Co takhle Kurzarbeit pro rodiny?

Za nynější situace, kdy se mnoho věcí děje chaoticky, či „zrychleně“, není čas na zásadnější úvahy. Týká se to i tzv. krizového ošetřovného, které včera schválili poslanci. Je ale i jiná cesta - Kurzarbeit pro rodiny.

Kolik se toho namluví o harmonizaci rodiny a zaměstnání, ale když přijde krize, mohou si rodiče vybrat jen mezi dvěma variantami. Buď zůstanou doma a budou pobírat ošetřovné nebo budou ničit sebe, rodinu a zvlášť děti a snažit se všechno stihnout ve skutečně krizovém režimu. Není, alespoň pro některé profese, i jiná cesta? Třeba…

obdoba Kurzarbeitu pro rodiny?

Zaměstnavatel by se spokojil se 60 % úvazkem a stát by doplatil 40 % výdělku. Vyhráli by všichni: pro zaměstnavatele by zůstal z velké části zachován objem potřebných výkonů, stát by uspořil na ošetřovném a, hlavně, rodiny by si zachovaly příjem a současně měly více času na děti. Že by to všude nešlo? Jistě, ale stát by dal konečně najevo, že vnímá obrovský přínos rodin, a to nejen v časech koronavirových. Takhle je pečující stále jen jakýmsi sociálním případem se všemi následnými dopady na postavení v zaměstnání.

Autor: Marie Oujezdská | čtvrtek 22.10.2020 14:04 | karma článku: 11,61 | přečteno: 460x