Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hvězda komunismu stoupá. Vrátíme staré "dobré" časy?

Čtu předvolební průzkumy a vidím rudě! Mnohým občanům starší generace očividně odplavil čas vzpomínky na vše zlé, co za komančů bylo. A mnohým ode mě mladším se zase nechce hledat pravdu a věří na třešňové pohádky! Je mi 33 let a přispívám s konkrétními prožitky z dob totáče, jako škodění sovětských vojsk, zákazy... A co vy? Taky pamatujete ty hnusy, nebo jste přešli k těm, co řvou, že tehdy byly levné rohlíky a tudíž bylo dobře?! Zavzpomínejme na staré "dobré" časy...

Sovětská vojska např. vypálila hrad Sovinec!Kalendář s mými kresbami

Jsem jedno z mnoha Husákových dětí: V mateřské školce nám visel na nástěnce Lenin, pak jsem byla jiskra jasná a malou chvilku pionýrka. Ještě jsem dokonce stihla jeden povinný ročník ruštiny, toho hezkého a snadného jazyka. Že byly v Jednotě na nedostatkové zboží fronty, mi bylo ukradené. Akorát mi přišlo divné, že nikde nešlo dokoupit další gramodesky s Kubišovou a Neckářem, tak jsem si pouštěla stále dokola aspoň ty dva naše staré kousky s jednou písničkou nahoře a jednou dole.

Bylo mi také líto spolužáka, který se o přestávce hlasitě pochlubil, že má příbuzné v té druhé části Německa. "Soudržka" mu vynadala a schytal dvojku z chování. Divil se, brečel, jenže pozdě bycha honit. Nám, zmateně přihlížejícím dětem, bylo vysvětleno, že lidé z nepřátelské druhé části Německa jsou zlí. Stále by chtěli pokračování války a vystrkují prý růžky. Tak proto kázeňský trest, to dá rozum!

Taky nebylo vhodné nikde mluvit o časopisech, které po domácku vyráběl náš známý a my měli také pár čísel. Utajení mě mrzelo, bylo v nich totiž o trempování a plno krásných obrázků - linorytů. Některými výtvarnými díly přispíval i taťka a já měla chuť se s jejich výtisky pochlubit před děckama, ale prostě to nešlo. Nevím proč? Byli na nich zpodobnění kovbojové, tuláci a příroda - prostě záhada, co na tom komu vadí... K nám se vůbec sjížděli různí zeleně odění strejdové a tety. A ti občas při společných výšlapech do přírody přehlédli, že děti jsou poblíž a natahují uši po každém dospěláckém moudru, tak jsem tu a tam zaslechla něco úplně jiného, než co se říkalo ve škole: totiž že komunisti jsou děsní lumpové. Pro nedostatek dětem pochopitelných důkazů jsem tehdy sama v sobě zaujala k věci neutrální stanovisko a spíš si hrála s panenkami.

Jednoznačně proti jsem byla pouze vůči Sovětským vojínům, zde nebylo nad čím váhat! Od desíti let jsem totiž bydlela těsně vedle vojenského prostoru Libavá. A to znamenalo:

- Strachovat se o úrodu ovoce. Ti mladí Rusáci totiž chodívali na zahrady krást, i my je víckrát načapali na jablkách. Bylo mně tehdy těch vyjukaných poďobaných kluků líto, omlouvali se, že mají zkrátka strašný hlad.

- Vidět při cestách na hřiby "do vojenského" zaniklé domy, které zničili Rusáci. Apokalypsa začínala hned 3 km od nás, u počmáraného kláštera Stará voda.

- Muset při chůzi podél silnice pravidelně překračovat desítky rozježděných kun, ježků a dalších zvířátek, jelikož Rusáky v náklaďácích a tancích bavilo ty tvorečky trefovat (Po odsunu sovětských vojsk už těch mrtvolek nikdy nebylo takové množství, naši vojíni pěstují asi jiné koníčky).

- Slýchat o znásilněních. Třeba malá Katka, co bydlela kousek od nás, mi barvitě líčila, že její maminka tuhle přiběhla domů s brekem a měla na sobě jen triko. Gaťata a kalhotky ne. A řekla tátovi, že ji znásilnil Rusák, táta zuřil. Po devíti měsících se narodila holčička, co se nepodobala nikomu z rodiny, byla prý po Rusákovi. A Katku moc mrzelo, že mimino brečelo jako každé jiné - těšila se, že až jí dovezou sestřičku z porodnice, bude žvatlat rusky, jenomže prdlajs.

