkradena a směněna na střelivo......

Je třeba nejprve odstranit politiky, kteří těmto hladovějícím státům šéfují. protože evidentně nezvládají svoji vůdcovskou roli a pak se dá teprve bavit o tom, jakým způsobem lze pomoci.  Zahraniční investoři šli do ČR taky až po změně režimu, až bylo jasné, že o své investice nepříjdou. 

0 0
možnosti
H

halohalo

21. 4. 2008 12:58
Re: Recept je jasný

A co svoboda? ;-D

0 0
možnosti
PK

ja314

21. 4. 2008 12:00
poznamka

nicmene je pravda, ze 1kg masa lze vyprodukovat se znacne rozdilnymi vstupy na strane rostlinne potravy:

- hoveziho je to cca 8:1- u veproveho myslim cca 7:1

- u drubeze jsme na 2-3:1

- u pestovanych ryb temer na 3:2

Tohle je treba brat v uvahu vyjdeme-li z premisy, ze neni dostatek potravin pro vsechny (bez ohledu na majetek).

0 0
možnosti
A

andy2000

21. 4. 2008 13:43
Re: poznamka

Ne, tohle vůbec potřeba brát v úvahu není. Jestliže chcete nasytit co nejvíce lidí, zvolíte tu nejlevnější variantu. Obilí je levnější než steaky, takž pokud chcete co nejefektivněji využít své peníze na pomoc ostatním, tak je lepší poslat jim do afriky obilí než hovzí - nasytíte tím víc lidí.

Kolik je potřeba obilí na 1kg hovězáho je úplně irelevantní. Bez ohledu na to, co jíte, ti chudí se stejně k tomu obilí nedostanou. Pokud jim ho přímo nepošlete, ale to prostě změnou jídelníčku neuděláte.

0 0
možnosti
B

bullterrier

21. 4. 2008 10:35
hladomor

Ve své podstatě, čím "humánější" chování Evropy a Severní Ameriky, tím větší později hladomory a tím víc mrtvých v různých konfliktech. Já bych tomu nechal volný průběh a jen zpřísnil imigrační politiku. Jinak se nám to škaredě vymstí.

0 0
možnosti
K

K-D

21. 4. 2008 9:38
Zlomyslná poznámka

Při vývoji druhu Homo se ukázalo, že všechny pokusy specializovat se na vegetariánskou stravu vedly k zániku. Udržel se nakonec jen druh Homo, který je všežravec.

0 0
možnosti
  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2292x
Je obtížné najít hloupější a nebezpečnější způsob rozhodování než dát tato rozhodnutí do rukou lidem, kteří nic neplatí za to, že se zmýlí.
-- Thomas Sowell