Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Důchodkyně útočí

Znáte ten vtip o zajíčkovi, který si šel ke krtkovi půjčit lopatku? Po cestě jej napadlo tolik důvodů, proč mu zřejmě soused lopatku nepůjčí, že když mu pak krtek otevřel, vyhrkl: "Tak si tu svoji lopatku sežer!!" A přesně tohle se mi před pár dny stalo, civěla jsem jako krtek a nevěděla, jestli se mám urazit nebo smát.

Bydlím rok v domě, kde připadá přibližně 15 bytů na vchod. Struktura zdejších obyvatel je běžná: pracující rodiny s dětmi, podnájemníci s dočasnými plány a senioři. Do nedávna jsem si myslela, že naše brněnská čtvrť i náš dům jsou vcelku klidné a spořádané místo a suše konstatuji, že za relativně klidné a spořádané občany považuji i mě a přítele. Ten dokonce působí na nezasvěcené natolik charakterním dojmem, že byl nedávno - aby toho neměl krom svých dvou prací a mnoha jiných zájmů málo - zvolen na domovské schůzi předsedou. A co se nestalo...

Sedím takhle v pátek odpoledne nad výkresem, snažím se na to ilustrování koncentrovat, neb termín tlačí a mozek se vaří. Tu slyším zvonek. Ne u vchodu, ale před bytem - kdopak to k nám zavítal? V kukátku vidím starší paní a otevírám.

"Dobrý den. Uff, to je záběr, dojít až k vám nahoru. Máte, prosím, doma manžela?"

"Bohužel zatím ne, paní."

Tvář neznámé návštěvnice se zachmuřila: "A kdy přijde?"

"To bohužel nevím. Přichází domů v různou dobu, má toho hodně. Snad po šesté už by tu mohl být. Přijdete znova, nebo mu mám něco vzkázat?"

Seniorce se ztratil úsměv nenávratně. Zeptala se mě, zda je muž oním pánem, který to tu všechno řídí. S nejistým výrazem jsem lovila v hlavě vhodnější výraz, než "ten, který to tu všechno řídí", ale nebyla jsem puštěna ke slovu. Vyslechla jsem si, jak paní chtěla upéct buchtu, ale vyhodily jí pojistky. A že od minulého týdne, co přišel ten chlap a měnil elektroměry, se jí to stává pořád. Pak, stojíc stále krok přede mnou, na mě upřela slzavý vyčítavý pohled a zeptala se:"Proč jste vůbec dopustili, aby ty elektroměry měnili?!? K čemu to bylo?!?"

Technice vůbec nerozumím, jen mlhavě tuším, že elektroměry se čas od času měnit musí podle normy. Chtěla jsem paní doporučit, ať spíše zavolá opraváře, Bytasen nebo zkrátka zvolí přímou a rychlejší cestu k nápravě, než je vyřizování přes předsedu. Koneckonců je to její vlastní byt. Při vzpomínce na mé roky zaměstnání v domově pro seniory mi ale nepřišlo divné, že si dotyčná neví rady, na koho přesně se obrátit. Ovšem opět jsem nestihla promluvit.

Paní přede dveřmi začala zrychlovat dech, rudnout a lamentovat: "Vyřidte manželovi, že co se děje dneska, to jsem za mého mládí nikdy nezažila! A že poslední roky stojí zdejší vedení za hovno!!"

To už mě přešla trpělivost. Řekla jsem dotyčné, že být ve vedení není nic jiného, než muset řešit moře úředních i mezilidských nesrovnalostí zadarmo a ať si to klidně převezme ona. Ubezpečila jsem se, zda chce skutečně vzkaz po mně vyřídit . Paní už se sice dostávala z vytržení, ale trucovitě řekla, že ano. Tak jsem zopakovala její věty o elektroměrech, pojistkách, buchtě a hovnech, shodly jsme se, že tohle je to pravé k citaci, štěkly jsme na sebe na shledanou a prudce jsem zavřela dveře.