Takže na Rusáky jsem nadávala taky - a nejen to! Jednou jsme s kamarádkou sebraly veškerou odvahu a vymyslely na ty darebáky pomstu! Prašnou cestu, kudy Rusáci jezdívali, jsme zatarasily spadanými větvemi z vůkol rostoucích náletů. Okolo jsme natahaly ještě kamení z potůčku a všechno dohromady převrstvily bahnem. Veledílo nám sahalo místy až ke krku a lopotily jsme se s ním skoro hodinu! Pak jsme zaslechly z dálky přijíždet kolonu a běžely se schovat do úkrytu ve svahu, jen šošolky nám čouhaly jak jsme sledovaly, co se pod námi děje. První náklaďák zkusil bariéru projet, ale nepodařilo se mu to. Tak zastavil a za ním všichni ostatní. Z vozů vyskákali nadávající vojáci - umíraly jsme strachy, že začnou pročesávat okolí a zajmou nás! Ale akorát během pár minut odklidili překážku a jeli dál. Mno, stopu dějin jsme tím činem nepozměnily, ale dodnes máme nač vzpomínat!

Pak přišla sametová revoluce. Rodina i známí se radovali, černobílá televize plná Krylů, Havlů, Milady Horákové a uranových dolů. Hrozné zprávy o tom, co bylo doteď pod pokličkou! Klíče cinkaly, konečně zazněl veřejně hlas mnou od pěti let milované Kubišové a já byla hrdá a šťastná, že žiji v tak významné době. A tak nějak mi to zůstalo. Stále se setkávám s neuvěřitelnými příběhy o křivdách, které se tomu či onomu člověku přihodily v dobách komunismu. Dokonce i na mé staré známé Rusáky jsem narazila opětovně, když jsem ve dvaceti žila půl roku na hradě Sovinci. Psala jsem tehdy svoji první (nikdy nevydanou) knihu Sovinec na pranýři a využívala hojně úryvků z novin a z místních písemných pramenů. I zjistila jsem, že hrad sloužil do konce 2. světové války jako sklad pro jednotky SS a důstojníky Wehrmachtu. To nejúžasnější, co zde skladovali, byly zásoby francouzských koňaků a vín, a při kvapném opouštění hradu 8. května 1945 tam tento "poklad" zanechali. Když na Sovinec dorazili sovětští vojáci, posilňovali se alkoholem tak mocně, až hrad 10. května nechtěně zapálili a došlo k dalekosáhlým škodám... Ti kluci zkrátka se svým jednoznačným přístupem nikdy nezklamou!

Takže toto nosím v hlavě. A když k tomu přidám i nauky a výzkumy popírající, že by ideje komunismu mohly za lepších podmínek a v rukou lepších lidí přecijen fungovat, přikláním se - dnes už jednoznačně - ke stanovisku, které jsem po prvé slyšela od zelených strejdů a tet: KOMUNISTI JSOU DĚSNÍ LUMPOVÉ!

Autor: Lucie Barošová | čtvrtek 27.9.2012 7:00 | karma článku: 39,53 | přečteno: 6105x
  • Další články autora

Lucie Barošová

S blogováním na iDnes končím

Před několika dny odešla z iDnesu Tereza Boehmová. Proč? Protože Babiš. A mě už to tu bez ní nebaví, zjistila jsem, že pro mě byla symbolem blogů. Takže to taky balím. Bylo mi ctí a potěšením během všech těch 101 setkání s vámi.

18.5.2017 v 10:08 | Karma: 21,60 | Přečteno: 1778x | Diskuse| Hyde park

Lucie Barošová

Kdo je tu intelektuál?

Jsem intelektuálka. A co vy? Kdo je podle vás intelektuál? Zkuste si zformulovat charakteristiku, jak ji vnímáte. Napište mi ji celou nebo nejvýraznější rys takového člověka - podle vás. Zajímají mě pozitivní i negativní významy.

3.4.2017 v 13:33 | Karma: 23,43 | Přečteno: 4719x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

Můj stý blog a top 10 zjištění

Dopracovala jsem se v blogování na iDnesu ke stovce. Co mi to dalo a vzalo? Extrakty poznání z nejvýraznějších oblastí, ve kterých jsem se ráchala, shrnu krátce a zvesela v deseti bodech.

10.2.2017 v 9:28 | Karma: 19,57 | Přečteno: 315x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

O prezidentovi a jeho hanobení

Ti komunističtí poslanci mají svým způsobem pravdu. Měli bychom se vyjadřovat slušně. Vadí na tom někomu něco?! Mno...

15.11.2016 v 23:31 | Karma: 23,10 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika

Lucie Barošová

Přichází 28. říjen 2016

Zítřejší státní svátek bude akční! Lidé budou zřetelně rozděleni hradní zdí na dva tábory, které se budou přít, kdo z nich je zrno a kdo plevy.

27.10.2016 v 14:10 | Karma: 27,23 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3059x
Autorka je píšící ilustrátorkou a tvůrkyní Omalovánek Lucie. Byla také pracovnicí v záchranné stanici pro dravce a sovy, canisterapeutkou, pracovala s dětmi a seniory, včetně postižených klientů. Byla externí novinářkou, muzikantkou ve dvou kapelách, zahradnicí, hadí ženou a tak všelijak. Nyní je na rodičovské dovolené a ve zlomcích volna se připravuje na pomalu, ale jistě se blížící nový start do aktivního života s větším rozhledem, jasnějšími představami a vysokými cíli.

http://www.omalovanky-lucie.cz/

Seznam rubrik