Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mé připomínky k Strategii boje proti sociálnímu vyloučení

Žila jsem 10 let na Vítkovsku. Tam nelze Romy nepotkat, oplývám zkušenostmi. Také jsem s Romy různého věku pracovala v sociálních ústavech. A někteří Romové jsou moji přátelé. Přesto nesouhlasím se schválenou Strategií boje proti sociálnímu vyloučení na roky 2011 – 2015.

Vídám oknem autobusuLucie Paceltová

Zaujal mě blog Františka Matějky: http://frantisekmatejka.blog.idnes.cz/c/211232/Strategie-boje-proti-socialnimu-vylouceni-Fraska-a-tragikomedie.html . Abych si utvořila nestranný názor, vyhledala jsem si přesné znění Strategie boje proti sociálnímu vyloučení, kterou předložila vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková a připravila vládní Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách. Tuto strategii vláda schválila 21. 9. 2011. Mé poznámky znějí takto:

1)      Když se plán jmenuje: "Strategie boje proti sociálnímu vyloučení", proč je v něm vzápětí řeč pouze o Romech? Nevím, proč by zmiňované výhody a podpory všeho druhu měly čerpat pouze romské rodiny, ale ostatní rodiny, žijící na stejné hraně společnosti a trpící shodnými problémy a nešvary, nikoli? Je nesporné, že Romů je mezi sociálně vyloučenými drtivá většina, ale neměly by být přehlíženy ani „bílé či jinak barevné“ menšiny. Pozornost si zaslouží každý, komu sociální vyloučení hrozí – a to bez rozdílu v barvě pleti. Nebo ne? Pak chci vědět PROČ?

Osobní zkušenost: Víckrát mě zamrzelo, když jsem se ve školském, sociálním nebo zdravotním systému setkala s prakticky shodnými diagnózami dvou dětí – Roma a „Neroma“, přičemž romské dítě dostalo státem přiklepnuto více finančních výhod, než „neromské“. Rodiče „Neroma“ měli zkrátka smůlu a museli si někde na podporu zdraví a rozvoje svého potomka půjčit, když na drahou službu neměli dost financí. Není to fér. A to prosím ještě nová strategická pomoc Romům ani nezačala!

2)      Jak už psal zmíněný pan Matějka, výhod je ve strategii pro sociálně vyloučené až moc a vyjdou stát zatraceně draho. Otázkou je, zda si je všichni obdarovaní zaslouží, aniž by mnozí z nich vyvinuli sebemenší vlastní aktivitu. Na rozdíl od pana Matějky si sice myslím, že rozumná strategická podpora potřebná je a dokonce se z dlouhodobého hlediska vyplatí, ale při pročítání konkrétních bodů také vnímám, že je péče státu zbytečně přehnaná a při plošném zavádění zneužitelná. Určitě souhlasím s podporou vzdělávání a dohlédnutím na školní docházku apod. Vždyť důvodem vyloučení individua je většinou jeho nedostatečná znalost a zažití si pravidel a zvyků společnosti, která za to dotyčného následně vyloučila. Ale jinak nevím, proč by měl kdokoli zdravý a svéprávný dostávat větší podporu v otázce zaměstnanosti, bezpečnosti, bydlení a zdravotnictví, než ostatní občané. My – sociálně nevyloučená většina – to rovněž nemáme lehké a nikdo na nás ohledy nebere. Svět plnoletých svéprávných lidí klade zkrátka na všechny své členy vysoké nároky - a ukaž, co umíš.

Osobní zkušenost: Zhoubný vliv přílišného pomáhání a nesamostatnosti při řešení důležitých situací jsem pozorovala i sama na sobě. Dokud za mě kdysi řešil veškeré úřední a finanční problémy bývalý přítel, příliš jsem se o ně nezajímala. Sice jsem nebyla bez práce, ale nesnažila jsem se výrazně zlepšovat, hledat nové cesty, dát si vyšší cíle. Nebyl důvod. Na lepší a pohodlnější řešení zvenčí se rychle zvyká.

3)      Nesouhlasím s návrhem: „upravit zákon tak, aby nebylo možné posílat děti do ústavu kvůli špatné ekonomické situaci rodiny“.

Osobní zkušenost: Znám důvěrně dost dětí, které byly z rodin odebrány. A vždycky mi přišlo, že se tak stalo v nejvyšší čas! Ať už šlo o Romy nebo „Neromy“, když se dostaly do ústavní péče odebrané děti, byly zanedbané a bez znalosti základních společenských a hygienických návyků! Po čase je trpělivé vychovatelky naučily všemu, co má každý umět, nebo se aspoň pokoušely děti těmto způsobům přiblížit, co to šlo. Když to vezmu statisticky a konkrétně s ohledem na Romy, nejryzejší a nejhezčí bytosti vyrostly z těch, které v ústavu nikdo z příbuzných nenavštěvoval! Je to pouze můj soukromý výzkum a nikomu jej nevnucuji, ale s návrhem si vysloveně protiřečí.

