Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nerada ruším, ale hoří

Ničivé plameny už zachvátily obrovská území. Statisíce lidí se dusí, hynou rostlinné a živočišné druhy. Média by měla přibližovat, nicméně vzdalují. Děs se odehrává tak daleko, že se nás nedotkne. Nejspíš.

Pralesy a krajina v Indonésii lehají popelem, satelit NASA odhalil přes sto tisíc požárů. Tradiční shrnutí situace pro našince se nese v tomto duchu: "Třetí svět zase něco podělal a sám si za to může, ve vyspělých státech by se nic podobného nemohlo stát a buďme rádi, že žijeme tam, kde žijeme. Rozumný, citlivý a pozitivně myslící Evropan si tím nebude přitěžovat na duši, když stejně nevidí do karet hráčů a ze své pozice nic neovlivní…" Je to jisté? A nepřišlo vám někdy divné, proč nám v dnes tak informačně vyspělé době ty karty okamžitě neukazují? A co vlastně bývá dříve – nezájem lidí, nebo nezájem někoho, kdo tahá za nitky a řídí média a tedy to, co půjde na přetřes?

Indonéské i světové zdroje jasně říkají, že příčin požárů je více a nitky vedou i do nejvyšších pater světově vyspělé ekonomiky. Obří korporace, zamořující území palmovými nebo akáciovými plantážemi, nevlastní místní obyvatelé, to dá rozum. I když ti nejníže postavení místní zemědělci škrtli často osudovou sirkou, zisky z neštěstí půjdou hlavně spekulantům s pozemky a jiným přeborníkům na byznys. A my jsme jejich ovečky, jejich vděční spotřebitelé. Drtivá většina z nás odebírá jejich zboží po kilech ročně, jelikož je levné. Oni nám ulehčují život, my je za to máme rádi a jsme členy jejich fan klubů na sociálních sítích (ale to víte, že ano - proč si např. myslíte, že jsou ty nejlákavější dobrotky poslední roky cenově při zemi?). Že je v roli ještě kdosi třetí a ten zákonitě musí utřít nos, je smutné, ale historicky se opakující pravidlo. Nicméně přesto…!

Přesto věřím, že se lidstvo vyvíjí a kamsi posouvá. Století za stoletím ubývá násilí a přibývá inteligence a osvícených myslí, které vnímají ve vyšších souvislostech. Prosím, využívejte média nejlépe, jak umíte. Jedinečnou křehkou krásu Indonésie máte na monitoru jako na dlani. Co vše se může stát i nám, až tato krása během mžiku zmizí, lze vyčíst ze solidních zdrojů také. Nejsme už jen manipulovatelné ovce. Můžeme sledovat, reagovat, měnit svůj životní styl od přímočaré jednoduchosti a chtíče k radosti z hlubších hodnot. Smíme jednat, můžeme se ozvat. A když se nás ozve dost, pohneme vláknem, vedoucím k jádru - k ohnisku.

 

Autor: Lucie Barošová | sobota 7.11.2015 7:00 | karma článku: 22,24 | přečteno: 1452x
  • Další články autora

Lucie Barošová

Kuras vybuchl a není se čemu divit

Debata v Českém rozhlase na téma islám doznala nečekaného konce: oba diskutující se rozešli ve zlém, oba před oficiálním koncem pořadu. Lidé teď o tom rozumují, ozývají se hlasy proti všem drtičům vyznavačů Mohameda. Také jsem citlivá na jakékoli házení lidí do jednoho pytle, nicméně si myslím, že tento konkrétní konflikt byl o něčem jiném. Pana Kurase se zastávám.

27.11.2014 v 9:40 | Karma: 40,31 | Přečteno: 6977x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

Obří špinavý byznys od A do Z, aneb co baštíme po kilech

Jeden aby se dneska bál nakupovat! Taky už vás ty alarmy o škodlivosti toho či onoho prudí? Pohoršuje vás předhazování smutného osudu lidí a zvířat kdesi v tramtárii, protože co vy s tím? Souhlas - k nápravě zeměkoule jsme malí páni a každý máme svých starostí dost. Ale víte co? Mně to stejně nakonec nedalo a našla jsem si o palmovém oleji fakta. A říkám vám - jsme v něm naložení až po uši!

1.10.2014 v 10:05 | Karma: 21,19 | Přečteno: 1412x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Lucie Barošová

Mrtvé dívenky jsou v lese i v nás

Naše děti. Potají si zblízka prohlížíme jejich tvář, když spí. Posloucháme jejich obdivné řeči o pejscích a kočičkách. Než jsme je měli, většinu z nás nenapadlo, že bychom kdy toužili říkat někomu tak malému:Miláčku! Ale už je to tady, plácáme se v citech a nejhezčí slova, která jsme kdy slyšeli, zní: Miluju mámu a tátu! Půjde jim to na tanečních? Přerostou nás jednou? Nechají se od nás ještě obejmout, až vyrostou...? A náhle konec. Vražda ---

10.9.2014 v 23:35 | Karma: 23,95 | Přečteno: 1410x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

Ten, kdo vešel do kamene

Prožít tak nějaké pohádkové dobrodružství! Umět létat nebo předpovídat budoucnost! To jsou naše touhy z dětství, které později přecházejí zase do jiných divokých představ. Já si třeba utkala pohádku o velkém balvanu, ve kterém je ukryta veškerá moudrost světa, a o vyvoleném, kterému je za jeho skutky dovoleno do kamene vstoupit. Když pak dotyčný člověk vyjde ven, je osvícený, plný míru a poznání. Toužila jsem spatřit ten zázrak! Najít někoho, kdo vešel do kamene a promluvit si s ním.

22.7.2014 v 7:00 | Karma: 20,38 | Přečteno: 746x | Diskuse| Letní povídka

Lucie Barošová

Do nedávna mě vegani prudili

Zase měli veřejnou akci! V Praze. Ne že bych tam byla, ale pozorovala jsem jejich přípravy na Facebooku. Vegani s fotkami kočiček a pejsků, vůkol květinky. Papíry s mírovými hesly vybarvené pastelkama a fixkama... Co vy na to? Nasírají vás? Pohoršuje vás to? Nebo snad inspiruje...?

22.6.2014 v 8:00 | Karma: 15,96 | Přečteno: 2372x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3059x
Autorka je píšící ilustrátorkou a tvůrkyní Omalovánek Lucie. Byla také pracovnicí v záchranné stanici pro dravce a sovy, canisterapeutkou, pracovala s dětmi a seniory, včetně postižených klientů. Byla externí novinářkou, muzikantkou ve dvou kapelách, zahradnicí, hadí ženou a tak všelijak. Nyní je na rodičovské dovolené a ve zlomcích volna se připravuje na pomalu, ale jistě se blížící nový start do aktivního života s větším rozhledem, jasnějšími představami a vysokými cíli.

http://www.omalovanky-lucie.cz/

Seznam rubrik