Prospěl/a s vyznamenáním?

Vysvědčení, ať už pololetní nebo závěrečné je vlastně něco jako diplom. Jen s tím rozdílem, že za diplom dostanete vždy pochvalu, ale za "špatné" vysvědčení nedostanete nic. Tedy děti nedostanou nic. Snad jen "drškovou" nebo dokonce výprask. Nedivím se, že spousta dětí, kterým se dvakrát nedaří, v těchto dnech obsazuje telefonní linky důvěry.

ilustrační foto

Možná by se měli rodiče zamyslet nad svými reakcemi. Vždyť musí vědět, jak se jeho dítko průběžně učí, jaké má ve škole výsledky, jaké úspěchy či prohry, co mu jde a nejde...

Proč až v den vysvědčení vyvádí jako píchlá telata a stresují dětičky? Už by měli dávno tušit, jaké vysvědčení jejich ratolest donese.
A co víc, svět se kvůli špatnému vysvědčení nezboří. Zeměkoule se nepřestane točit. A rodiče by si měli vzpomenout na svá vysvědčení, na reakce jejich rodičů. Pokud vzpomínají na stres a neklid a strach, měli by se jako dospělí k tomuto postavit a přijmout vysvědčení svých dětiček jako fakt. Pak s nimi uzavřít motivující pakt a zažehnat blížící se infarkt.
Děti i studenti to jistě velmi ocení.
Dnes mi přinesou má dítka dokonce dvě vysvědčení. Matematicky vyjádřeno: Dvě děti = dva kusy vysvědčení.
U syna jsem si už zvykla a průběžně informována se vůbec nebudu divit, že letos žádná čtyřka nebude. No a o trojku taky bude letos nouze. Ve třeťáku na Gymnáziu úplně super diplom.
Dcerunka si to zařídila taky moc dobře. Dnes má narozeniny. No a nadávejte někomu, kdo slaví sedmé narozeniny! To dost dobře nejde. Ale v jejím případě ani nebude důvod se rozčilovat. Vypadá to na samé jedničky. V první třídě je to sice nářez pro ty malé cvrčky, ten pravý frmol však začne ve vyšších ročnících.
S dárkama za vysvědčení to nepřeháním.
Pravděpodobně vyrobím zmrzlinový pohár a v teple domova jej zbaštíme. Nu což? Námitky? Vždyť venku mrzne. Já vím, ne? No a právě proto, musíme vyrovnat teplotní rozdíly vně i uvnitř těla. A kdo si dá v zimě zmrzlinu? Téměř nikdo. Tak alespoň bude tato odměna za vysvědčení originální, ale hlavně sladká.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eliška Ozogányová | úterý 31.1.2012 14:15 | karma článku: 10,27 | přečteno: 1950x
  • Další články autora

Eliška Ozogányová

Až tak moc tě nežere

8.11.2019 v 17:55 | Karma: 12,43

Eliška Ozogányová

Já a dieta??

7.10.2013 v 14:35 | Karma: 9,86