Odmítla jsem dopustit, aby na mě podobné návštěvy chodily vylévat žluč častěji. Vyvěsila jsem na nástěnku všem spoluobčanům prosbu, aby se do budoucna při návštěvě našeho bytu chovali slušně a šetřili si agresi na domovní schůzi. Přítel bral můj písemný i seniorčin ústní vzkaz s humorem a klidem sobě vlastním, akorát dotyčné nemohl pomoci. Zapomněla se mi totiž představit, podle popisu ji nepoznal a - představte si - od té doby nepřišla.

Závěrem malé upozornění: Tím, že zmiňuji konkrétní historku, netvrdím, že takovíto jsou všichni senioři. Mám přátele v rozmezí 3 - 94 let a se seniory si obvykle rozumím výborně. Většinou píši na blog konkrétní příklady, s tím, ať si z nich každý čtenář vydedukuje, co je mu libo. Ale pravidelně se najdou chytrolíni, kteří mi přisuzují zobecňování celých skupin obyvatel. To jest blbost - ani tři podobné zkušenosti ještě nevytvářejí pravidlo - ač by se tím běh světa mnohým příjemně zjednodušil a nebylo by třeba stále nově a nově přemýšlet. Neházím nikoho do jednoho pytle, raději zvesela pozoruji variabilitu dění. A co týden, to nová originální sranda.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lucie Barošová | čtvrtek 4.8.2011 6:00 | karma článku: 21,14 | přečteno: 2406x
  • Další články autora

Lucie Barošová

S blogováním na iDnes končím

Před několika dny odešla z iDnesu Tereza Boehmová. Proč? Protože Babiš. A mě už to tu bez ní nebaví, zjistila jsem, že pro mě byla symbolem blogů. Takže to taky balím. Bylo mi ctí a potěšením během všech těch 101 setkání s vámi.

18.5.2017 v 10:08 | Karma: 21,60 | Přečteno: 1778x | Diskuse| Hyde park

Lucie Barošová

Kdo je tu intelektuál?

Jsem intelektuálka. A co vy? Kdo je podle vás intelektuál? Zkuste si zformulovat charakteristiku, jak ji vnímáte. Napište mi ji celou nebo nejvýraznější rys takového člověka - podle vás. Zajímají mě pozitivní i negativní významy.

3.4.2017 v 13:33 | Karma: 23,43 | Přečteno: 4732x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

Můj stý blog a top 10 zjištění

Dopracovala jsem se v blogování na iDnesu ke stovce. Co mi to dalo a vzalo? Extrakty poznání z nejvýraznějších oblastí, ve kterých jsem se ráchala, shrnu krátce a zvesela v deseti bodech.

10.2.2017 v 9:28 | Karma: 19,57 | Přečteno: 315x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

O prezidentovi a jeho hanobení

Ti komunističtí poslanci mají svým způsobem pravdu. Měli bychom se vyjadřovat slušně. Vadí na tom někomu něco?! Mno...

15.11.2016 v 23:31 | Karma: 23,10 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika

Lucie Barošová

Přichází 28. říjen 2016

Zítřejší státní svátek bude akční! Lidé budou zřetelně rozděleni hradní zdí na dva tábory, které se budou přít, kdo z nich je zrno a kdo plevy.

27.10.2016 v 14:10 | Karma: 27,23 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2863x
Autorka je píšící ilustrátorkou a tvůrkyní Omalovánek Lucie. Byla také pracovnicí v záchranné stanici pro dravce a sovy, canisterapeutkou, pracovala s dětmi a seniory, včetně postižených klientů. Byla externí novinářkou, muzikantkou ve dvou kapelách, zahradnicí, hadí ženou a tak všelijak. Nyní je na rodičovské dovolené a ve zlomcích volna se připravuje na pomalu, ale jistě se blížící nový start do aktivního života s větším rozhledem, jasnějšími představami a vysokými cíli.

http://www.omalovanky-lucie.cz/

Seznam rubrik