Závěrem přidávám pár dalších postřehů o Romech:

1)      Romové jsou srdečnější než my. Rodina a přátelé jsou jim nade vše. Romská kamarádka mi vyprávěla, že její maminka jí byla nejlepším a nejbližším člověkem. A když jí zemřela, umřela polovina její duše s ní a nikdy se z toho nevzpamatovala. Tato dívka taky ráda vaří ve velkém: „Víš jak – kdyby náhodou někdo přišel...“. Jistě, znám pár romských rodičů, kteří na vlastní dítě kašlou. Navštíví je v ústavu po prvé po 12 letech, donesou pozlacené řetízky a plyšáka, pomluví místní personál, nakrmí dítě sliby společné budoucnosti – a pak už se neukážou. Ale právě tyto romské děti snášejí objev a následné zmizení rodičů ještě hůř, než „neromské“. Nenávratně se na nich žal podepíše, často i trvalým zhoršením zdravotního stavu.

2)      Romové se umějí bavit a mají herecké nadání. Kde je Rom, tam je často živo a smích. Znám  mladého Roma, který hraje v ochotnickém divadle – jde mu to výborně, všechna čest. Bývají to také skvělí muzikanti a tanečníci. Takže je sice fakt, že většina Romů špatně koncentruje pozornost, nejsou systematičtí a tím pádem jim moc nejde učení. Žijí dneškem - ale v tom je i jejich kouzlo.

Z předchozích dvou poznatků mi vyplývá, že jedno z nejlepších uplatnění čeká na Romy v sociálních sférách a v umění či šoubyznysu. Pár takových znám a lidé je  mezi sebe  přijali – i bez strategických dotovaných programů.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lucie Barošová | pondělí 3.10.2011 6:00 | karma článku: 22,43 | přečteno: 1590x
  • Další články autora

Lucie Barošová

S blogováním na iDnes končím

Před několika dny odešla z iDnesu Tereza Boehmová. Proč? Protože Babiš. A mě už to tu bez ní nebaví, zjistila jsem, že pro mě byla symbolem blogů. Takže to taky balím. Bylo mi ctí a potěšením během všech těch 101 setkání s vámi.

18.5.2017 v 10:08 | Karma: 21,60 | Přečteno: 1778x | Diskuse| Hyde park

Lucie Barošová

Kdo je tu intelektuál?

Jsem intelektuálka. A co vy? Kdo je podle vás intelektuál? Zkuste si zformulovat charakteristiku, jak ji vnímáte. Napište mi ji celou nebo nejvýraznější rys takového člověka - podle vás. Zajímají mě pozitivní i negativní významy.

3.4.2017 v 13:33 | Karma: 23,43 | Přečteno: 4731x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

Můj stý blog a top 10 zjištění

Dopracovala jsem se v blogování na iDnesu ke stovce. Co mi to dalo a vzalo? Extrakty poznání z nejvýraznějších oblastí, ve kterých jsem se ráchala, shrnu krátce a zvesela v deseti bodech.

10.2.2017 v 9:28 | Karma: 19,57 | Přečteno: 315x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

O prezidentovi a jeho hanobení

Ti komunističtí poslanci mají svým způsobem pravdu. Měli bychom se vyjadřovat slušně. Vadí na tom někomu něco?! Mno...

15.11.2016 v 23:31 | Karma: 23,10 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika

Lucie Barošová

Přichází 28. říjen 2016

Zítřejší státní svátek bude akční! Lidé budou zřetelně rozděleni hradní zdí na dva tábory, které se budou přít, kdo z nich je zrno a kdo plevy.

27.10.2016 v 14:10 | Karma: 27,23 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli dva lidé. Na místě...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:55

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomoci to má těm,...

Carlson má pořad v ruské televizi. V prvním díle řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46

Konzervativní americký moderátor Tucker Carlson spustil vlastní pořad na ruské státní televizi...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2863x
Autorka je píšící ilustrátorkou a tvůrkyní Omalovánek Lucie. Byla také pracovnicí v záchranné stanici pro dravce a sovy, canisterapeutkou, pracovala s dětmi a seniory, včetně postižených klientů. Byla externí novinářkou, muzikantkou ve dvou kapelách, zahradnicí, hadí ženou a tak všelijak. Nyní je na rodičovské dovolené a ve zlomcích volna se připravuje na pomalu, ale jistě se blížící nový start do aktivního života s větším rozhledem, jasnějšími představami a vysokými cíli.

http://www.omalovanky-lucie.cz/

Seznam rubrik